Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şampiyon develer sağlık kontrolünden geçirildi

Türkiye’de yapılan çok sayıdaki güreşlerde derece alan ve her birinin değeri 250 bin lira olan “Tsunami Armiyas" ve "Bay Bora” isimli pehlivan develer sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veterinerlik...

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2016 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de yapılan çok sayıdaki güreşlerde derece alan ve her birinin değeri 250 bin lira olan “Tsunami Armiyas" ve "Bay Bora” isimli pehlivan develer sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veterinerlik Fakültesi Kocatepe Hayvan Hastanesine getirildiler.
Muğla Milas’tan Afyonkarahisar’a kamyonetle getirilen şampiyon develer önce hastane bahçesinde bir süre yürütüldü. Bu sırada hastanede görevli öğretim görevlileri ve veteriner hekimler tarafından develerin hareket sistemi ile ilgili sıkıntı olup olmadığını gözlemlediler. Develerin röntgenleri ve diğer muayeneleri yapılmadan önce Tsunami Armiyas isimli devenin sahibi İsmail Kurt, devlerin güreşçi pehlivan develer sınıfından olduğunu ve bu yüzden de sağlıklı olmalarının çok önemli olduğunu kaydetti. 20 Kasım öncesinde başlayacak olan deve güreşleri müsabakaları öncesi develeri sağlık kontrolünden geçirmek için Afyonkarahisar’a getirdiklerini belirten Kurt, “Güreş develeri yetiştiriyoruz ve deve güreşleri ile uğraşıyoruz. 20 Kasım öncesinde güreşlerimizin başlamadan önce hayvanlarımızı genel bir chek-up amacı ile Afyon’a getirdik. Hastanede genel bir kontrollerini yapıp güreşlerde daha verimli bir hale gelmelerini sağlamak amacı ile burada bulunmaktayız. Devemizin ismi Tsunami Armiyas, devemiz güreşlerde iyi derece almış ender develerin içerisinde yer almıştır. Biz Muğla’nın Marmaris ilçesindeyiz, ama Akça’dan Bay Bora isimli bir devemizi de yine aynı chek-up amacı ile buraya getirmiş bulunmaktayız. Aynı arabada ikisi kardeş kardeş geldiler. Halbuki bu iki defa 2016-2017 sezonunda, her ikisi de ender pehlivan devler arasında yer almaktadır. 6 Aralık 2016’da İzmir’in Harmandalı ilçesinde seyircilere çok güzel bir kupa güreşi sergilemişlerdir. Normal bir güreş devesi bunların hünerlerine, özelliklerine göre fiyatları değişmektedir. Ama bu devlerin fiyatları 30 bin TL’den başlayıp 400 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Bizim bu hayvanların değerini soracak olursanız bunlarda 200-250 bin TL’lik devler içerisinde yer almaktadır” diye konuştu.
“Güreşçi devlerin 6 ayda bir sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekiyor”
Devleri sağlık kontrolünü gerçekleştirecek ekibin lideri AKÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirkan, hastaneye ilk defa bir devenin hasta olarak getirildiğini ifade etti. Güreşçi devlerin sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Demirkan şunları söyledi:
“Bugün kliniğimize Milas’tan iki pehlivan deve getirildi. Genel kontrolleri yapılacak bu develerin. Bunlar sürekli olarak güreş yapan Türkiye genelinde derece yapmış develer. Bugün check-up yaparak sağlığı yönünde rapor vereceğimiz arkadaşlara. Güreş develerin de genellikle sıklıkla karşılaşılan sorunların başında kemikle ilgili sorunların başında kemikle eklemle ve kaslarla, hareket sistemiyle ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunların düzenli olarak kontrollerinin yapılması hayvanın hem sağlığını hem refahını olumlu yönde etkileyecektir. Tavsiyemiz deve güreşi yaptıran vatandaşlarımıza develerini en az 6 ayda bir genel sağlık kontrolünden geçirmeleri ve yem düzenlemesi yaptırmaları. Bu konulara eğilmelerini şiddetle tavsiye ederiz. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne ilk kez deve hastamız getirilmiş bulunmaktadır. Ekibimizle birlikte uygun kontrolleri yaparak taburcu edeceğiz.”
Pehlivan devlerin sağlık kontrollerinin yarına kadar devam edeceği bildirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.