Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Sık Dişini Helası" Restore Ediliyor

Tokat’ta halk arasında "Sık Dişini Helası" diye bilinen Osmanlı döneminden kalma yapıda restorasyon çalışmaları başlatıldı.Sulusokak Çarşısı’nda Osmanlı döneminde 1600’lü yıllarda yaptırılan, son yıllarda ise depo olarak kullanılan...

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2016 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2016 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Sık Dişini Helası" Restore Ediliyor
Tokat’ta halk arasında "Sık Dişini Helası" diye bilinen Osmanlı döneminden kalma yapıda restorasyon çalışmaları başlatıldı.
Sulusokak Çarşısı’nda Osmanlı döneminde 1600’lü yıllarda yaptırılan, son yıllarda ise depo olarak kullanılan tarihi mekanda Tokat Belediyesi tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmaları Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Başkan Yardımcısı Mustafa Bandırmalı ve Yerel Tarihçi Hasan Erdem ile birlikte yerinde inceledi. Osmanlı zamanında esnafın kullandığı tek tuvalet olan, halk arasında “Sık Dişini Helası” olarak bilinen tarihi mekanı gezen Başkan Eroğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kadim bir şehir olan Tokat’ın 900 adımda 900 yıl diye ifade edilen bölgede tarihi canlandırmak için gayretle çalıştıklarını ifade eden Başkan Eroğlu, Tokat Kalesi ve Sulu Sokak Çarşı’ndaki tarihi eserlerin bütünleştirilerek Taşhan ve Meydan Bölgesine kadar olan alanda kültür yolu oluşturacaklarını kaydetti.
13. yüzyılda tarihi mekanın yapıldığını ön gördüklerini ifade eden Başkan Eroğlu, “Burası hamam, umumi ihtiyaçlarını giderdiği bir mekan olarak kullanılmış. O dönemlerde Tokat’ta 12 tane han varmış. Birçok insan hanlarda kalır ihtiyaçlarını bu bölgede giderirmiş. O zaman ecdat o kadar teferruatlı olarak düşünmüş ki insanların ihtiyaçlarını bile giderebileceği, yıkanabileceği böyle yerler mekanlar oluşturmuş. Umumi anlamda insanların ihtiyacına cevap veren mekana Türkiye’nin başka yerinde tarih kitaplarında rastlamadık. Onun için buranın kendi yüzyılı içerisinde ilk olma özelliği var. Buranın tapusu belediyemizde. Biz de belediye olarak burayı bir müze haline dönüştürelim, bu mekanın hem iç cephesini hem dış cephesini tarihi anlamda dokusuna uygun bir mekan haline getirelim, insanlarında ziyaretine buraları açalım istiyoruz. Bu anlamda çalışmalarımızı başlattık. 7-8 ay içerisinde restorasyonu bitirmeyi planlıyoruz” dedi.
"ECDADIMIZIN TEMİZLEĞE VERDİĞİ ÖNEM"
Yerel tarihçi Hasan Erdem ise halk arasında “Sık Dişini Helası” diye bilinen yapının 1960 yılında Tokat’ı ziyaret eden Dr. Suheyl Ünver’in Tokat defterinde “Ali Tusi Helası” olarak adlandırılmış olduğunu kaydetti. Topuklu ayakkabının kaldırımlardan sokaklardan taşan kanalizasyon şebekelerine basmamak adına icat edildiği bir medeniyete karşı ecdadın 700 yıl önce temizliğe verdiği önemi ve bu ihtiyacında doğal bir ihtiyaç karşılığında böyle bir anıtsal yapı ile taçlandırmış olduğunu ifade eden Erdem, “Buranın bir eşi yok. Yapılacak kazı neticesinde çıkan kodlarla birlikte projelendirilmesi yapılacak. O projelendirme doğrultusunda Anıtlar Yüksek Kurulu ile Kültür Bakanlığı ile istişare doğrultusunda buraya bir işlevsellik kazandırılacak” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.