Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Şehirlerdeki Terör Bataklığı Antalya’da Kurutulacak"

Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde gerçekleştirilen Güçlü Şehirler Ağı’nın ilk zirvesine Antalya ev sahipliği yapacak. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Bu zirvede şehirlerdeki terör bataklığı kurutulacak ve...

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2016 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2016 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde gerçekleştirilen Güçlü Şehirler Ağı’nın ilk zirvesine Antalya ev sahipliği yapacak. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Bu zirvede şehirlerdeki terör bataklığı kurutulacak ve Antalya bu zirveye en güvenli ve başarılı şehir olarak ev sahipliği yapacak" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın inisiyatifinde Birleşmiş Milletler himayesinde, şiddete varan aşırılığa karşı dayanıklılık ve sosyal dayanışmayı inşa etmek amacıyla belediye liderlerini ve yerel yönetim uygulayıcılarının ilk küresel ağı olarak ortaya çıkan Güçlü Şehirler Ağı’nın tanıtımı, Türkiye’den sadece Antalya’nın davet edildiği 25 şehrin bir araya gelmesiyle geçtiğimiz yıl 29 Eylül tarihinde New York’ta düzenlenen toplantıyla yapılmıştı. İlk toplantının 30 Eylül’de Başkan Obama’nın konuşmasıyla gerçekleştirildiği Ağ’da temel ilkeleri ve çalışma sistematiği belirlenmiş ve her koşulda şiddete varan aşırılığı önlemek için şehirleri desteklemeye odaklanmış bir oluşum olarak kabul edilmişti.
"ŞEHİRLERİN BATAKLIĞI ANTALYA’DA KURUTULACAK"
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, 11-12 Mayıs tarihlerinde 18 ülkeden 22 önemli şehrin katılacağı zirveyle ilgili bilgiler verdi. Toplantının sadece Antalya değil, tüm dünyayı ilgilendirdiğini belirten Türel, zirvenin hedefinin şehirlerdeki terör bataklığını kurutmak olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:
"Yerel yönetimler arasında bu ağ, küresel iş birliği ve terör ile teröre yol açan şiddete karşı yeni bir oluşum. BM çatı altında oluşan bir yapı. Fikir ABD Başkanı Obama’nın fikridir. Güçlü şehirler ağı bir küresel iş birliğidir. Irk, dil, etnisite, siyasi gibi terör farklı motivasyonlara dayanabiliyor. Terör örgütleri ilk aşamada gençlerin beyinlerini yıkayarak onları etki altına alıp bir damar bulmaya çalışıyor. Bu süreç, daha sonra terör olma süreci izliyor. Aşırılık ve radikalleşme terörün bataklığına benzetilebilir. Bu ağ sayesinde şehirlerde oluşan bataklıkları kurutmayı hedef alan bir iş birliğidir" dedi.
"BATI TERÖRÜN ANCAK FARKINA VARABİLDİ"
Antalya Su ve Atıksu İdaresi’nde(ASAT) düzenlediği toplantıda konuşan Başkan Türel, Türkiye’nin yıllarca terörle mücadele eden bir ülke olduğuna ve bu konuyla ilgili tecrübeli olduğuna dikkat çekerek, "Yerel yönetimler daha önce hiç terörü ele almamıştı. Ancak artık bu topyekün bir mücadeleyi ortaya çıkarmıştır. Türkiye geçmişi açısından yıllarca terörle mücadele etmiştir, batı dünyası ise maalesef ancak farkında varabilmiştir. İnternet ve sosyal medyanın gelişmesi bazı radikal fikirlerin terör hareketlerine dönüşmesine neden olmuştur" dedi.
"ANTALYA EN BAŞARILI ÖRNEK OLARAK ZİRVEYE EVSAHİPLİĞİ YAPACAK"
Terörün şiddete varan aşırıcılıkta yerel yönetimlerin mücadele etmesinin bir zorunluluk olarak ortaya çıktığına da vurgu yapan Başkan Türel, "Bir topyekün mcüadele gerekmektedir. Beyni yıkan bir genç ailesinin kontrolünden çıkıp aile çaresiz kalıyor. Bazı şehirler şiddete karşı mücadele konusunda tecrübe kazanmışlardır. Güçlü şehirler ağında New York, Paris gibi daha çok terörle ilgili talihsizlik yaşamış belediye başkanları var. Bu şehirlerin dışında Antalya’nın bulunmasının nedeni tamamen örnek olmasından dolayıdır. Terörle mücadelede örnek olarak gösterilmesidir. Gerek güvenlik gerekse sosyal açından. Bu nedenle bir düzenlemeye gidilmiş ve terör mağduru olan şehirlerin dışında en başarılı örneklerden birisi olan bir şehir değerlendirmiş ve Antalya çok ciddi bir şekilde örnek gösterilerek bu ağa dahil edildi. Bizim tecrübemiz kötü örnek yaşadığımız için değil, başarılı işler ortaya koyduğunuz için. Tecrübe alışverişi yapmak ve birlikte mücadele etmek görevi üstleniyor bu ağdaki belediyeler. Şiddetin her türlüsü ile mücadele etmeyi amaçlıyor" ifadelerini kaydetti.
"PARİS’TEKİ SALDIRI ZİRVEYİ ANTALYA’YA KAYDIRDI"
Başkan Türel, New York’taki toplantıda ilk toplantının Paris’te yapılmasına karar verildiğini ancak daha sonra yaşanan bazı sorunlar nedeniyle zirvenin Antalya’ya alındığını belirterek şöyle konuştu:
"Buradaki oturumun ev sahibi ben olacağım. Zirve Paris’te yapılacaktı ancak biz 2017 zirvesine orada talip olmuştuk. Fakat Paris ile ilgili bir erteleme zarureti oraya çıktı. Sanırım son yaşanan olaylar nedeniyle. İkinci toplantının Antalya’da olması için bize sorunca biz de tereddütsüz ’evet’ dedik. İlk zirvenin Antalya’da yapılması ayrı bir gurur vesilesidir. Bir nevi dünyanın liderlerini ağırladığımız gibi dünyanın belediye liderlerini şehir liderlerini ağırlayacağız. Antalya barış ve huzur şehridir. Bu zirve bunun teyididir. Antalya dünyaya da güzel bir mesaj veriyor. ABD Dışişleri Bakanı Kerry açılışta video konferansla katılacak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’da açılışta bir konuşma yapacak" diye konuştu.
KİMLER KATILIYOR?
Zirveye Fransa’nın Bourdeaux, Danimarka’nın Kopenhag, İspanya’nın Malaga, Endenozya’nın Malang, Moritanya’nın Kiffa, Mali’nin Mali, Belçika’nın Vilvoorde, Kamerun’dan Yaounde, Meri/Diamere, Kolofata, Kousseri, Kosova’dan Kaçanik ve Peja, Makedonya’dan Cair, Maldivler’den Mali, Peru’dan Puno, Kenya’dan Mombasa, Norveç’ten Kristiansand, Kolombiya’dan Medellin ve Hindistan Maharaştra şehirlerinden belediye başkanları, başkan yardımcıları düzeyinde katılım olacağı bildirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.