Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sare Davutoğlu: "Anneler Sağlıklı Toplumun Temelidir"

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, bilinçli annelerin sağlıklı toplumun temeli olduğunu belirterek, "Bugün annelerimizin ve bebeklerimizin tehlike altında olduğu bir dünyada yaşıyoruz" dedi.Sultangazi Belediyesi tarafından...

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2016 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2016 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, bilinçli annelerin sağlıklı toplumun temeli olduğunu belirterek, "Bugün annelerimizin ve bebeklerimizin tehlike altında olduğu bir dünyada yaşıyoruz" dedi.
Sultangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Bilinçli Anne Sağlıklı Nesil” eğitim programına katılan anne adaylarına sertifikaları törenle verildi. Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, anne adayları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda Sare Davutoğlu ve Başkan Cahit Altunay, eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını almaya hak kazanan anne adaylarına sertifikalarını takdim etti.
Programa katılan Sare Davutoğlu, anne ve bebek sağlığı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Belediyelerin çalışmalarını takdir eden Sare Davutoğlu, "İstanbul çok bereketli, belediyelerimizin çalışmalarının aynı bereketi yansıttığını görmek beni son derece memnun ediyor. Eşlik ettiğim bütün doğumlar silsilesinde hayatın başladığı ilk ana karşı hayranlığım asla eksilmedi, artarak devam ediyor. Çünkü yapılan araştırmalar, bilgilerimiz, tecrübelerimiz arttıkça aslında doğumun ne kadar büyük bir mucize olduğunu her gün biraz daha idrak ediyoruz. Annelik şefkatinin ve yüceliğinin farkında olarak şunu söylemek isterim ki bilinçli anneler sağlıklı toplumun temelidir. Gerçekten bu alanda yapılacak her yatırım son derece değerli. Eğitim çok yönlü bir yatırım olması nedeniyle diğer tüm alanları güçlendirecek, katkısı olacak husus olması nedeniyle de ayrıca önemli" dedi.
"ANNELERİN VE BEBEKLERİN TEHLİKE ALTINDA OLDUĞU BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ"
Anneler ve çocuklar için yapılan sosyal sorumluluk projelerini çok önemsediğinin belirten Sare Davutoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre dünyada her yıl 289 bin anne ölümünün gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bu ölümlerin sadece yüzde 1’i gelişmiş ülkelerindeyken, yüzde 95’i Asya ve Afrika ülkelerinde gerçekleşiyor. Birleşmiş Milletler bin yıl kalkınma hedeflerinin arasında 5 yaş ölüm oranının 3’te 2, anne ölümü oranının 4’te 3 azaltma hedefi var. Ancak 2016 yılı itibariyle maalesef bu bin yıl kalkınma hedeflerini çok uzağındayız. Bu olumsuz tablonun oluşmasında dünyadaki ekonomik ve yapısal dengesizliklerin yanında politik zafiyetlerin de rol oynadığını biliyoruz. Gerçek şu ki bugün annelerimizin ve bebeklerimizin tehlike altında olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu alanda yapılacak olan hizmetlere çok ihtiyacımız var" diye konuştu.
DAVUTOĞLU, ANNE VE BEBEK ÖLÜM HIZI ORANLARINI DEĞERLENDİRDİ
Sare Davutoğlu, bebek ölüm oranlarının son 14 yıl içinde büyük oranda düştüğünü belirterek, "Ülkemiz son 10-14 yıl içerisinde anne ve bebek ölüm hızında çok büyük ilerlemeler kaydederek bu alanda çok güzel bir örnek ortaya koydu. Ülkemizde 2015 yılında bebek ölüm hızı bin canlı doğumda 7.6 oldu. Bu oran 2002 yılında 31.5’ti" ifadelerini kullandı.
"ANNENİN ÖLÜMÜ, AİLENİN ÖLÜMÜ GİBİDİR"
Anne ölüm hızı oranlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Davutoğlu, "Anne ölümlerinin boyutu sağlık hizmetlerinin ne ölçüde sağlandığı ve kalitesi bakımından evrensel bir kalkınma göstergesi. Anne ölüm oranımız 2002 yılında 100 bin canlı doğumda 64 iken, yani 100 bin canlı doğum gerçekleştiğinde 64 annemizi kaybediyorduk. 2014 yılında bu oran 15.2 olarak gerçekleşti. Anne ölümü çok ayrı bir kategoride değerlendirilir. Bir annenin ölümü adeta ailenin ölümü gibidir. Çünkü anneye bağımlı başka evlatlar vardır, eşi vardır. Onun için annen ölmülerini azaltmak çok önemli bir sağlık göstergesidir" ifadelerini kullandı.
"Kadın ve çocuk hastaneleri 41 tesiste 7 bin 106 yatak kapasiteyle hizmet veriyor" diyen Davutoğlu, bebeklere yapılan tarama testlerini anlattı.
İşitme testlerine önem verilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "İşitme taraması çok önemli ve maalesef ülkemizde, daha az gelişmiş ülkelere göre bile çok geç kalınmış bir husustu. İşitme taraması yapılan 1 milyon 213 bin bebeğimizden 2 bin 880’ine tanı konuldu ve işitme kaybına karşı tedavi edildi" şeklinde konuştu.
"Doğumun muhteşem bir enerjisi var" diyen Sare Davutoğlu, "Yoğunluğumun bir sebebi doğumlardan ayrılamam" dedi.
"ONLAR MUTLU OLDUKÇA BİZ DE MUTLU OLDUK"
Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ise, yaptığı konuşmada, projenin vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü belirterek, eğitimlerin annelere büyük katkı söylediğini söyledi.
Başkan Altunay, "Bilinçli Anne Sağlıklı Nesil’de hakikaten büyük keyif aldık. O memnuniyeti gördükçe memnun olduk, onların mutluluğunu yaşayıp şahit oldukça biz de mutlu olduk" dedi.
Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.