Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Saat Tamirciliği Mesleği Teknolojiye Yenildi

Yıllardır Samsun’da saat tamirciliği yapan Ali Candan(50), teknolojinin gelişmesiyle birlikte tamircilik mesleğinin bitme noktasına geldiğini ifade etti.Ali Candan, babasından öğrendiği saat tamirciliği mesleğini yıllardır ara vermeden Samsun’un...

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2016 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2016 09:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Saat Tamirciliği Mesleği Teknolojiye Yenildi
Yıllardır Samsun’da saat tamirciliği yapan Ali Candan(50), teknolojinin gelişmesiyle birlikte tamircilik mesleğinin bitme noktasına geldiğini ifade etti.
Ali Candan, babasından öğrendiği saat tamirciliği mesleğini yıllardır ara vermeden Samsun’un en eski çarşılarından biri olan Bedestan Çarşısı’nda sürdürüyor. İnsanlar için saat taşımanın bir araç olmadığını belirten Candan, teknolojiyle beraber saat kullanımının da insan hayatından çıktığını vurguladı.
Aile olarak uzun yıllardır tamircilik mesleği ile uğraştıklarının altını çizen Candan, “Eskiden saat tamirciliği bize getirisi olan bir meslekti. Gözde bir meslekti. Son yıllarda saat tamirciliği devamlı ivme kaybeden, günden güne yok olan meslekler statüsüne girmiştir. Biz de bu piyasa koşullarına göre meslekten nasibimizi alıyoruz. Geçimimizi zor ve güç şartlarda yerine getiriyoruz. Teknolojik gelişmeler başlı başına büyük bir yenilikler getirmiştir. Eskiden masa saati, kol saati insanlar için çok önemli bir ihtiyaçtı. Masa saatinin alarmı vardı, insanların uyanmasını sağlıyordu. Şimdi ise akıllı saatler ve telefonlar var. İnsanlar artık uyanmak için de zamanı öğrenmek için de teknolojiden yararlanıyor. İnsanlar saate bakmak için kol saati yerine cep telefonuna bakıyor. Şimdiki teknoloji, insanları üretime dayalı değil de tüketime dayalı hale getirdi. İnsanlar saati kullanıp atıyor. Tamir ettirmeye bile değer görmüyor. Şu anda mesleğin son dönemleri gelmiştir desek doğru olur. Bu meslekte artık çırak bile yetişmiyor. Bugün en genç saat tamircisi 55-60 yaşının üzerindedir. İnsanlar artık saat tamiratı için değil, pil değiştirmek, susta taktırmak, kordon değiştirmek veya cam taktırmak için bize geliyor. Bunlar da zaten çok ucuz işler. Bu şartlarda saat tamirciliği mesleği bir insanın geçimini sağlayamayacak bir meslek olmuştur” dedi.
Ali Candan, 25 senedir Bedestan Çarşısı’nda saat tamirciliği yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.