Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rize ’Renk’li Bir Eğitimle Sıçrama Yaptı

Rize Valiliği tarafından son iki yıldır uygulanan Rize’de Eğitime Nitelik Kazandırma (RENK) Projesi ile Rize’de eğitimde sıçrama yaşandı.Rize’de iki yıl önce göreve başlayan Rize Valisi Ersin Yazıcı tarafından hayata geçirilen RENK...

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rize Valiliği tarafından son iki yıldır uygulanan Rize’de Eğitime Nitelik Kazandırma (RENK) Projesi ile Rize’de eğitimde sıçrama yaşandı.
Rize’de iki yıl önce göreve başlayan Rize Valisi Ersin Yazıcı tarafından hayata geçirilen RENK projesi ile Rize TEOG sıralamasında 54. Basamaktan 20. li basamaklara yükselirken üniversite sınavlarında ise ikinci sınava girme oranı yüzde 57’den yüzde 77.5’e yükseldi.
865 BİN KİTAP OKUNDU
RENK projesi ile eğitim kurumlarında eğitimin niteliği arttırıldı. İlk, orta ve lise düzeyindeki tüm sınıflara haftada iki ders saati kitap okuma zorunluluğu getirildi. Rize Valisi Ersin Yazıcı her haftanın iki günü iki farklı okulu ziyaret ederek proje çalışmalarını yakından denetleyip, projeyi teşvik etmek için öğrencilerle birlikte kitap okudu. Proje kapsamında bir yıl içerisinde toplamda 865 bin kitap okundu. Rize’de yıl içerisinde her bir öğrenci 12 kitap okumuş oldu.
KÖY OKULU ÖZEL OKULLARI GERİDE BIRAKTI
RENK projesini tam anlamı ile uygulayan okullar arasında yer alan Küçükçayır İlköğretim Okulu, TEOG sınavına göre Rize’de özel okulları da geride bırakarak ilk dört okul arasında yer almayı başardı. Rize’de şehir merkezine en uzak okul olma özelliği taşıyan Küçükçayır Köyü İlköğretim Okulu, farklı uygulamaları ile de dikkat çekiyor. Öğrencilerin okula gitmek için can attığı köyde, minik öğrenciler hem köy yaşantılarından geri kalmıyor hem de en ileri düzeyde eğitim alma imkânına sahip oluyor. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin zorlu ve engebeli coğrafyasında, sislerin altındaki şirin ve küçük bir köy okulu olan Küçükçayır Köyü İlköğretim Okulu’nda eğitim gören öğrencilerin hedefleri ise en az özel okullarda özel eğitim alan öğrenciler kadar yüksek. Küçükçayır İlköğretim Okulu öğrencileri, RENK projesi ile geliştirdikleri okuma alışkanlığının, sınavlarda soruları algılama kabiliyetlerini geliştirdiğine dikkat çekerek, “RENK projesi ile okula karşı olan bakış açımız değişti.. Öğretmenlerimizin de özverisi ile hafta sonları da sınavlara hazırlandık. Sürekli kitap okuduk. Başta mecburi tutulan kitap okuma dersleri zamanla kitap okumayı sevmemizi sağladı. Şimdi sürekli kitap okuyoruz. Kitap okudukça sınavlarda okuduğumuz soruları çok daha rahat anlıyoruz” dediler.
VALİ OKULLARI TEK TEK ZİYARET ETTİ
Rize Valisi Ersin Yazıcı, mimarı olduğu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanan projeyi aksatmadan yakından takip etti. Yazıcı, her hafta iki okulu ziyaret ederek projeyi yerinde denetleyip öğrencilerle birlikte kitap okudu. Yazıcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rize’de iki yıl öncesine TEOG ve Üniversite sınavlarında aldığımız sonuçların ortalamasının iyi olmaması, 81 il arasında 54. sıralarda olmamız bizi RENK projesini uygulamaya itti. İki yıldır ilimizde RENK projesini uyguluyoruz. Rize Valisi olarak RENK projesi kapsamında aldığımız ilke kararlarını takip etme ve denetleme adına, sürekliliğini sağlama adına haftada iki okula gidiyorum. İlimizde 61 bin öğrencimiz var. Her hafta iki okula giderek ilkokuldan liseye kadar ilimizdeki tüm okulları ziyaret ettim” ifadelerini kullandı.
EĞİTİMDE HIZLI YÜKSELİŞ
Vali Yazıcı, RENK projesi ile eğitim sıralamasında yakaladıkları başarının gurur verici olduğunu ifade ederek “Geçtiğimiz yıl TEOG sınavında bir önceki yıla oranla sıralamada 13 sıra öne gedik. Bu ilerleme bu yıl da devam etti. Geçtiğimiz yılın 1. TEOG sınavı ile bu yılın 1. TEOG sınavı arasında 9 sıra öne geldiğimizi görüyoruz. 2. TEOG sınavında da 12-13 sıra öne geleceğimizi tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz yıl üniversite sınavlarında 7 sıra öne gelmiştik. Bu yıl ilk kez uzun bir aradan sonra ikinci sınava girmeye hak kazananların oranı Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. İki yıl önce Rize’de üniversite sınavına giren öğrencilerin sadece yüzde 57.’si ikinci sınava girmeye hak kazanabiliyordu. Bu yıl ise gururla ifade etmek isteriz ki bu rakam yüzde 77.65’e çıkmıştır. Meslek lisesi öğrencilerimizin sadece yüzde 25’i ikinci sınava girmeye hak kazanırken, bu yıl yüzde 54.5’e çıkmıştır” diye konuştu.
PROJE DEVAM EDECEK
Yazıcı, RENK projesinin devam etmesi gerektiğinin altını çizerek “RENK projesi ile en çok önemsediğimiz bir konu da kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasıdır. Geçtiğimiz yıl proje kapsamında 865 bin kitap okundu. Bunu da öğrenci sayımıza böldüğümüzde öğrenci başına yaklaşık 12 kitap düşmektedir. Tüm ilçe ve köylerimizde projemiz bu yıl da devam ediyor. Haftada iki ders saati kitap okuma zorunluluğu var. RENK projesi ile akademik başarının yanı sıra etik değerlerle ilgili, insanı ve ahlaki değerler ile ilgili kazanımların sağlanması için haftada iki saat eğitim zorunluluğumuz vardır. Bu manada da iyi insan, ahlaklı insan, vatanını milletini seven, kültürel değerlerine sahip gençler yetiştirme amaçlıyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.