Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehzadeler’den, İstanbul Ve Denizli’deki Mesir Saçımlarına Tepki

Hafsa Sultan’ın vasiyeti gereği 476 yıldır Manisa Sultan Camii minareleri ve kubbelerinden saçılan şifalı mesir macununun, İstanbul’un Zeytinburnu ve Denizli’nin Merkezefendi ilçelerinde düzenlenen törenlerde saçılması Manisa’da tepkiyle...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şehzadeler’den, İstanbul Ve Denizli’deki Mesir Saçımlarına Tepki
Hafsa Sultan’ın vasiyeti gereği 476 yıldır Manisa Sultan Camii minareleri ve kubbelerinden saçılan şifalı mesir macununun, İstanbul’un Zeytinburnu ve Denizli’nin Merkezefendi ilçelerinde düzenlenen törenlerde saçılması Manisa’da tepkiyle karşılandı. Söz konusu saçımlar Şehzadeler Belediye Meclisi gündemine de damgasını vurdu.
Şehzadeler Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısı Kültür Merkezi Belediye Meclis salonunda yapıldı. Meclis toplantısında Akpınar Mahallesinde yapımı tamamlanan çok amaçlı salon ve kurs binasının 1. katının Kuran Kursu ve Din Hizmetlerinde kullanılmak üzere 10 yıllığına Şehzadeler İlçe Müftülüğüne tahsis edilmesi konusu oy birliği ile kabul edildi.
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, toplantının açılışında, Belediye Meclis üyelerine Şehzadeler Belediyesinin yapmış olduğu 1 aylık çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Toplamda 24 madde ve komisyon raporunun görüşüldüğü meclis toplantısında 18 komisyon raporu oy birliği ile kabul edilirken, 2 madde CHP’nin ret ve çekimser oyuna karşın oy çokluğu ile 4 madde ise MHP’nin çekimser oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi.
Meclis toplantısında alınan karar gereği, Akpınar Mahallesinde yapımı tamamlanan çok amaçlı salon ve kurs binasının 1. katının Kuran Kursu ve Din Hizmetlerinde kullanılmak üzere 10 yıllığına bedelsiz olarak Şehzadeler İlçe Müftülüğüne tahsis edilmesi konusu oy birliği ile kabul edildi.
İSTANBUL VE DENİZLİ’DEKİ SAÇIMLARA ELEŞTİRİ
Toplantıda gündem dışı söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İbrahim Onaylı, İstanbul Zeytinburnu ve Denizli Merkez Efendi Belediyelerinin Merkez Efendi’yi anma etkinliklerinde yapılan mesir macunu saçımını eleştirdi. Mesir macunu saçımının Manisa’da yapılması ile ilgili Hafsa Sultan’ın bir vasiyeti olduğunu ifade eden Onaylı, “İstanbul Zeytinburnu Belediyesi ve Denizli Merkezefendi Belediyesinin düzenlemiş olduğu Merkez Efendiyi anma programlarında yapılan mesir macunu saçımı kamuoyunda Manisa’nın 476 yıllık bir geleneği olan Mesir Festivalinin bir alternatifi gibi algılanıyor. Bizim 476’ncısı kutladığımız bu etkinliğimizin Zeytinburnu 17’ncisini kutladığı Merkez Efendi’yi anma etkinliklerinde bir mesir saçım töreni olmuş. Şehzadeler sınırları içerisinde yapılan bu saçım törenin bu belediyeler ile görüşerek Hafsa Sultan’ın Sultan Caminin kubbelerinden saçılması noktasında bir vasiyeti olduğunu hatırlatıp herhangi bir alternatif program yapmamaları noktasında bir çalışma yapmamız gerekmektedir. Elbette ki Merkez Efendi’nin kabri Zeytinburnu’ndadır, bu konuda anma programları düzenleyebilirler. Ancak Manisa’daki Mesir Saçım etkinliğimizi de gölgeleyecek bir çalışmanın içerisinde olmamaları gerekiyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesi olarak bu iki belediye ile irtibata geçip konuya sahip çıkmamız gerektiğini ifade ediyorum” dedi.
“MESİR MANİSA’NIN YÜZYILLARDIR KUTLANAN BİR DEĞERİDİR”
Mesir Macunu Festivalinin yüzyıllardır Manisa’da yapıldığına dikkat çeken MHP Grup Başkanvekili Ziya Elmalı, “Mesir bizim Uluslararası bir kimlik kazandırmaya çalıştığımız yüzyıllardır kutladığımız bizim bir etkinliğimizdir. Merkezefendi ve Zeytinburnu Belediyelerinin Mesir Macunu saçarak etkinlik yapmasını hem Şehzadeler Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi’nin gereken girişimlerde bulunmasını bizde arzu ediyor ve istiyoruz” dedi.
“MESİR’E HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Denizli Merkezefendi Belediye Başkanı ile mesir saçımı noktasında bir görüşme yaptığını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Denizli Merkezefendi Belediye Başkanı ile bir görüşmemizde mesir saçım konusunu görüştük. Kendisine Mesir’in saçımının vasiyet gereği Manisa’da oluğunu ve Sultan Camisinin minarelerinden saçıldığını ifade ettim. ‘Merkez Efendi sizin hemşeriniz olması nedeni ile Merkez Efendi ile ilgili etkinlikler yapmanız çok güzel ve anlamlıdır. Ancak bu etkinliklerinizde saçım yapılırsa işin orijinalliğine zarar verebilir, bu nedenle de saçım ile ilgili sizleri Mesir Festivalimize davet ediyorum, mesir saçım töreninde Manisa’da bulunun birlikte mesir saçalım, hatta sizlerde bizi davet edin, bizde Merkez Efendi’yi anma etkinliklerine katılalım.’ diye kendisine bizzat ifade etmiştim. Ama kurumsal olarak da bu konuyu Zeytinburnu ve Merkezefendi Belediyelerine ifade etmemizde yarar var. Mesir’e hep birlikte sahip çıkmalıyız. Bu hassasiyetinize de teşekkür ediyorum” dedi.
HAFSA SULTAN’IN VASİYETİ
Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da nedeni anlaşılamayan bir hastalığa yakalanır. Bu hastalığa çare için Sultan Cami Medresesi’nin başhekimi Merkez Efendi, 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar. Mesir macunu ismiyle günümüze kadar ulaşan bu şifalı karışım, Hafsa Sultan’ı kısa sürede sağlığına kavuşturur. Yardımsever kişiliğiyle bilinen Hafsa Sultan, iyileşmesini sağlayan mesir macununun her yıl Nevruz haftasında Sultan Camiinin kubbe ve minarelerinden halka dağıtılmasını vasiyet eder. Küçük kâğıtlara sarılan macun, Sultan Cami’nden halka saçılır. O günden bu güne her yıl aynı dönemde Sultan Cami etrafında toplanan halka, şenlikler yapılarak mesir macunu dağıtılır.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.