Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şampiyon robot " Turist" afet ortamlarında hayat kurtaracak

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ekibi, Almanya’da düzenlenen Uluslararası RoboCup Dünya Şampiyonası’ndan 2 birincilikle döndü. Arama kurtarma keşif kategorisinde en iyi robot seçilen "Turist", afet ortamlarında enkaz altında kalmış...

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2016 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2016 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ekibi, Almanya’da düzenlenen Uluslararası RoboCup Dünya Şampiyonası’ndan 2 birincilikle döndü. Arama kurtarma keşif kategorisinde en iyi robot seçilen "Turist", afet ortamlarında enkaz altında kalmış afetzedeleri tespit ederek hayat kurtaracak.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Almanya’da düzenlenen Uluslararası RoboCup Dünya Şampiyonası’ndan 2 birincilikle döndü. Uluslararası RoboCup Dünya Şampiyonası Almanya’nın Leipzig kentinde bu yıl 20. kez düzenlendi. Olasılıksal Robotik Grubu’nun katıldığı yarışmada, 45 ülkeden 3 bin 500 yarışmacı ve bin 200 robot 17 kategoride mücadele etti. Futbol oynayan robotlar, ev robotları, endüstriyel robotlar, arama kurtarma robotlarının yarıştığı RoboCup’ta, YTÜ Olasılıksal Robotik Grubu, çoklu robot simülasyonu alanında dünya şampiyonu oldu. Gerçek robotların yarıştığı arama kurtarma liginde ise TÜBİTAK destekli projeleri kapsamında geliştirdikleri robotları ile kendi sınıfında keşif kategorisinde birincilik kazandı.
Enkaz altında kalmış afetzedeleri tespit ederek yetkililere bilgi verecek
Ülkemize birincilik getiren “Turist” isimli robot afet ortamları için tasarlandı. YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sırma Yavuz önderliğinde tasarladığı robotun doğal afet durumlarında yetkililere olay yeriyle ilgili detaylı bilgi vermesi bekleniyor. Arama kurtarma çalışmalarında kullanılması hedeflenen robot enkaz altında girebildiği her alanda dolaşarak, üzerinde ki kamera sistemi ile geçtiği alanları görsel olarak yetkililere iletecek. Ayrıca robot geçtiği her alanın eş zamanlı olarak genel bir haritasını çıkartabilecek. Afet durumunda enkaz altında kalmış afetzedeleri tespit ederek, afetzedelerin bulundukları noktaları harita üzerinden operatörlere bildirebilecek. Böylece yetkililer robotun verdiği bilgilere göre, afetzedelere daha hızlı ulaşma ve müdahale etme şansına sahip olacak. Ülkemize birincilik getiren “Turist” isimli robotun afet ortamlarında yetkililere hız kazandırması bekleniyor.
“Robotumuzla arama kurtarma keşif kategorisinde en iyi robot olarak seçildik”
Uluslararası RoboCup Dünya Şampiyonası’ndan 2 birincilikle dönmenin sevincini yaşayan Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sırma Yavuz; “RoboCup aslında Amerikan Standart Enstitüsü tarafından tasarlanmış bütün dünya ülkelerinin katıldığı önemli bir yarışma. Bu alanda ki en önemi yarışmalardan bir tanesi. Bu yıl Almanya’da 20’ncisi yapıldı. Biz de uzun bir süredir, 2011’den beri bu yarışmaya katılıyoruz. Özellikle arama kurtarma liginde ve simülasyon alanında yarışıyoruz. Daha öncede ikinciliklerimiz var. Lokal yarışmalarda birinciliklerimiz var ama bu sene hem simülasyon alanında dünya birinciliği aldık hem de robotumuzla arama kurtarma keşif kategorisinde en iyi robot olarak seçildik. Başarılı bir şekilde döndük” dedi.
"Turist"in afet ortamlarında özellikle ortamın neye benzediğinin bilinmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sırma Yavuz; “Robotumuz aslında mekanik kısmı çok önemli olmamakla birlikte üzerindeki algoritmalar açısından oldukça gelişkin yetenekli bir robot. Afet ortamlarında özellikle ortamın neye benzediğini bilmediğimiz durumlarda kendi kendine gezebilen , ortamı keşfedip oranın haritasını çıkarabilen, dışarıya bununla ilgili bilgi gönderebilen, içeride ki çeşitli objeleri özellikle yaralı insan v.s gibi ilgi odağımız her neyse bunu bulabilecek şekilde geliştirilmiş, üzerinde görüntü işlem algoritmaları, termal kamerası olan bir robot. Afet ortamları için tasarlanmış durumda. Ama başka tür robotlarda da ihtiyaç olan keşif ve gezinim algoritmalarını da gerçeklediğimiz oldukça yetenekli bir robot” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.