Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şanlıurfa’da Aynı Karaciğere Sahip Siyam İkizleri Dünyaya Geldi

Şanlıurfa’da özel bir hastanede 3 gün önce karaciğerleri bir olan siyam ikizleri dünyaya geldi.Şanlıurfa’da yaşayan Gülçin ve Adem Yaşar çiftinin sezaryenle dünyaya gelen ikiz çocuklarının aynı karaciğeri paylaşan siyam ikizleri oldukları...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şanlıurfa’da özel bir hastanede 3 gün önce karaciğerleri bir olan siyam ikizleri dünyaya geldi.
Şanlıurfa’da yaşayan Gülçin ve Adem Yaşar çiftinin sezaryenle dünyaya gelen ikiz çocuklarının aynı karaciğeri paylaşan siyam ikizleri oldukları öğrenildi.
Üç gün önce sezaryenle dünyaya gelen, göğüs kafesi ve karın boşluğu bitişik olan ikizlerin MR çekiminde aynı karaciğeri paylaştıkları ortaya çıktı. İkizler yoğun bakıma alınırken annenin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
SADECE KARACİĞERLERİ AYNI
Doğum hakkında bilgi veren Çocuk Cerrahisi Yrd. Doç. Dr. Ali Suat Erkoç, “Yapışık ikizler yaklaşık 3 gün önce dünyaya geldi. Yapışık ikizlerin görülme oranı oldukça düşük. Yaklaşık 300 bin, 400 bin doğumda görülüyor. Çeşitli şekilleri var. Bize gelen en fazla görülen Torako-Omfalofagus dediğimiz, hem toraksın, yani göğüs boşluğunun, hem de göbekten itibaren bir kısım karın boşluğunu bitişik olduğu bir hasta. Bu hastada yaptığımız tetkikler sonucunda sadece karaciğerlerinin aynı olduğunu, aynı karaciğeri paylaştıklarını gördük. Diğer organlarla ilgili bir paylaşım söz konusu değil. Sonuçta bunun ameliyatına karar verirken çok dikkatli olunmak zorunda çünkü bu şu anda dünyanın gündeminde de olan etik bir sorun. Bu bebekler ayrıldığı zaman ya da ayrılacağı zaman bu operasyon riskli düzeylere varabiliyor. İki bebeğin de kaybedilmesiyle sonuçlanabiliyor. Onun için burada hem aile hem de doktorlar ortak bir karar vermek durumunda kalıyorlar ve bu zor bir karar oluyor. Bu hastanın bizimle ilgili tetkikleri devam ediyor. O tetkikler tamamlandığında ne yapılacağına karar vereceğiz” dedi.
YAŞAM KOŞULLARINI ÇOK CİDDİ ETKİLEYECEK BİR DURUM
İkizlerin karaciğerlerinin aynı olmasının yaşam koşullarını çok ciddi etkileyebilecek bir durum olduğunu belirten Erkoç, “Şu anda aynı karaciğeri paylaştıkları için ameliyat sanki bir karaciğer transplantasyonu gibi düşünülebilir. Çünkü biliyorsunuz karaciğer vücudun en önemli organlarından birisi, hatta vücudun fabrikası olarak bilinir. Çok sayıda metalobitlerin yıkımının olduğu bir yer, bir sürü maddenin üretildiği bir yer. O yüzden karaciğerin aynı olması yaşam koşullarını çok ciddi şekilde etkileyecek bir durum” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.