Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sivas’ta ’Çerkes Sürgünü’ Yürüyüşü

Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği Üyeleri, Çerkes Sürgünü'nün 152. Yılı Dolayısıyla Yürüyüş Düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2016 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2016 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sivas’ta ’Çerkes Sürgünü’ Yürüyüşü
Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği üyeleri, Çerkes Sürgünü’nün 152. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenledi.
Cumhuriyet Meydanına toplanan yaklaşık 200 kişilik grup üyesi, "21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımını ve Sürgününü unutmadık, unutmayacağız", "Kafkasya’da barış, Anadolu’da birlik", "Biz bu topraklar için savaşırken Türkçe bilmiyorduk, bugün anadilimizi bilmiyoruz" yazılı pankartlarla yürüyüşe başladı.
İstasyon Caddesi üzerinde devam eden yürüyüşte, grup üyeleri 50. Yıl Kavşağı’na kadar yürüdü. Buradan geri dönen grup üyeleri yürüyüşü Cumhuriyet Meydanında tamamladı.
Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı İbrahim Şahin, grup adına yaptığı açıklamada Çerkes Sürgünü’nün 152. yılı dönümü olduğunu hatırlatarak, "Sürgünün 152. yılında bu yaşananları gündeme getirmekle intikam duygusu taşımıyor adalet istiyoruz" dedi.
Şahin, Rusların, Kafkasya’nın işgalini tamamlamak için her türlü zorbalığı kullandığını belirterek, "Ruslar, dünyada ne kadar vahşet ve mezalim mevcut ise hepsini insanlığın ve tarihin gözü önünde yapmaktan ne çekindiler nede utandılar. Katliamlar ve sürgünlerle dolu olan bu süreci Çerkesler olarak unutmadık, unutturmayacağız, konunun muhatabı Rusya Federasyonu’na asla unutturmayacağız." ifadesini kullandı.
Kafkas-Rus savaşlarına katılan Rus komutan ve askerlerin bizzat sürgün ve soykırımı açıkça itiraf ettiklerini vurgulayan Şahin, "Çarlık Rusyası’nın uyguladığı katliamlar ve sürgün sonrası hayatta kalan Çerkeslerin torunları 40’ı aşkın ülkede anadilini, kimliklerini ve kültürlerini yaşatmak için var olma mücadelesi vermektedir" diye konuştu.
Şahin, Çerkes soykırımının tanınması isteyerek şunları kaydetti:
"Çerkes soykırımı ve sürgünün Türkiye başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri tarafından tanınmasını Çerkeslerin acılarının biraz olsun hafiflemesi adına talep ediyoruz. Çarlık Rusyası’nın uyguladığı Çerkes soykırımı mirasını günümüz Rusya Federasyonu kabul ve telafi etmeli, kendi kara tarihiyle yüzleşmeli, Çerkesler için adaleti sağlayacak her türlü somut adımı atmalıdır."
21 Mayıs’ın insanlığın utanç günü olduğunu ifade eden Şahin, sürgünde hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.