Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Şehir ve Alimleri” Sempozyumu Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla başladı

Eski Başbakan Ve Ak Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, İlim, İrfan, Hikmet, Ahlak Ve Huzur Diyarı Konya’da Böyle Bir Sempozyumun Yapılıyor Olmasından Memnun Olduğunu Belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2016 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2016 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“Şehir ve Alimleri” Sempozyumu Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla başladı
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfının ortaklaşa düzenlediği “Şehir ve Alimler Sempozyumu” başladı.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş yaptığı açılış konuşmasında, sempozyumun İslam alemine barış, kardeşlik ve huzur getirmesini diledi. Prof. Dr. Altıntaş, sempozyumda medeniyetimizin ilim irfan boyutu ve şehir ilişkisi üzerinde durulacağını, Konya’da yetişmiş bazı alimlerin tanıtılacağını kaydetti. Alimlerin şehrin sosyal bütünlüğünün sağlanmasında büyük role sahip olduklarını belirten Altıntaş, sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni etti.
“Şehirler Alimleri, Alimler de faziletli şehirleri ortaya çıkarırlar”
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, Medine’nin, yani şehrin ‘medeniyetin kaynağı’ olduğu inancından gelen bir kültürün mensupları olarak şehrin insana, insanın da şehre değer kattığına inandıklarını belirterek, “İlim erbabının uygun şartları bulabildikleri şehirler alimleri, alimler de faziletli şehirleri ortaya çıkarırlar. Biri diğerinin tamamlayıcı ve besleyici unsurudur. Şehrin kucaklayıcı, birleştirici ve iyiliği teşvik edici vasatı âlimi; madde ve mana arasında en uygun dengeyi kurabilen alimiyse şehri ön plana çıkarmıştır. Dünyanın farklı bölgelerinden ilim talep eden insanları çekmeyi başarmış olması Konya’mızı belirginleştirmiş, çekim merkezi konumuna yükseltmiştir” diye konuştu.
Rektör Şeker, “Dünyanın 82 ülkesinden bin civarında öğrenciyi ve onlarca öğretim üyesini şehrimize çekmeyi başaran üniversitemiz, böyle önemli bir ilim ve hikmet ziyafetine vesile olmanın mutluluğunu yaşamaktadır” dedi.
Şehrimizin yeniden tarihteki misyonuna ulaşması gerektiğini ifade eden Şeker, medeniyet merkezli, değerler merkezli mirası tüm insanlığa sunabilmeyi umduklarını ifade etti.
“Alim adeta gökteki yıldızlar gibidir bulundukları yeri aydınlatır”
Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek de, Konya’nın İslam Turizm Başkenti olması vesilesiyle düzenlenen bu programların 15 Temmuz sürecinde sekteye uğrasa da devam ettiğini kaydederek,“Alim adeta gökteki yıldızlar gibidir bulundukları yeri aydınlatır. Her medeniyet bir şehirden doğar fakat o şehrin adeta parıldayan yüzünü de alimler oluşturur. O şehri, şehir yapan ise orada yaşayanlardır” ifadelerini kullandı.
Konya’nın her zaman alimler, arifler şehri olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, tarih boyunca farklı süreçler yaşasa da Konya’nın bu sosyal genetiğinin devam ettiğini söyledi. Konya’nın sosyal ve kültürel hayatına büyük katkılarda bulundukları için Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’ne teşekkür eden Akyürek, Konya’nın eğiten şehir olduğunun da altını çizdi.
Konya Valisi Yakup Canbolat ise, “Bir şehri geçmişten günümüze taşıyan en belirgin hususlardan biri de o şehirde ömrünü ya da ömrünün bir kısmını geçirmiş önemli şahsiyetler ve Alimlerdir. Alimler yaşadıkları şehre kimlik kazandırırlar. Öyle ki bazı şehirler yetiştirdikleri alimlerin isimleriyle anılır. Tıpkı Mevlana Diyarı olarak bilinen Konya’mızın olduğu gibi. Bir şehre ruh kazandıran taş ve duvarlar değil alimler ve onların rahleyi tedrisatından geçen insanlardır” şeklinde konuştu.
Konya’nın bir başkent olduğunu hatırlatan Vali Canbolat, Konya’nın her daim başkent olarak kalacağını söyledi. Konuşmasında Hz. Mevlana’ya vurgu yapan Canbolat, bu şehrin alimlerinin Konya’yı İslam dünyasının en mübarek beldesi kıldığını belirtti.
“Konya herhangi bir yer değil insanlık birikimini temsil eden bir şehir”
Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu da, ilim, irfan, hikmet, ahlak ve huzur diyarı Konya’da böyle bir sempozyumun yapılıyor olmasından memnun olduğunu belirterek, teşrif eden ve katkı sunanlara teşekkür etti. Şehir alim konusu söz konusu olduğunda bu çerçevenin oturduğu zemini tespit etmek gerektiğini kaydeden Davutoğlu, konuşmasında şehir ve medeniyet, bilgi ve medeniyet ilişkisine vurgu yaptı. Alim, fakih, muhaddis gibi kavramların İslam Medeniyetine ait olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “İslam Medeniyetinde bilgi kaynakları nettir; akıl, beş duyu ve vahiy” dedi.
Şehirleri bilgi-ilim ilişkisi bağlamında belli başlıklara ayıran Davutoğlu, “Medeniyet kuran şehirlerin en çarpıcı örneği Medine’dir. İslam Medeniyeti Medine örneğinde kuruldu. Medeniyet tarafından kurulan şehirler vardır bunun örneği Bağdat’tır. Aktarılan şehirler, örneği ise Anadolu ve Balkan şehirleridir. Hayalet şehirler yani bir medeniyet fiziken orada hakimiyetini kaybediyor ama alimleri orada anılmaya devam ediyor. Yaşayan bir ruh ama formun kaybedildiği örneği ise Kurtuba olabilir. Kurtuba Avrupa’yı ışıldatan şehirdir. Tasfiye edilen şehirler, bunun en etkileyici örneği Farabi’nin doğduğu şehirdir. Farabi adı yaşadıkça o şehir bilinecektir. Jeokültürel hat şehirler, Musul, Urfa, Halep, Şam bunlardandır. Birikimle dönüşen ve birikimi dönüştüren şehirler vardır ki İstanbul, Kahire, Kudüs bunlara örnek verilebilir” dedi.
Konya’nın şehir kültüründe eski bir geçmişi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Konya’nın herhangi bir yer değil, insanlık birikimini temsil eden bir şehir olduğuna dikkat çekti. NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na hediye takdiminin ardından açılış programı sona erdi. Sempozyum, 12 Kasım Cumartesi günü sona erecek.
Bir otelde gerçekleştirilen sempozyumun açılış programına, Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekilleri Hacı Ahmet Özdemir, Leyla Şahin Usta ve Ömer Ünal, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat ile çok sayıda davetli katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.