Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sidemir İşçileri, Fabrikaya ’Kayyum’ İstiyor

Sivas Demir-Çelik İşletmeleri (SİDEMİR) işçileri, yaklaşık 4 ay önce kapatılan fabrikanın açılıp, yeniden üretim yapması ve fabrikanın yönetimine kayyum atanması için eylem yaptı.2004 yılında özelleştirildikten sonra Erol Evcil tarafından...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sidemir İşçileri, Fabrikaya ’Kayyum’ İstiyor
Sivas Demir-Çelik İşletmeleri (SİDEMİR) işçileri, yaklaşık 4 ay önce kapatılan fabrikanın açılıp, yeniden üretim yapması ve fabrikanın yönetimine kayyum atanması için eylem yaptı.
2004 yılında özelleştirildikten sonra Erol Evcil tarafından işletilmeye başlanan SİDEMİR fabrikasında maaşlarını düzenli alamadıkları için sürekli eylemlerle gündeme gelen işçiler, fabrika yönetiminin devlete ve çeşitli kurumlara borçlarını ödeyemediği için Şubat ayında üretimi durdurarak fabrikayı kapatmasının ardından işsiz kaldı. İşçiler aradan geçen 4 ay sonra bugün kent meydanında tekrar toplandı ve çok sayıda slogan atarak fabrikanın kapatılmasına tepki gösterdi. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan, pankart açan işçiler fabrikanın yeniden açılıp kayyum atanmasını istedi.
Grup adına açıklama yapan Çelik-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Mustafa Erturhan, fabrikanın istihdam garantili özelleştirildiğini belirterek,"Fabrikada yaklaşık 6 yıl üretim yapılamadı, kaderine terk edildi. 2004 yılında dönemin devlet bakanı Abdullatif Şener tarafından Erol Evcil grubuna fabrikanın devamlı çalışması şartı ve Sivas’ta götürülmeme garantisiyle devredildi. Ama maalesef bu grupta fabrikayı işletemedi. İşçiye, esnafa ve devlete 2 yıl içinde ciddi borçlanmalar yaptı. 2006 yılında TMSF’nin fabrikanın yönetimine el koymasıyla beraber fabrikanın kaderinde bir anda ciddi değişmeler fark edildi. Yaklaşık 6 içinde başta çalışanlar olmak üzere maaşlar ödendi. Devlete olan borçları kapatıldı. Sivas ekonomisine katkısı gözle görülür hale geldi. Maalesef 2008 yılı sonunda karşı tarafın davayı kazanıp fabrikayı tekrar devralmasından sonra tekrar sorunlar başladı. 2009’dan bugüne geldiğimizde devlete 700 milyon lira, çalışana 20 milyon lira, Sivas kurum ve esnafına 250 milyon lira borcu olduğu görülmektedir. Bu sebeple biz emekçiler olarak fabrikamıza bir an evvel yönetim kayyumunun atanmasını devletimizden talep ediyoruz" diye konuştu.
Açıklamanın ardından işçiler yürümek istedi. Ancak polis yürüyüş yapmalarına izin vermedi. Kısa süreli yaşanan tartışmanın ardından işçiler İstasyon Caddesi’nde kaldırım üzerinde yürümelerine izin verildi. 50’inci Yıl Kavşağı’na kadar yürüyüş yapan işçilerden bazılarının caddeye inip trafiği kapatmasının ardından polis işçileri uyararak kaldırıma çıkmalarını aksi takdirde müdahale edeceği ikazında bulundu. Polisin uyarısıyla kaldırıma çıkan işçiler kent meydanına kadar yürüdü. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem olaysız bir şekilde sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.