Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Samsun’da tarihi külliyelerin açılışı yapıldı

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ile Şehit ve Gazi Anı Evi’nin açılışı yapıldı.İlkadım ilçesi Çifte Hamam Caddesi üzerindeki Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2016 18:47
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2016 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Samsun’da tarihi külliyelerin açılışı yapıldı
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ile Şehit ve Gazi Anı Evi’nin açılışı yapıldı.
İlkadım ilçesi Çifte Hamam Caddesi üzerindeki Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ile Şehit ve Gazi Anı Evi’nin açılışına Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Aygün, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Emniyet İl Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Ünsal Ağaoğlu, meclis üyeleri, şehit ve gaziler dernek başkanları, şehit yakınları, gaziler, kumu kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Açılış öncesi konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril, “Cennet vatan topraklarımızın her karışı aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin kanıyla hamur olmuştur. Aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin ölümsüz anılarının sergilendiği bu müzede yapmış olduğunuz vefalı gayretleriniz gözlerimizi yaşarttı. Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ve Şehit ve Gazi Anı Evi olan bu eserlerin oluşumunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Açılıştan duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “İlkadım ilçesinde yaşayan herkes bu caddeye girdiğinde burada bir tekkenin olduğunu bilir. Atatürk, Samsun’da 19 Mayıs sabahı geliyor. Burada kalıyor ve buradan gittikten sonra Samsun halkı, Atatürk’ün verdiği talimatın gereği olarak Samsun’da bir direnişi örgütlemek üzere bu mütevazi mekanda toplantılar yapmaya başlıyor ve bizde bunun farkında değiliz. Bu bana çok zul geldi. Samsun’da müdafai hukuk faaliyetleri, kuva-i milliye faaliyetlerin nerede olduğunu bilmemiş olmamız ve bununla ilgili bir envantere sahip olmayışımızın büyük bir eksiklik olarak gördük. Tarihçi Baki Sarısakal beni buraya getirdi ve gezdirdi” diye konuştu.
Gençleri bu külliyeye getirerek milliliğin ne demek istendiğinin burada anlatılabileceğini vurgulayan AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, “Bugün milli kuvvetler, milli güçler, bu ülkenin tam bağımsız bir şekilde, bu ülkenin her türlü esaretten kurtulması sağlayan bir mekandayız. Büyükşehir Belediyemiz, belediyecilik anlamında birçok çalışmalarını yapıyor. Ama bazen bizim gönlümüze dokunan şeylerde yapıyor ki, Samsun’un kimliğine, ruhuna, milli mücadelenin başlangıç şehrinin ruhuna yakışır, bugün önünde durduğumuz Şeyh Sadi Tekkesi bunlardan bir tanesidir. Bizler bugün bundan 100 sene önce benzer tartışmalarla günümüzü geçirirken, işte bugün millilik nedir, millilik denildiği zaman ne anlaşılması gerekir, gençlerimize ve kendi arkadaşlarımıza bu tip mekanlarla bunu ifade edeceğiz” şeklinde konuştu.
Restorasyon çalışmasında emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Bu bölgenin Samsun evleriyle donatılması çok önemlidir. Şehit ve Gazi Anı Evi, Samsun’a yakışır bir konuma oturdu. Tekke ve zaviyelerle ilgili kanunları okursanız, kapatılma gerekçelerini görürsünüz. Ama Sadi Tekkesi’nin Milli Mücadele’deki yerini, cumhuriyetin kuruluşundaki katkılarını gördüğümüzde de aslında 2 farklı örneği önümüze sermesi dolayısıyla da önem arz ediyor. 15 Temmuz’a da işaret ediyor. Dini akımlardan yararlananların ülkeye, millete, vatana, bayrağa ne kadar katkı sağladığını bir taraftan görürken, zararlı akımların ülkeye, millete ne büyük bir badire atlattığını da görmüş oluyoruz. Diğer taraftan şehit yakınları ve gaziler zaman zaman uygun olmayan mekanlarda misafir ediliyorlar ya da buralarda dernekler, vakıflar kuruyorlar ve faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu güzel mekan gerek şehit yakınlarının, gerekse gazilerin hem anılarını taşıyacak aynı zamanda onları bu mekanlar onların kendi evleri, dernekleri, vakıfları gibi kullanacaklar” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ile Şehit ve Gazi Anı Evinin yapımında emeği geçenlere teşekkür belgesi verildi. Ardından külliyelerin açılışı yapıldı. Açılışta Vali Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ve protokol üyeleri külliyedeki eserler hakkında bilgiler aldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.