Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sınırın Sıfır Noktasında İlkel Yöntemlerle Tarım

Irak’ın sıfır noktasında bulunan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde iki köylü, geleneklerini yaşatmak için ilkel yöntemlerle tarım yapıyor.Beytüşşebap ilçesine bağlı Başaran köyünde ikamet eden Hurşit Uçuş ve İsmail Uçkan,...

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2016 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Irak’ın sıfır noktasında bulunan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde iki köylü, geleneklerini yaşatmak için ilkel yöntemlerle tarım yapıyor.
Beytüşşebap ilçesine bağlı Başaran köyünde ikamet eden Hurşit Uçuş ve İsmail Uçkan, atalarının geleneği olan ilkel yöntemlerle tarım uygulamasını sürdürüyor. Ata bağlanan tahta ve çalılarla tarlasını düzelten vatandaşları gören köylüler ise futbol maçı izler gibi saatlerce yapılan çalışmayı izledi. Tarımsal alanda yapılan çalışmalar gün gittikçe teknoloji ile birlikte ilerlerken, Hurşit Uçuş tarım arazisine yonca ekmek için atalarının uyguladığı yöntemi kullanmaya karar verdi. Atına bağladığı tahta ve çalılarla tarlasına yonca ekmek için düzeltme işlemi yapan Uçuş, bu sayede toprağı düzeltip temizlediğini söyledi. Hurşit Uçuş, geleneklerini yaşatmak için bu yöntemi kullandığını belirterek, "Çok eskiden traktör ve kazıcı iş makineleri olmadığından dolayı köylerde hep bu işleri yapıyorduk. Babam her gün bize anlatırdı, dedelerimizden kalan bu güzel geleneği yaşatmak zorundayız diyordu. Şimdi traktörle kazmış olduğum yonca ektiğim arazimde akrabam olan İsmail Uçkan ile beraber sabahın ilk ışıklarında tarlamıza gelerek tarlamızı düzeltiyoruz. Bunu yaparken hem tarlamızı düzeltiyoruz, hem eski geleneğimizi yaşatıyoruz hem de bu geleneği köydeki gençlere göstermiş oluyoruz. Yorucu bir iş olmasına rağmen mecburuz bu işi yapmaya. Atımızın yorulmaması ve eziyet görmemesi için çok çaba sarf ediyoruz. Fazla ağırlık taşımaması için de bir arkadaş arkasında durduğu çalılara ağırlık yaparak düzelme çalışmaları yapıyor. Daha sonra sulayıp bırakıyoruz, tarlamızdan yoncaların yetişmesi için çaba sarf ediyoruz. Dedelerimizin geleneğini yaşatmak çok güzel bir duygu’’ dedi.
FUTBOL MAÇI İZLER GİBİ İZLEDİLER
Bu güne kadar atlarla yapılan çalışmaları merak eden vatandaşlar, tarlaya akın ederek saatlerce yapılan çalışmaları izledi. Tarlaya gelip çalışmayı izleyen gençlerden bazıları çalışanlara yardım ederken, bazıları ise yaşanılanları fotoğraflayarak sosyal paylaşım sitelerinde paylaştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.