Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rus Üniversiteleri Adıyaman Üniversitesi İle Anlaşmaları Sonlandırdı

Adıyaman Üniversitesi ile ‘Mevlana Değişim Programı’ kapsamında bilimsel işbirliği yapan Rusya’nın iki üniversitesi, Rus uçağının düşürülmesinin ardından ortaklığı sonlandırdı.Sınır ihlali yapan Rusya’nın uçağının Türkiye...

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2015 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2015 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rus Üniversiteleri Adıyaman Üniversitesi İle Anlaşmaları Sonlandırdı
Adıyaman Üniversitesi ile ‘Mevlana Değişim Programı’ kapsamında bilimsel işbirliği yapan Rusya’nın iki üniversitesi, Rus uçağının düşürülmesinin ardından ortaklığı sonlandırdı.
Sınır ihlali yapan Rusya’nın uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından, Adıyaman Üniversitesi ile protokol imzalayan Rus üniversiteleri anlaşmaları iptal etti. Uçağın düşürülmesinden bir gün sonra ‘Mevlana Değişim Programı’ anlaşması olan Rusya’nın Saint-Petersburg Devlet Üniversitesi, protokol anlaşmasını sonlandırdığını Adıyaman Üniversitesi’ne bildirdi. Saint-Petersburg Devlet Üniversitesi’nin anlaşmayı sonlandırdığını iletmesinden iki gün sonra Rusya’nın Moskova Pedagoji Devlet Üniversitesi de protokolü üzülerek iptal ettiklerini bildirdi.
‘Mevlana Değişim Programı’ kapsamında üniversiteler arasında karşılıklı akademik personel ve öğrenci değişimleri yaşanıyor. Adıyaman Üniversitesi’nin dünyanın değişik ülkelerinden 18 üniversite ile bu program kapsamında anlaşması bulunuyor. Bu 18 üniversite içerisinde bulunan 3 Rusya üniversitesinden ikisinin anlaşmayı sonlandırmasının ardından anlaşma yapılan üniversite sayısı 16’ya düştü. Saint-Petersburg Devlet Üniversitesi ile 2015 yılı Nisan ayında, Moskova Pedagoji Devlet Üniversitesi ile ise 2013 yılında protokol imzalanmıştı.
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, yaşanan olayların ardından iki üniversitenin anlaşmayı sonlandırma kararı olmalarının kendisini şaşkına çevirdiğini belirterek, bilimsel çalışmaların, en küçük olumsuzluktan etkilenmesinin üzücü olduğunu dile getirdi.
Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü, “Bilimsel faaliyetlerde, öğrenci ve akademik personel gidiş-gelişinde dahi bu denli bir süratle ilişki kesmeyi çok tuhaf bulduğumu ve yadırgadığımı ifade etmeliyim. Ortaklıklarını sonlandırdıklarını bize bildiren üniversiteler ile öğrenci ve akademisyen değişimleri yaşanmıştı. Kendilerini burada çok güzel misafir etmiş, Türk misafirperverliğini göstermiştik. Yaşanan uçak olayının ardından üniversitelerin böyle bir karar olmalarını çok doğru bulmuyorum; çok yanlış bir durumdur. Ufak bir olumsuzlukta bilimsel manada köprüleri atmanın doğru olduğuna inanmıyorum. Moskova Pedagoji Devlet Üniversitesi üzülerek ilişkiyi kestiklerini yazmışlar. Devlet otoriteleri kesin deyince aynı anda kestiler. Üzgün olduklarını ifade ettiler. Kararı ilk duyduğumda şaşırdım. Yaşananlar bana tuhaf geldi. Bilim camiası olarak buna alışkın değiliz. Ülkelerin sulh ve barışla daha iyi sonuçlar alacağına inanıyorum. İnşallah Rusya bu yaptığı yanlıştan dönerler. İnşallah ilişkiler düzelir. Biz her zaman kapımız açık” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.