Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sandıktan sofraya

Seferihisar Belediyesi, yaşlı bir köylünün sakladığı eşine çok az rastlanan topan karakılçık buğdayından buldu ve çoğalttı. İlk hasadı 2016 Temmuz sonunda yapılan buğdaydan ekmek üretildi ve unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet yeniden...

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2016 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2016 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Seferihisar Belediyesi, yaşlı bir köylünün sakladığı eşine çok az rastlanan topan karakılçık buğdayından buldu ve çoğalttı. İlk hasadı 2016 Temmuz sonunda yapılan buğdaydan ekmek üretildi ve unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet yeniden sofralara taşındı.
Seferihisar Belediyesi “Başka Bir Tarım Mümkün” projesi kapsamında hayata geçirdiği Can Yücel Tohum Merkezi’yle günümüzde altın değerindeki yerli tohumları keşfetmeye devam ediyor. Projenin dört basamağı bulunuyor. Ekolojik tarımı gerçekleştirmek ve geliştirmek adına üretici pazarları açılıyor, üretici birlikleri, kooperatifler, birlikler kuruluyor, tarım ürünü bir sanayi ürünü haline getiriliyor ve yerli tohuma sahip çıkılıyor.
Köy değirmeninde un yapıldı
Bu noktada Can Yücel Tohum Merkezi’nin yaptığı çalışmalarla köylerde, sandıklarda kalmış yerli tohumlar sofralarımıza tekrar kazandırılıyor. Bu tohumlardan biri de 2011 yılında Seferihisar’ın Gödence köyünde keşfedilen topan karakılçık buğdayı. Uzun uğraşlar sonucu çoğaltılması sağlanan buğday, köy değirmeninde aynı atalarımızın yaptığı şekilde öğütülerek un haline getirildi. Yüzde 100 doğal olarak elde edilen unla Turgut ve Ulamış köyündeki kadınlar ekmek yapmaya başladı. Ekmekler Beyler köyündeki taş fırında pişirildi ve Seferihisar merkez ve Sığacık’ta bulunan belediyeye ait Seferihisar Bakkalı’nda satılmaya başlandı.
Yerel tohumlar, ücretsiz gönderildi
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, doğayla uyumlu, küçük üreticiyi ve tüketiciyi hedefleyen bir anlayışla yola çıkarak başka bir tarım mümkün projesini uygulamaya başladıklarını söyledi. Başkan Soyer, “Göreve geldiğimiz ilk yıldan itibaren, köylü ve çiftçilerin üretmesi, kazanması, topraklarından vazgeçmemeleri için projeler üretmeye çalıştık. Mandalinadan zeytine, yerli tohumdan, lavanta üretimine, üretici köylü pazarlarından organik pazarlara kadar birçok uygulamayı hayata geçirdik. Çok önemsediğimiz işlerden bir tanesi de yerel tohumun yok olmasına engel olmak. Bu kapsamda başlattığımız tohum takas şenlikleriyle birlikte Can Yücel Tohum Merkezi’ni kurduk. Burada yerel tohumlarımızı çoğaltarak Türkiye’nin tüm bölgelerine ücretsiz olarak gönderdik” dedi.
Yaşlı bir köylü, tohumu sakladı
Topan karakılçık tohumumun günümüzde yok olmaya yüz tuttuğunu ve bu nedenle özel ilgi gösterdiklerinin altını çizen Başkan Soyer, “Gödence köyümüzde yaşlı bir köylümüzün sakladığı tohumlardan biri olarak karşımıza çıktı. Yaptığımız çalışmalarla günümüze taşımayı başardık. Bu yıl yaklaşık bir ton hasat gerçekleştirdik. Şimdi taş değirmende öğütüp un yapıyoruz. Ekşi mayayla yoğurup ekmek haline getiriyoruz. Bunu da köyde yaşayan kadınlarımız yapıyor. Anadolu mirası olan topan karakılçık buğdayı, bildik buğdaylardan çok daha sağlıklı, besleyici ve güvenilir. Böylece tamamen unutulmaya yüz tutmuş ve son derece lezzetli, yüzlerce yıllık bir geçmişi olan topan karakılçık buğdayını tekrar üreticimiz ve tüketicimizle buluşturmuş oluyoruz. Umuyorum köylümüz için yeni bir ekmek kapısı daha açmayı başarmışızdır” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.