Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şeker İşçilerinden ‘2 Saat Fazla Çalışma’ Eylemi

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, “Şeker sektöründeki olumsuzluklara, olası iş kazalarına ve had safhaya ulaşan personel eksikliğine dikkat çekmek amacıyla 25 kamu şeker fabrikasının bulunduğu...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şeker İşçilerinden ‘2 Saat Fazla Çalışma’ Eylemi
Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, “Şeker sektöründeki olumsuzluklara, olası iş kazalarına ve had safhaya ulaşan personel eksikliğine dikkat çekmek amacıyla 25 kamu şeker fabrikasının bulunduğu tüm il ve ilçelerde bugün itibariyle 1 ay boyunca 2 saat ücretsiz fazla çalışma eylemi yapacağız” dedi.
Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Genel Başkanı İsa Gök ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat düzenledikleri ortak basın toplantısı ile ilginç bir eyleme imza atacaklarını açıkladı. Şeker fabrikasında çalışan işçiler, şeker fabrikalarındaki üretimin devamlılığını sağlamak ve tüm şeker işçilerinin sesini kamuoyuna duyurmak amacıyla 1 ay boyunca ücret almadan her gün 2 saat fazladan çalışma eylemi yapacak.
“TÜRKİYE MÜLTECİLER KONUSUNDA DÜNYAYA İNSANLIK DERSİ VERDİ”
Şeker-İş Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Gök, konuşmasına son zamanlarda yaşanan terör olaylarında hayatını kaybedenleri rahmetle andığını belirterek başladı. Terörün içerideki ve dışarıdaki işbirlikçilerini lanetlediğini dile getiren Gök, Türkiye’nin başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan savaş sonrası mülteci krizinde dünyaya adeta insanlık dersi verdiğini söyledi.
Pancar şeker sanayisinin Türkiye’nin sosyal ve iktisadi gereksinimlerini karşılamak üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Gök, şekerde kamu sektörünün ayakta tutulmasına yönelik yeterli bir çabanın gösterilmemesinden dolayı pancar sektörünün gelecekte küçülmeye mahkum edileceği endişesini taşıdıklarını belirtti. 16 yıl önce Türkiye Şeker Fabrikalarının özelleştirme kapsamına alınmasıyla beraber Türkiye’deki şeker sektörünün sorunlar silsilesinin içine itildiğinin altını çizen Gök şunları kaydetti:
“Sektörün içinde bulunduğu özelleştirme sürecinde hem ekonomik hem de nitelikli işgücü kayıplarının önlenmesi, eskiyen teknoloji yerine yeni teknolojilerin kullanılması, teknik eleman eksikliğinin giderilmesi için, pancar üreticisi, şeker işçisi ve devletin bir arada yer alacağı yeniden bir yapılanma ile değerlendirilerek sektörün düzenlenmesinin büyük önem arz ettiğini hazırladığımız raporlarla defalarca paylaştık. Ancak, 10 milyonu aşkın insanla doğrudan ilişkili, milli menfaatlerimizin gereği bugün istihdam sorununa önemli çözüm olabilecek sektörlerin başında gelen şeker sektörünün ne yazık ki bir takım komplolar, acizlikler ve küresel senaryolarla istikametinden çevrilmeye çalışıldığını görmekteyiz. Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alındığı 2000 yılından bu yana Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. bünyesinde 25 bin 922 işçi çalışmakta iken bu sayı 2015 yılı sonu itibariyle 9 bin 541’e gerilemiştir.”
“15-20 YILLIK GEÇİCİ İŞÇİLER SÜREKLİ ÇALIŞMA ALAMAZKEN, BURADAKİ İŞLER HİZMET ALIMI YOLUYLA DENEYİMSİZ TAŞERON İŞÇİLERLE GİDERİLMEYE ÇALIŞILMIŞTIR”
2000 yılında taşeron işçi sayısının 836 kişiden 2016 yılında yüzde 1200’lük bir artışla 11 binin üzerine çıkmasının tahmin edildiğini aktaran Gök, “Yani bugün özelleştirme kapsamındaki şeker fabrikalarında toplam işçi sayısına denk bir taşeron işçi tablosuyla karşı karşıya bulunmaktayız. Sayıştay raporlarında dahi, ‘şeker fabrikalarında kalifiye personel ihtiyacı günden güne artmaktadır’ vurgusu yapılmakta iken, 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu hükümleri çerçevesinde Türkşeker’in işçi alımı dahil tüm stratejik kararlarının almakla yükümlü olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı maalesef bu talepleri göz ardı etmiştir. Özelleştirme İdaresi’nin katı tutumundan dolayı ihtiyaç olduğu halde fabrikalara yıllarını vermiş, işinin ehli, uzmanlaşmış, 15-20 yıllık geçici işçiler sürekli çalışma alamazken, buradaki işler hizmet alımı yoluyla deneyimsiz taşeron işçilerle giderilmeye çalışılmıştır” diye konuştu.
“BİZİM MÜCADELEMİZ ŞEKER ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’Yİ ŞEKER İTHAL EDEN BİR ÜLKE HALİNE DÖNÜŞTÜRME MÜCADELESİDİR”
Gök, şeker fabrikalarındaki geneyim gerektiren önemli işlerin temizlik elemanı olarak işe alınan deneyimsiz taşeron işçilere gördürülmesinin, üretimle ölüm arasında tercih yapmak anlamına geldiğini vurguladı. Gerekli tedbirlerin alınmadığı taktirde önümüzdeki 2016-2017 Şeker Pancarı kampanya döneminin kaybedilmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Gök şunları söyledi:
“Şeker-İş Sendikası’nın 16 yıldır şeker fabrikalarının özelleştirme girişimlerine karşı sürdürdüğü mücadele asla ve asla işçilerin işini kaybetmeme mücadelesi değildir. Bu mücadele, ülkemize karşı sorumluluğun, 3 milyar dolara yakın katma değer yaratan bir tarımsal endüstrinin dimdik ayakta tutulmasının, şeker üretiminde Türkiye’yi şeker ithal eden bir ülke haline dönüştürerek şeker sektörünün sırtına ihanet hançerini saplamak isteyenlere karşı verilen mücadelenin adıdır. Şeker sanayinin geleceğine sahip çıkmak, Türkiye’nin varlığına ve geleceğine sahip çıkmak anlamı taşımaktadır. Bugüne kadar ülkesinin milli menfaatleri gereği devletine küsmeden, gecesini gündüzüne katarak büyük bir fedakarlık örneği sergileyen şeker işçisi tüm teknolojik yeterlilik ve kalifiye işgücünden yoksun olduğu halde fabrikalarının bacasının tütmesi adına bir kez daha fedakarlık yapmaya hazırlanmaktadır.”
Gök, “İş sağlığı ve işçi güvenliğini hiçe sayarak iş cinayetlerini görmezden gelen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın özelleştirme furyasıyla başlattığı taşeronlaştırmayla sektöre işçi alınamadığı gerçeğinden hareketle eylem başlatıyoruz. Üretimin devamlılığı ve bacaların tütmesi için görevini bir gün olsun aksatmayan, üç işçinin yapacağı işi tek başına üstlenen, devleti ile didişmeyen, ülkesi ve ekmeği için canını hiçe sayarak gecesini gündüzüne katan şeker işçisinin sesini kamuoyuna duyurmak istiyoruz” dedi.
“1 AY BOYUNCA 2 SAAT FAZLA ÇALIŞMA EYLEMİ KARARI ALINDI”
Bu sebeple ülke genelinde 25 kamu şeker fabrikasının bulunduğu tüm il ve ilçelerde bugünden itibaren 1 ay boyunca fabrikanın tüm bölümlerinde 2 saat fazla çalışma eylem kararı alındığı açıklayan Gök konuşmasını şöyle tamamladı:
“Şeker sanayi işçileri yaşanması olası olumsuzlukları bertaraf etmek, şeker sektöründeki olumsuzluklara, yönetim boşluklarına, olası iş kazalarına ve had safhaya ulaşan personel eksikliğine dikkat çekmek, gıda güvenirliği çerçevesinde halkımızı doğal pancar şekerine teşvik etmek, iş sağlığı ve işçi güvenliğine dikkat çekmek, amacıyla fabrikasında yeterli teknik bilgi ve tecrübeye sahip işçilerin sürekliliğinin sağlanması ile sektörün devamlılığını sağlamak amacıyla bugünden itibaren karar vericileri, siyasi partilerin temsilcilerini, pancar üreticilerini, besicileri, taşıyıcıları, esnafı ve tüm yöre halkını uyarmak ve bilgilendirmek için hiçbir ücret talep etmeden bugünden itibaren 1 ay boyunca fabrikanın tüm bölümlerinde 2 saat fazla çalışma eylem kararı almıştır."
“TÜRK-İŞ OLARAK BU EYLEMİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ”
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, geçtiğimiz haftalarda kamuoyunda ‘taşeron’ olarak adlandırılan alt işverenlik sorununu çözümüne yönelik hükümetin eylem planı açıkladığını hatırlattı. Temennilerinin tüm sosyal tarafların üzerinde mutabakat sağlayacağı bir anlaşmanın yapılması olduğunu dile getiren Irgat, taşeron işçiliğin yanında pek fazla gündeme getirilmeyen ve yıllardır sürekli çalışma bekleyen mevsimlik geçici işçilerin kadro sorunu olduğunu söyledi. Şeker-İş sendikasının eylemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Irgat şunları dile getirdi:
“Bu eylem planında bir alışılmamış yöntem izlenecek. Bugüne kadar bilindiği gibi işçi eylemleri iş bırakma şeklinde gerçekleşiyor. Ama bu eylemde şeker-iş çalışanları 1 ay süreyle her gün fazla mesai almadan ikişer saat fazla çalışacaklar ve gönüllü olarak hiçbir kuruş fazla mesai ücreti talep etmeden sendikanın aldığı karar doğrultusunda daha fazla çalışacaklar. Bunu yaparken bir duyarlılığı sergilemek istiyoruz. Bunu yaparken ülke ekonomisine katkı sunacağız ve şeker sektörünün sorunlarını ortaya koyacağız. Yetişmiş insan gücünün yetersizliğini de ortaya koyacağız. Yıllardır bu sektöre işçi alınmıyor. Her yıl ortalama bin kişi de emekli oluyor. Bununla beraber bu yetersizlikten kaynaklı iş sağlığı güvenliğinin yetersizliği ortaya konulacak. Milli sanayi dediğimiz şeker pancarının çeşitliliğine olan duyarlılığımızı da sergilemiş olacağız. Bu bakımdan biz Türk-İş Konfederasyonu olarak Şeker-İş sendikamızın düzenlemiş olduğu bu eylem şeklini tam anlamda destekliyoruz. Bununla ilgili yapılabilecek, karşılaşılabilecek engellerinde karşısındayız. Bu eylemi biz yürekten destekliyoruz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.