Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehir Hatları Vapurlarında İlk Yardım Eğitimi

Şehir Hatları vapurlarında yolculara basit ilk yardım eğitimi verildi.22 - 28 Mart Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Haftası etkinlikleri dolayısıyla İstanbul Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Paramedik Derneği (ATT), Gelişim Üniversitesi...

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şehir Hatları vapurlarında yolculara basit ilk yardım eğitimi verildi.
22 - 28 Mart Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Haftası etkinlikleri dolayısıyla İstanbul Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Paramedik Derneği (ATT), Gelişim Üniversitesi ve İstanbul Şehir Hatları işbirliğinde Eminönü - Kadıköy hattında yolculara gün boyu uygulamalı olarak basit ilk yardım eğitimi verildi.
İnsanların gündelik hayatta karşılaşabileceği acil durumlar karşısında neler yapılması gerektiğine dair bilinçlendirme amacıyla gerçekleştirilen eğitimde konuşan ATT Derneği İstanbul İl Başkanı Temel Kılınçlı, “Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Paramedikler Haftası sebebiyle ‘İlk yardımı öğren hayat kurtar’ projesini başlattık. İstanbul Gelişim Üniversitesi, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü ve derneğimizin ortak projesinde kalbi durup yere yığılan kişiye ambulans gelinceye kadar yapılacak müdahalenin eğitimini veriyoruz. Bu tip müdahalelerde kurtarma oranı Amerika’da yüzde 20 civarında iken Türkiye’de yüzde 1,7 civarında. Bizler bugün burada bu önemli konudaki bilinci artırmak üzere çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“KONUNUN ADLİ BOYUTU SEBEBİYLE MÜDAHALEDEN KAÇINAN İNSANLAR VAR”
Toplumun konunun adli boyutu endişesiyle bu tip müdahalelerden kaçındığına dikkati çeken Kılınçlı, “Bu müdahaleler söz konusu olduğunda insanlar haklı olarak tedirgin oluyorlar. Hastanın kaybedilmesi durumunda adli boyutun ne olacağı korkusu oluyor. Bizim amacımız toplumu bilinçlendirmeye yönelik olarak ilkyardımın ne kadar elzem bir konu olduğuna dikkat çekmek. Burada yaptığımız eğitimle bir sertifika verilmiyor. Sertifika için Sağlık Bakanlığı’nın veya özel sağlık kurumlarının verdiği 16 saatlik eğitimler var. Ancak sertifika sahibi olmayan insanların da ortamda bu müdahaleyi yapacak eğitimli biri olmaması şartıyla ve müdahale yapılmazsa hastanın kaybedileceği ihtimaliyle kar-zarar muhasebesi iyi tutularak müdahalede bulunulabilir. Sonuçta ortada ölümle sonuçlanacak bir durum var. Ancak metropollerde, sağlık çalışanlarının olduğu yerlerde bu tür girişimlerde bulunarak hastaya zarar verilmesi söz konusu olursa tıbbi uygulama hatası olup olmadığına, ilkyardım uygulama sertifikası olup olmadığına bakılarak adli boyut devreye girebilir” açıklamaları bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.