Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soma davası hazırlıkları tamamlandı

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 12. duruşması 21 Kasım’da görülecek Soma davasıyla ilgili ön değerlendirmede bulunan Manisa Baro Başkanı Av. Ali Arslan, "Rapor kısmı sona erdikten sonraki süreçte müdahil tarafın beyanlarını ve sanık...

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2016 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2016 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 12. duruşması 21 Kasım’da görülecek Soma davasıyla ilgili ön değerlendirmede bulunan Manisa Baro Başkanı Av. Ali Arslan, "Rapor kısmı sona erdikten sonraki süreçte müdahil tarafın beyanlarını ve sanık vekillerinin savunmasını aldıktan sonra mahkeme karar aşamasına gelecektir. Makul bir süre içerisinde davanın sonuçlanmakta olduğunu görüyoruz" dedi.
Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait kömür madeninde meydana gelen kaza sonrası hayatını kaybeden 301 madencinin davasının görüldüğü Soma davası 12. duruşması 21 Kasım 2016 Pazartesi günü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. Soma davasının görülmesi için Ağır Ceza Mahkemesine dönüştürülen Reşatbey Mahallesi Atatürk Parkı içerisinde bulunan Kültür Salonu etrafında güvenlik çemberi çalışmaları tamamlandı. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı personeli, Akhisar İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli ve Akhisar Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce mahkeme salonu etrafında güvenlik duvarları oluşturuldu.
"Davanın sonuçlanmakta olduğunu görüyoruz"
Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan, 21 Kasım 2016 Pazartesi günü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek Soma davasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arslan yaptığı açıklamada, bilirkişi raporlarının mahkemeye ulaşmasını beklediklerini belirterek, "Geçen duruşmada kamuoyunun da bilgisi dahilinde olduğu gibi bilirkişiler tarafından rapor sunulmuştu. Bu rapora sanık vekilleri tarafından itiraz edilmiş ve ek rapor düzenlenmesi talep edilmişti. Bu doğrultuda da mahkeme tarafından ek rapor alınması için mahkeme tarafından önceki bilirkişilere gönderildi. Bugün itibariyle dosyayı incelediğimizde ek bilirkişi raporunun halihazırda gelmediğini biliyoruz. Ama bu pazartesiye kadar rapor gelebilir. Rapor geldiği takdirde mahkemece rapor taraflara sunulacak. Taraflar rapor üzerine değerlendirmede bulunacak. Bu değerlendirme sonucunda tarafların itirazı olduğunda mahkeme itirazlar konusunda karar verilecek. İtirazları reddettiği takdirde, bilirkişi raporunu kabul ettiği takdirde bir sonraki duruşmada mahkemenin karar aşamasına geleceğini düşünüyoruz. Çünkü rapor kısmı sona erdikten sonraki süreçte müdahil tarafın beyanlarını ve sanık vekillerinin savunmasını aldıktan sonra mahkeme karar aşamasına gelecektir. Makul bir süre içerisinde davanın sonuçlanmakta olduğunu görüyoruz. İnşallah bir aksilik çıkmadan bir an önce bu facianın devam eden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davası sonuçlanır. Bu işin failleri, bu işe sebep verenler, bu faciada sorumluluğu olanlar en ağır cezalarla cezalandırılır ki bir daha Türkiye’de madenlerimizde Soma’daki facia şeklinde olaylar gerçekleşmez" diye konuştu.
"Devletin, devletin kurumlarının da sorumluluğu var"
Dün akşam saatlerinde Siirt’in Şirvan ilçesinde meydana gelen toprak kayması sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği ve 12 kişinin de arama çalışmalarına devam edilen kazayı hatırlatan Arslan, "Bugün yine bir maden faciasıyla birlikte sabah onun haberleriyle uyandık. 3 vatandaşımız ölmüş durumdaydı. 13 vatandaşımız da toprak altındaydı. Gelişmeleri çok yakın izliyoruz. Bunun önümüzdeki süreçte verilecek olan cezaların maden ocaklarını işleten, onlar denetleyen kamu kurumlarını uyarıcı nitelikte olmasını talep ediyoruz. Manisa İdare Mahkemesi’nde verilen kararda hem Enerji Bakanlığı hem Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu facianın gerçekleşmesinde kusurlu bulunmuştu. Yine Soma İş Mahkemesi’nde alınmış olan raporlarda da Türkiye Kömür İşletmeleri bu facianın gerçekleşmesinde sorumlu bulunmuştu. Bu facianın gerçekleşmesinde devletin, devletin kurumlarının da sorumluluğu var. Üzerlerine düşen görevi tam anlamıyla yapmadıkları bilirkişi raporlarıyla ortaya konulmuş durumda. Bu anlamda önümüzdeki süreçte hem özel şirketlerin hem de devletin ilgili kurumlarının gerekli özeni göstererek bu faciaların ülkemizde gerçekleşmemesini talep ediyoruz" dedi.
"Keşif yapılmaması söz konusu değil"
Geçtiğimiz haftalarda Soma Holding Başkanı Alp Gürkan’ın yaptığı açıklamada bilirkişi heyetinin madene inmediği şeklindeki iddialarını değerlendiren Arslan, "2016 şubat ayı içerisinde madende yerinde keşif yapıldı. O keşifte bizzat ben de bilirkişilerle ölümlerin meydana geldiği yerlere kadar indik. Yerine gitmeme gibi ya da ocakta keşif yapılmaması söz konusu değil. Bizzat maden ocağının içine girilerek yangının olduğu yerdeki deliller de incelenerek raporlar düzenlendi. Bu anlamda sanıklar itirazlarda bulunacaktır. Bu itirazlar yersizdir" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.