Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sivas’ta Dadaloğlu’nun Mezarı Bulunduğu İddiası

Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlı Tuzhisar köyünde ünlü halk şairi Dadaloğlu’na ait olduğu iddia edilen mezar bulundu.Tuzhisar köyünde yaşayan 90 yaşındaki Yusuf Akkoç, dedelerinden ve babasından dinlediği söylemlerde 18’inci yüzyılda...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlı Tuzhisar köyünde ünlü halk şairi Dadaloğlu’na ait olduğu iddia edilen mezar bulundu.
Tuzhisar köyünde yaşayan 90 yaşındaki Yusuf Akkoç, dedelerinden ve babasından dinlediği söylemlerde 18’inci yüzyılda yaşayan halk şairi Dadaloğlu’nun mezarının köy mezarlığının alt kısımlarında bulunduğunu iddia etti. Gemerek Kaymakamı Cuma Kılınç iddialar üzerine Tuzhisar köyüne giderek Yusuf Akkoç isimli vatandaştan iddiaları dinledi. Köy Muhtarı Gazi Şimşek de köy nüfus defterini çıkartarak Kaymakam Kılınç’a defterde yazılı Dadaloğlu oğlu, kızı gibi ifadeleri gösterdi. Adı Dadaloğlu Karakoyun olan Tuzhisar nüfusa kayıtlı bir vatandaş da,"Köy nüfus esas defterinde ilk birinci hanesinde Dadaloğlu Yusuf, sonradan Akkoç soy ismini almışlar. Dadaloğlu Yusuf Dadaloğlu’nun torunu oluyor. Dadaloğlu Osman bu da Yusuf’un kardeşi oluyor. Dadaloğlu Gazi bu Dadaloğlu’nun torunu oluyor" dedi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Araştırmacı Halk Bilimci Dr. Seyit Gezer, "Dadaloğlu’nun nerede yaşadığını ya da mezarının nerede olduğunu söylemek imkansızdır. Çünkü Dadaloğlu’nun şiirleri, sözlü kültür dairesi içinde söylenerek günümüze ulaşmıştır. Şiirlerinde, Çukurova coğrafyasından, Kırşehir’e kadar farklı yer isimleri geçmektedir. Bunun yanında, Dadaloğlu mahlasıyla söylenmiş olan şiirlerin hepsinin de bir kişi tarafından üretildiğini iddia etmek güçtür. Aşık edebiyatında bunun örneklerine rastlamak mümkündür. Örneğin Karacoğlan, Seyrani, Dertli gibi aynı şairin mahlasını kullanmış farklı şairler vardır. Bu şairlerin şiirleri zamanla bir geleneğinin oluşmasına neden olmuştur. Aynı durum Dadaloğlu için de geçerlidir. Farklı aşıkların söyledikleri şiirler zamanla Dadaloğlu geleneği içerisine dahil olmuş ve Dadaloğlu mahlasıyla dilden dile, nesilden nesile aktarılmıştır. Bu tespitleri daha önce yapılan ilmî çalışmalardan anlamak mümkündür. Ancak günümüzde Kayseri’nin Pınarbaşı ve Tomarza ilçelerinde yaşayan Avşarlar Dadaloğlu’nu sahiplenmiş durumdadırlar. Uzun zamandır ’Dadaloğlu Şenlikleri’ adı altında programlar düzenlenmektedir. Bu noktada olaya farklı bir bakış açısı getirilebilir. Çünkü Avşar halk coğrafyası denilince akla Kayseri’nin Sarız, Pınarbaşı ve Tomarza ilçeleri gelmektedir. Tarihî belgeler gösteriyor ki Kayseri’de yaşayan Avşarlar sadece bu bölgede iskan edilmemişler, Kayseri ile Sivas arasındaki köylerde de iskan edilmişlerdir. Bunun en güzel örneği Sarıoğlan’a bağlı beş köyde yaşayan Yedi Bucak Avşarları’dır. Gemerek konusuna gelince özellikle vurgulamak istediğim bir husus var. Cadıoğulları ailesi Gemerek’te yaşayan köklü bir sülaledir. Cadıoğlu Ahmet Bey’e, devlete yaptığı hizmetlerden dolayı tuğ verildiğine dair belge Başbakanlık Osmanlı Devlet Arşivlerinde mahfuzdur. Dolayısıyla şiirlerde Cadıoğlu isminin geçmesi, halihazırda Küçük Tuzhisar köyünde bulunan bir defterde Dadaloğlu isimli ailenin oluşu ve kaynak kişilerin Dadaloğlu’nun mezarını bildiklerini iddia etmeleri araştırmaya değer bir konudur. Ama Dadaloğlu’nun mezarının Gemerek’te olduğunu söylememize imkan vermemektedir" diye konuştu.
Gemerek Kaymakamlığı’nın mezarın Dadaloğlu’na ait olup olmadığı yönünde inceleme başlattığı öğrenildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.