Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sivas Kongresi’nin 97’inci yıl dönümü kutlandı

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı tarihi Sivas Kongresi’nin 97’inci yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.4 Eylül 1919 tarihinde gerçekleştirilen ve manda ve himayeyi reddeden kararları ile Kurtuluş Savaşı döneminde bağımsızlığa...

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2016 18:53
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2016 18:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı tarihi Sivas Kongresi’nin 97’inci yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.
4 Eylül 1919 tarihinde gerçekleştirilen ve manda ve himayeyi reddeden kararları ile Kurtuluş Savaşı döneminde bağımsızlığa giden yolda temel taşlardan biri olan ve Atatürk’ün "Cumhuriyet’in temellerini burada attık" dediği Sivas Kongresi’nin 97’inci yıl dönümü, düzenlenen törenle kutlandı. Kutlama programı kapsamında ilk olarak Atatürk Kültür Merkezi’nde Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından Sivas Kongresi’nin temsili olarak canlandırılması yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk tiyatro sanatçısı Orkun Gülşen tarafından canlandırıldı. Daha sonra kent meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Sırasıyla TBMM’nin Sivas Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi ile Sivas Belediyesi’nin çelenkleri anıta sunularak saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
Çelenk sunumunun ardından kutlama törenine geçildi. Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlenen törende ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın gönderdiği kutlama mesajları okundu. Buradaki törene TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin, Mehmet Habip Soluk, Selim Dursun, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Belediye Başkanı Sami Aydın, diğer il protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın,"Cumhuriyet tarihimizde çok önemli ve müstesna bir yeri olan 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında milli mücadele karargahı olarak kullanılan Sivas Kongre binası Türkiye Büyük Millet Meclisimiz tarafından tarihi dokusunu muhafaza edecek bir şekilde restore edilmiş Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi haline getirilmiştir. Anadolu’daki milli mücadele hareketinin teşkilatlandırarak millet iradesinin her türlü baskı kişi ve zumre idaresinin üstünde olduğu bütün dünyada ispatlanması ve Cumhuriyet yönetiminin temellerinin burada atılmış olması ile tarihi bir hüviyet kazanmış bu kongre merkezinin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 108 gün boyunca milli mücadeleye merkezlik eden ve bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararların verildiği yer olan Sivas’ta insanlar milli mücadelenin azminde ve sevdasındaydılar. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin temellerinin atılmasına ev sahipliği yapan milli iradeyi hakim kılan Sivas halkına da şükranlarımı sunuyorum. Milli iradenin akışı istikametinde Sivas yaylasının öz evlatları, Yiğidoları istisnasız büyük bir heyecan ve coşkuyla üzerlerine düşen görevi yapmaktan bir an olsun geri durmadılar. Tarih bu dönemde Sivas Kongresi ve kongrede alınan kararlar kadar emin olun Sivaslıları da yazmıştır. Tarih sizleri fevkalade insaniyetli, vatansever davaya ve mücadele azmine hazırdır diye yazdı. Valisi, askeri, sivili, talebesi ve çeyizinden çıkardığı eşyaları Gazi Mustafa Kemal için kullanan Sivaslı genç kızı yazdı. Milli mücadele döneminde Sivaslı analarımız ve bacılarımızın gösterdiği fedakarlıklar hafızalarımızda yer etmelidirler. Savaş şartlarında kimsesiz kalmış kadınlara, çocuklara maddi ve manevi destek veren Sivaslı analarımız cephedeki askere kıyafet dikmiş, özveriyle biriktirdikleri tüm paraları toplayarak işgal yörelerine ulaştırmış, kendilerinde talep edilen tüm yardım çağrılarına ses vermiş. Bütün Anadolu kadınlarına örnek olarak milli mücadeleye kararlılıkla katılmış bizim de iftiharımız olmuştur" dedi.
"15 Temmuz’da bu millet destan yazdı"
Tüm terör örgütlerine seslenen Aydın,"Ne kadar şer örgüt varsa, ne kadar terör örgütü varsa FETÖ’su, PKK’sı, DAEŞ’i, PYD’si, YPG’si hepinize söylüyorum. Nasıl parçalayacaksınız bu vatanı? Kimden aldığınız akılla? Arkanıza aldığınız hangi güçle? Hangi dirayetle bu milletin karşısına çıkacaksınız? Canları pahasına tankların, silahların, bombaların karşısına dikilen vatandaşlarımızı yok sayarak mı? Kendisine ’Vur’ emri verildiğinde bu emrin aynı zamanda kendi şehadet emri olduğunu bile bile emri yerine getirmekten zerre tereddüt etmeyen Ömer Halisdemir’e karşı mı? Sivas’a karşı mı? Bu millete karşı mı? 15 Temmuz’daki gecenin tek bir izahı vardır. Kimliklerini, akıllarını ve ruh sağlıklarını kaybedenlerin, şer çetelerinin elinde maşa olanların milletine, devletine, tarihine, mukaddesatına ve vatanına yaptığı ihanettir. Bu ihanete karşı bu aziz millet milli iradesine sahip çıkmış, demokrasi meydanlarında nöbet tutmuş, başkomutanlarının arkasında durmuş sözünü asla ikiletmemiştir. ’Haydi sokağa, haydi meydanlara’ demesiyle birlikte akın akın, dalga dalga sel olmuş tanklara, F-16’lara göğsünü siper etmiştir. Bu aziz milletimizle, Sivaslılarla, 79 milyon insanla ne kadar gurur duysak azdır. Ne kadar iftihar etsek azdır. Bunun kelimelerle tarifi yok. Ama bunu emin olun tarih yazacak. Çünkü 15 Temmuz’da tarih yazmakla öteden tanışıklığı olan bu millet bir kez daha destan yazdı, tarih yazdı. Hemde tarihe adımızı büyük harflerle yazdırdık. Tüm dünya Mehmet Akif’in idealindeki neslin uyanışına bir kez daha şahit oldu" diye konuştu.
"Yolumuza çıkanlara karşı dik durmayı bir kez daha başardık"
Tarihin vatanları için şehit düşenleri unutmayacağını aktaran Aydın, "Geçmişten bugüne bin yıldır bu ezanlar için, bu bayrak, bu vatan için şehit olan tüm evlatlarımızı ve bu arada 15 Temmuz’da darbe girişiminde şehit olan 241 evladımızı, 2 bin 194 gazimizi unutmayacak menfur saldırının girişiminde bulunan bu vatan hainlerini de asla affetmeyecektir. Bizler için darbe girişimine karşı canlarını ortaya koyanlar her şeyden önce tüm şehitlerimiz daha makul ve herkesten makbuldürler. Mukadderatın ve mukaddesatın çağlar aşan ruhunu günümüz taşıyanlardır. Tarih ise 15 Temmuz’da haini hainliğiyle, merti mertliğiyle yazacaktır. Biz ülke olarak, millet olarak her zaman olduğu gibi bugünde yolumuza çıkanlara karşı dik durmayı bir kez daha başardık" ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın konuşmasının ardından Sivas Kongresi şeref defterini imzaladı. Tören, Türk Silahlı Kuvvetleri mehteran takımının gösteri ile sona erdi. Törenin ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ve beraberindekiler 2013 yılında İl Özel İdaresi tarafından restorasyona alınan ve restorasyonu tamamlanan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından Başkanvekili Aydın, diğer katılımcılarla birlikte müzeyi gezdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.