Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rizeport, Ovit Tüneli’ne Hazır

RİZEPORT Rize Limanı Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu, Ovit Tüneli’nin tamamlanması ile ilk etapta bölgede ki taşımacılık hacminin yüzde 100 artacağını tahmin ettiklerini söyledi.Rize’nin İkizdere İlçesi Ovit Mevkii’nde yapımı...

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2016 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2016 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rizeport, Ovit Tüneli’ne Hazır
RİZEPORT Rize Limanı Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu, Ovit Tüneli’nin tamamlanması ile ilk etapta bölgede ki taşımacılık hacminin yüzde 100 artacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Rize’nin İkizdere İlçesi Ovit Mevkii’nde yapımı devam eden toplamda 29.4 km uzunluğunda çift tüpü ile dünyanın en uzun 3. Karayolu tüneli olma özelliğine sahip olan Ovit Tüneli’nin 2017 yılında ulaşıma açılması planlanıyor. Tünelin tamamlanmasının ardından Doğu Karadeniz Bölgesi, özellikle İran üzerinden Karadeniz’e kıyı ülkelere yapılacak uluslar arası taşımacılık açısından stratejik öneme sahip olacak. Ovit Tüneli’nin tamamlanmasının ardından işlem hacmi en yoğun şekilde artması beklenen yerlerden bir tanesi de (RİZEPORT) Rize Limanı. -11 metre draft ulaşım derinliğine sahip Rize limanı, 1.5 km mendirek uzunluğu ve doğal liman özelliği 70 bin tonluk gemileri ağırlama kapasitesine sahip. Şu anda yıllık 500 bin ton işlem hacmini bulunan liman 2 milyon tonluk işlem hacmine sahip. Öte yandan Rize Limanı 1997 yılına ilk özelleştirilen beş liman arasında yer alıyor.
RİZEPORT OVİT TÜNELİNE HAZIR
RİZEPORT Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çilioğlu yaptığı açıklamada, Rize Limanı olarak Ovit Tüneli’ne hazır olduklarını belirterek, "Ovit Tüneli 1850’li yıllarda Osmanlı döneminde planlanmış fakat bir türü hayata geçirilememiş önemli bir projeydi. Temelini atmak dönemin Başbakanı günümüzün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a nasip oldu. İnşallah açılışını da hemşehrimiz olan Cumhurbaşkanımız yapacaktır. Bu proje bölgemizin kaderini değiştirecek devasa bir yatırımdır. Devletimiz Ovit Tüneli’nin yapımı noktasında üzerine düşeni yaptı. Şimdi biz Ovit Tüneline hazırmıyız? bunu irdelememiz gerekir. Kişiler, firmalar bu dev yatırım sonrasına hazır mı buna bakmamız lazım. Bununla ilgili mutlaka çalışmalar yapılması gerekiyor. Ovit Tüneli 2016 yılının sonunda bitiyor. 2017 yılında Ovit’i aşamamak bizim için hayal olacak. Ovit Tünelinin tamamlanması ile Rize’de yük potansiyeli ciddi manada artacak. Rizeport olarak yıllık yük potansiyelimiz 500 bin ton civarındadır. Ovit Tünelinin hayata geçmesi ile beraber ilk yıllarda bunun 1 milyon tona çıkacağını tahmin ediyoruz. Ovit Tüneli’nin aşılmaması ile Güney Doğu Anadolu bölgesine nakliye çok daha kısa sürede, çok daha kolay ve ucuz sağlanacaktır. Biz RİPORT Olarak Ovit Tüneli’ne hazırız. Vinç firmaları ile görüşmeler yaparak yeni araç takviyeleri gerçekleştiriyoruz. Şuan da da limanın aratacak yük taşımacılığına hazır haldeyiz. Gerekli yetişmiş personelimiz ve makinelerimiz hazır. Personel eğitim programları ile eğitimi hiç ara vermeden çalışanlarımızı dünya standartlarına hazır hale getirmeye çalışıyoruz" dedi.
İRAN TAŞIMACILIĞI GELİŞECEK
Çillioğlu, Batılı ülkelerin İran’a uyguladığı ekonomik ambargoyu kaldırması ile Doğu Karadeniz Bölgesi üzerinden yapılan İran taşımacılığının önemli ölçüde artacağına dikkat çekerek, "Batı İran’a uyguladığı ekonomik ambargoyu kaldırdı. Bu sayede İran’ın batı bankalarında bulunan 100 milyar dolarının kademeli olarak serbest bırakılacağı bildirildi. Bu durum İran’ın ambargonun kalması ile ciddi bir dış ticarete gireceğini gösteriyor. Mal çekimine başlayacağını gösteriyor. Bizimle temasa geçen bir ABD firması İran ile aylık yaklaşık 400 konteynırlık bir taşımacılık gerçekleştireceğini bildirip bizden fiyat istedi. Bu ilerleyen günlerde İran ile bölgemiz üzerinden yapılacak taşımacılığın çok daha artacağının bir işaretidir" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.