Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Samanlıktan Balayı Odası, Ahırdan Suit Oda

Muğla’nın Bodrum ilçesinde açılan doğa otelinde eskiden samanlık olarak kullanılan bina balayı odasına, ahır ise suit odaya dönüştürüldü.Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğiyle turizmci Mustafa Demir tarafından hayata geçirilen...

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2016 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2016 12:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Muğla’nın Bodrum ilçesinde açılan doğa otelinde eskiden samanlık olarak kullanılan bina balayı odasına, ahır ise suit odaya dönüştürüldü.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğiyle turizmci Mustafa Demir tarafından hayata geçirilen eko-köy projesi Tomato Bodrum, doğayla bütünleşen, çam ağaçlarının ortasında, tümüyle organik bir tatil konseptiyle hizmete başladı. Her tarafı ormanlarla çevrili Çamlık köyünde kurulan Tomato Bodrum, alternatif tatil planı içinde olan yerli ve yabancı turistleri ağırlayacak. Sadece organik ürünlerin tüketildiği ve teknolojiden olabildiğince az yararlanılan köyde konaklayanlar için tüm konfor alanları köy konseptinde hayata geçirildi. Konuklar, ahşap bungalov ve villa tipi odalarda konaklarken aynı zamanda kendi odalarının önündeki bahçelerde diledikleri sebzeleri yetiştirme fırsatı bulacaklar. Tesis konuklarına aynı zamanda bitki yetiştirme, haritalı orman yürüyüşleri, bisiklet turları, süt sağma, peynir-yoğurt yapma eğitimleri vererek Anadolu’ya özgü yaşam tarzını yerli ve yabancı turistlere öğretmeyi amaçlıyor. Köyde bütün bunların yanında bir de geleneksel Türk sanatlarından halı dokuma ve ebru sanatı kursları da öğretiliyor. Balayı odası ise eskiden samanlık olarak kullanılan bir binadan yapıldı. Eskiden ahır olarak kullanılan başka bir bina da otelin suit odasına çevrildi. Entel Köy Efe Köye karşı filminin gerçek olduğu köyde otel projesine ilk olarak köylülerin karşı çıktığı, daha sonra ise köylüler tarafından desteklendiği öğrenildi. Otelin açılışı ise köy halkı tarafından yapıldı.
70 EURO VERİP ÇALIŞACAKLAR
Kişi başı 70 Euro karşılığında konaklama imkanı sağlayan otelde hem tatil hem de iş bir arada yapılacak. Her odada bahçede dikili ürünlerin bir listesi bulunuyor. Konukların bitkiler için nasıl bir takvim izleyeceği de ayrıntılı bir şekilde kayıt defterine yazılmış. Ne zaman çapa yapılacağı, ne zaman sulanacağı ve gübre atılacağı bu kayıt defterinden bakılarak ziyaretçiler tarafından uygulanacak. Köyde hayat sabah saat 06.00’da başlıyor. İlk etkinlik olarak yürüyüş ya da bisiklet turu düzenlenecek. Ziyaretçilerin kullanımı için dağ bisikletleri tesis tarafından sağlanıyor. Öğleden sonra ise eğitimler veriliyor.
SAMANLIK VE AHIRDAN LÜKS OTEL ODASI
Turizmci Mustafa Demir eskiden köyde samanlık olarak kullanılan binayı yeniden düzenleyerek balayı odası yaptıklarını ifade etti. Ahır olarak kullanılan binayı da suit oda haline getirdiklerini belirten Demir şunları söyledi:
“Burası eskiden samanlıktı, şimdi balayı odası oldu. İki gönül bir olunca samanlık balayı odası oluyor. Yaz kış açığız, kışın ısıtma şömine ile oluyor. Burada herkesin kendine has bahçeleri var ekim, dikim yapabilecekleri. Her evin 250 metre bahçesi var. Eskiden bu köyde yaşayanlar hayvanları ile birlikte yaşarlarmış. Bu evlerde 2 giriş olurdu. Köylüler kendi tarafından girermiş eve, hayvanları ise başka bir kapıdan girerlermiş içeriye. Kışın keçilerle beraber kalırlarmış, ısıtma gideri olmasın diye. Biz de bu durumu odaya çevirdik. Turist artık ahırda kalacak. Ahır odamızın geceliği ise 150 euro. Ahırımızın arkası halen çamur sıvadır” dedi.
OTELE PAZAR KURULACAK
Demir, oteli 15 yıl sonra asıl sahibi olan köylüye iade edeceklerini söyleyerek, “Burada konteyner şeklinde evler var. Biz bu bahçeyi 15 yıllığına kiraladık. 15 yıl sonra ise biz bu tesisi köylüye teslim edeceğiz. Bu projenin amaçlarından bir tanesi de köylünün arsasını satmamasını ve akıllı yatırım yapmasını öğretmek. 15 yıl sonra biz bu tesisi çalışır bir şekilde köylüye devredeceğiz. Köylü vatandaşlarımızda bu sayede bir gelir sahibi olacak. Bugüne kadar Bodrumlular hep arsalarını satmışlar, daha sonra o arsada, otelde, dolmuş ve taksilerde çalışmışlar. Bizim buradaki amacımız bu halka direk turizm gelirini dağıtmak. Otelimizde her hafta pazar kurulacak köylüler tarafından. Bu pazara köylü hiçbir ücret ödemeden kuracak. Buraya gelen yerli ve yabancı turistlere direk organik satış yapacak”diye konuştu.
"TOPRAK, AĞAÇ, DOĞA UNUTULDU"
Açılışa AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Turizmci Çiğdem Demiralp de katıldı. Aynı zamanda bir turizmci olan Demiralp, köy konseptinde hazırlanan mekana hayran kaldığını belirterek, "Turizme çok önemli ve değerli bir katkı olmuş. Doğayla insanı bir araya getirebilmek şu dönemde biraz zor ama Mustafa Demir bunu başarmış. Tebrik ediyorum ve uzun soluklu bir turizm hayatı diliyorum" dedi. Demiralp, özellikle Avrupa ülkelerinin bu köye çok ilgi göstereceğini düşündüğünü ifade ederek, "İnsanlar toprağı, ağacı, doğayı unuttu. Ama buraya geldiklerinde hayatlarının anlamını tekrar hatırlayacaklar. O yüzden her yerden turist geleceğini düşünüyorum" diye konuştu.
3 milyon liraya mal olan projenin 300 bin lirasının Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığı öğrenildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.