Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şanlıurfa’da ’Dam Palas’ Dönemi Başladı

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde hava sıcaklığının 35 dereceye kadar yükselmesiyle ’dam palas’ dönemi başladı. Sıcak nedeniyle evlerinde yatamayan vatandaşlar, damlarına yatak yaptırmak için marangozlara akın ediyor.Sıcaklıkların...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şanlıurfa’da ’Dam Palas’ Dönemi Başladı
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde hava sıcaklığının 35 dereceye kadar yükselmesiyle ’dam palas’ dönemi başladı. Sıcak nedeniyle evlerinde yatamayan vatandaşlar, damlarına yatak yaptırmak için marangozlara akın ediyor.
Sıcaklıkların 35 dereceyi bulduğu Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde vatandaşlar, evlerinde yatamaz hale gelince dam palas hazırlıklarına başladı. Çevresi demirden, tabanı tahtadan olan yataklar için marangoz ve demircilere akın eden vatandaşlar, yaz gecelerini geçirecekleri damları için siparişlerini veriyor.
Emiroğlu Mahallesi’ndeki Sanayi Sitesinde bulunan marangozlar da vatandaşların taleplerini yetiştirmekte zorlanıyor. Teknolojik serinleme yöntemlerini pahalı ya da yetersiz olması nedeniyle vatandaşların daha ucuz olan dam palas yaptırıyor. Metrekaresi 80-90 TL arasında olan dam palasların 4 metrekaresinde 4 kişilik aile yatabiliyor. Yüksek klima fiyatları ve yetersiz kalan vantilatörler nedeniyle aileler, fiyatı 320-360 TL arasında değişen 4 kişilik dam palası tercih ediyor.
20 yıldır bölge insanına dam palas yetiştirmeye gayret gösterdiğini belirten marangoz Ahmet Demir, "Yazın gelmesiyle vatandaşlar damlarda yatmaya başlıyor. Yani dam palas sezonu başlıyor. Biz de dam palasların içindeki tahtaları yapıyoruz. Demirciler ise demirlerini yapıyor. Eskiden dam palasların tümü tahtadan yapılıyordu. Ama ıslanınca tahtadan iskelet ilk önce çatlıyordu, daha sonra çürüyordu. Ömrü kısa olduğu için sonradan iskeleti demirden yapılmaya başlandı. Biz de tahtaları çürüyen ya da kendine yeni dam palas yapanların tahtları yapıyoruz. Bayağı bir yoğunluk var şuan yetiştiremiyoruz. Yaptığımız tahtlar inşaatlarda kullanılan kalıp tahtalardır. Kalınlığı 2 santimetredir kalın ve dar tahtalar, hem daha dayanıklı oluyor, hem de zamanla kambur olmuyor ve çatlamıyor. Günde ortalama 5-6 taht hazırlıyoruz. Yaptığımız dam palaslar 2-3 ve 4 metreden oluşuyor. 1.5 santim tahtaların metrekaresi 80 TL, 2 santim tahtalar ise metrekaresini 90 TL’den yapıyoruz. Her bir metrekare bir yatak kapasitesidir yani 4 metrelik bir dam palasta çocuk haricinde 4 yetişkin yatabiliyor” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.