Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sivas’ta organik bal üretimi yaygınlaşıyor

Sivas’ta organik arıcılığın gelişmesi amacıyla 12 köyden 20 üreticiye kovan ve sertifikasyon desteği verildi.Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile Sivas Arıcılar Birliği ile birlikte yürütülen organik arıcılık...

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2016 09:28
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2016 09:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sivas’ta organik arıcılığın gelişmesi amacıyla 12 köyden 20 üreticiye kovan ve sertifikasyon desteği verildi.
Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile Sivas Arıcılar Birliği ile birlikte yürütülen organik arıcılık ve organik bal üretimi projesi ile bölgede kontrollü bal üretiminin amaçladığı proje kapsamında, İl Özel İdaresi tarafından merkeze bağlı Karabalçık, Hafik Tozanlı bölgesinden Akkaya, Alibeyli, Çaltılı, Ekingölü, Gülpınar, Oymadere, Olukbaşı ve Otmanalan ile Tecer Dağı yöresinden ise Demiryazı, Hacımirza ve Karaşar köylerinden toplam 12 köyden 20 üreticiye organik arıcılık için kovan ve sertifikasyon desteği verildi.
Projenin amacı ile ilgili bilgi veren Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Fahri Keskin, Tozanlı Vadisi’nde engebeli arazi nedeniyle tarım ve hayvancılık yapılamadığını belirterek, "Bu yöre bitki popülasyonu açısından çok elverişli. Tarım yapılmadığından ilaç kullanımı, kimyasal girdi kullanımı da hiç yok. Böylece bu bölgemiz organik arıcılık için de elverişli bir yer olmaktadır. Bölge halkı için tek faaliyet alanı ve ekonomik getirisi olan sektör arıcılıktır. Organik arıcılığın bilinçli olarak yapılmasının ve yaygınlaştırılması halinde bölge halkına önemli ekonomik getirisi olacaktır. Buradaki üretimin organik ürün sertifikalı ve bilinçli yapılması için çalışmalar yapılması gerekmekte olduğu gerçeğinden yola çıkılarak Sivas Arı Yetiştiricileri Birliği’nin talepleri doğrultusunda projemiz hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Bu amaçla ilk etapta 20 üretici üretime başladı. Sertifikasyon bedeli de kurumumuz tarafından karşılanmak suretiyle sertifikalı organik bal üretimi başlatılmıştır." dedi.
Sertifikalı organik arıcılık için mutlak gerekli olan boyasız kovanlardan 400 adetinin İl Özel İdaresi tarafından karşılandığını belirten Keskin, "Bu çalışmanın yıllık sertifikasyon ücreti de kurumumuzca ödenerek 20 arıcı ile organik arıcılığa geçiş sağlanacaktır. Bu arıcıların organik arıcılık sistemine alınması ile birlikte daha sistemli, kontrollü ve bilinçli bir arıcılık yapılmış olacaktır. Kovan başına organik arı ürünleri 20 kilogram bal, 1 kilogram polen, 500 gram propolis ve 10 gram da arı sütü elde edilmesi öngörülmekte olup bir üreticinin parasal getirisi 22 bin 200 TL, toplam getiri ise 444 bin TL olacaktır" diye konuştu.
Arıcılar Birliği İkinci Başkanı Turan Ceylan ise organik arıcılık projesine katkı sunan Sivas İl Özel İdaresine teşekkür etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Organik arıcılığa biz bu proje ile başladık. Bize büyük destekler veren İl Özel İdaresine teşekkür ediyorum. Bizlere kovan dağıtımı yapıldı. Organik mum alımında yardımcı olundu. Sertifikasyon kuruluşunun bedelini ödedi. Bugünlere onların sayesinde geldik. Tozanlı yöresindeki organik arıcılığı yaşadığım sürece sürdürmeye devam edeceğim. Katkı yapmadan, mum vermeden, ilaç vermeden doğal bir şekilde üretimin yapıldığını gördük ve devam ediyoruz. Sertifikasyon kuruluşunun bize bazı sorular soruyor. Arılara ne yedirdiğimizi, ne yaptığımızı denetliyorlar. Arılar kışın aç kaldığı zaman, bir önceki yıldan kalan ballarımızı veriyoruz. Sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izin verdiği organik mumları ve organik ilaçları kullanıyoruz. Doğal yöntemler uyguluyoruz. Bunların dışında herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. 2 yıldır organik arıcılık yapmaktayız."
Tuscert Ulusal Sertifikasyon Hizmetleri Temsilcisi Ercan Banus da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 5262 sayılı Organik Tarım Yönetmeliği kanunu ile vermiş olduğu yetkiyle birlikte Türkiye genelinde organik tarım üzerinde sertifikasyon hizmetleri verdikleri kaydetti Ercan Banus, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 5262 sayılı Organik Tarım Yönetmeliği kanunu ile vermiş olduğu yetkiyle birlikte Türkiye genelinde organik tarım üzerinde sertifikasyon hizmetleri veriyoruz. Organik arıcılık yapan işletimlerin 2016 yılı kontrolleri yapılıyor. Organik arıcılıkta yönetmelik çerçevesinde herhangi bir aksilik olmaması için tamamen güvenilir bir şekilde, üretimden tüketime kadar organik bal üretiminin kontrolü yapılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir üretime, organik üretim denilemez. Doğal üretimden farkı kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından üretimden tüketime kadar gözlem için tüketiciye sunulmasıdır" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.