Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Söğüt’te ’Toy’ geleneği 735 yıldır yaşatılıyor

Her yıl Eylül ayının ikinci haftasında kutlanan Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenliklerinde ’Toy’ ve şifali pilav geleneği 735 yıldır yaşatılıyor.Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Söğüt’te 734 yıldır kutlanan ve bu yıl...

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2016 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2016 14:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Her yıl Eylül ayının ikinci haftasında kutlanan Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenliklerinde ’Toy’ ve şifali pilav geleneği 735 yıldır yaşatılıyor.
Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Söğüt’te 734 yıldır kutlanan ve bu yıl da kutlanacak olan Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenlikleri hakkında bilgi verdi. Bu yıl şenliklerin 735’incisini gerçekleştireceklerini, Toy’un Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi tarafından 735 yıl önce Kayı boylarını bir araya getirerek başladığını belirten Aydoğdu, “Dünyanın hiçbir yerinde 733 yıldır devam eden bir başka kültür, bir başka gelenek yok. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan Yörük ve Türkmenlerini Bilecik’in Söğüt ilçesinde buluşturan Toy geleneği halen yaşatılıyor. Ertuğrul Gazi’nin sağlığında Söğüt’te Kayı Boyu’nun beylerini toplayıp, bir taraftan etli pilavlar yenirken bir taraftan güreşler tutulup cirit oyunları oynanırmış. O zaman burada yapılan pilavlar o günkü geleneği ile yaşatılarak yapılıyor. Pilav burada pişiyor bunun bir şifası var. Şifası Anadolu’nun dört bir yanından toplanan bulgurlar burada ana bulgura ilave ediyorlar. Böylece yurdun dört bir tarafında yetiştirilen bulgurlar bir araya toplanmış oluyor. Tıpkı dedem Ertuğrul Gazi döneminde olduğu gibi. Dolasıyla bu bir kültürdür bu kültürü devam ettirme içerisindeyiz” dedi.
“Bir kültürün naklidir, medeniyetin naklidir”
Konuşmasında Kayı Boyundan bahseden Aydoğdu, “Bildiğimiz gibi dedemiz Ertuğrul Gazi Kayı boyunu Merv’den alarak Anadolu’ya geliyorlar. Anadolu’da bir talihsizlik Gündüz Alp’in vefatından sonra Ertuğrul Bey boyun başına geçiyor ve buraya kadar ulaşıyorlar. Bu bir kültürün naklidir medeniyetin naklidir. Sadece hadiseyi attan binip böyle görmemek lazım. Orta Asya’daki töremizi buralara getirdiler. Buralarda yaşattılar, bizlere bu cennet vatanı miras bıraktılar. Biz Yörükler olarak birlik ve beraberlik içerisinde hoşgörüyü sevgiyi buradan anlatmak istiyoruz. Yörükün misafirperverliğini, Yörük’ün hoşgörüsünü, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun temellerinde var olan o manevi duyguları burada sergilemek istiyoruz. Bu maksatla çadırlarımızı kurduk Yörüklerimiz ise Türkiye’nin dört bir yanından geliyorlar. Yörüklerimiz 3 gün boyunca bu çadırlarda buraya gelen misafirlere ikramlarda bulunacaklar. İnşallah daha nice 735’inci yılları kutlamak nasip olur diyorum. Biz çadırlarımız hazırlıklarımızı tamamladık. Şimdi 3 gün boyunca sürecek olan şenliklerimiz için Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan misafirlerimizi, Yörüklerimizi bekliyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.