Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sel Mağduru Evliya Kasımpaşa Cami’nin Kaderi Değişiyor

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Tunca ve Meriç Nehirleri’nin su debilerinin yükselmesi sonucu sular altında kalan tarihi Evliya Çelebi Camii’nin kaderinin değişeceğini söyledi. Ertem, Türkiye’de bir ilki deneyeceklerini belirterek, "Bulunduğu...

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sel Mağduru Evliya Kasımpaşa Cami’nin Kaderi Değişiyor
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Tunca ve Meriç Nehirleri’nin su debilerinin yükselmesi sonucu sular altında kalan tarihi Evliya Çelebi Camii’nin kaderinin değişeceğini söyledi. Ertem, Türkiye’de bir ilki deneyeceklerini belirterek, "Bulunduğu seviyeden hiç söküm yapmadan, hiç bozmadan tamamen bilimsel metotlarla yükseltilmesi, altının da dolguyla doldurulması projesi için şu an da çalışıyoruz" dedi.
1478 yılında yapımı tamamlanan ve Cumhuriyet döneminde Edirne’de yaşanan sel taşkınlarını önlemek için yapılan setlerin ardından Tunca Nehri ile set arasında kalan tarihi Evliya Kasımpaşa Camii’nin, kaderi değişecek. Caminin, Türkiye’de ilk kez denenecek olan bilimsel metotlarla, bulunduğu seviyesinden yükseltilerek, hiç bozulmadan altının da dolguyla doldurulup su baskınlarından kurtarılması planlanıyor.
"BİLİMSEL OLARAK UYGUN GÖRÜLÜRSE TEK ÖRNEK OLACAK"
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bilimsel olarak uygun görülürse Türkiye’de tek örneği olacak proje ile Evliya Kasımpaşa’nın bulunduğu sıkıntıdan kurtarılacağını belirterek, "Evliya Kasımpaşa Camii, Edirnelilerin çok iyi bildiği bir sıkıntı yaşıyor. O da Tunca ve Meriç Nehirleri’nin taşması sonucu su altında kalıyor. Ne yazık ki nehri temizleyemeyeceğimiz için önüne de set çekemiyoruz, onun için yeni bir projelendirme çerçevesinde onu deniyoruz. Bilimsel olarak da eğer uygun görülürse, kurul tarafından da onanınsa bunu gerçekleştireceğiz ve tek örnek olacak Evliye Kasımpaşa Camii. Bulunduğu seviyeden hiç söküm yapmadan, hiç bozmadan tamamen bilimsel metotlarla yükseltilmesi, altının da dolguyla doldurulması projesi için şu an da çalışıyoruz. Umuyorum ki bunu gerçekleştiririz. Zaten bundan da fazla bir çözüm de önümüzde gözükmüyor. Bize yerini taşıma önerildi, yerinin taşınması vakıf eden kişinin iradesi doğrultusunda çok sıcak baktığımız bir husus değil. Eğer imkansızlık varsa o zaman yerinin taşınması söz konusu olabilir ama önümüzde bir alternatif çözüm var. Bu imkanı değerlendireceğiz, eğer olursa yükselteceğiz" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.