Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehit Torunları Çanakkale’de

101 yıl önce Çanakkale Cephesi ile Balkan Harbinde savaşarak gazi ve şehit olan  Osmanlı Tebaasının çocuklarıyla torunları, ilk olarak ayak bastıkları Anadolu yakasında Lapseki ilçesini ziyaret etti.Birinci Uluslararası Çanakkale Buluşması...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 09:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şehit Torunları Çanakkale’de
101 yıl önce Çanakkale Cephesi ile Balkan Harbinde savaşarak gazi ve şehit olan  Osmanlı Tebaasının çocuklarıyla torunları, ilk olarak ayak bastıkları Anadolu yakasında Lapseki ilçesini ziyaret etti.
Birinci Uluslararası Çanakkale Buluşması Projesi kapsamında şehit ve gazi torunları Çanakkale’de bir araya geldi. Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan ve Arnavutluktan gelen davetliler Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin ile Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından folklor ekibinin gösterisiyle karşılandı. Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, "Bugün Lapseki ilçesinde  Birinci Uluslararası Çanakkale Buluşması Projesinin ilkini gerçekleştiriyoruz" dedi.
8 Balkan ülkesinden gelen 101 misafiri ağırladıklarını ifade eden Yılmaz, ata yadigarı şehit topraklarında misafir etmekten özellikle mutluluk duyduğunu söyledi. Bu güne kadar bu tür organizasyonların yapılamadığının altını çizen Yılmaz " Bundan sonra Lapseki Belediyesi olarak destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Organizatör Hayrettin Savaş, bunun bir ahde vefa olduğunu kaydederek, "Yüz yıllık unutkanlığın tekrar hatırlanmasıydı. Başbakanlık tarafından destek gördük. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eyüp Belediyesi gibi kurumlardan da destek gördük. Bu birincisiydi ve İnşallah ikinci organizasyon daha büyük olacak" diye konuştu.
Çanakkale Savaşı’nda gazi olan Ahmed Hamzagiç’in 83 yaşındaki kızı Hatice Hanım Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’a babasının resmini hediye etti. Hatice Hanım Çanakkale savaşlarıyla ilgili "Ahmed Hamzagiç’in hayatta kalan tek kızıyım. Babam 97 yaşında vefat etti. Çanakkale savaşlarına 12 bin gönüllü asker katıldı ve başlarında babam Ahmed Hamzagiç vardı. Benim babam da sultandan gelen davete icabet ederek organizasyon çalışmalarına başlamış. 12 bin gönüllü askeri Çanakkale savaşına getirmiş. Ben 250 bin şehide hem üzülüyor hem de seviniyorum. Çünkü onlar Osmanlıyı ve hilafeti savunmaya gittiler ve kanlarını, canlarını verdiler. Eğer o gün o şehitler savaşmaya gitmiş olmasalardı Türkiye diye bir devlet olmayacaktı. O zamanlar dünyanın dört bir yanındaki düşmanlar Türkiye’nin yolunu tutup saldırmışlardı. Dört kardeşim ve annem hepsi rahmetli oldu. Bir tek ben kaldım" dedi.
Birinci Uluslararası Çanakkale Buluşması Projesi kapsamında yurt dışından Türkiye’ye gelen 101 kişilik ekip, dedelerinin Çanakkale harbinde savaştığı tarihi yarımadayı gezecek. Şehitler Abidesine de uğrayacak olan kafile dedelerinin mezarı başında dua edecek. Programın devamında Osmanlı Tebaasının çocuklarıyla torunları Ankara’da düzenlenecek olan konferans ve panellerde dedelerinin niçin Çanakkale’de savaştıklarını, vatan sevgilerini ve yurt dışında özlem duydukları Türkiye sevgisini anlatacaklar.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.