Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan’da Tarihi Yarımada’da Video Mapping Sunumu

Ramazan birinci günü binlerce kişi Sultanahmet Meydanı’nda Ramazan topunun patlatılmasıyla iftarlarını açacak. Ramazan ayı boyunca ses, ışık, görsel animasyon ve seslendirmelerden oluşan ‘video mapping sunumu’ ile Peygamber Efendimiz’in...

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2016 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2016 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ramazan birinci günü binlerce kişi Sultanahmet Meydanı’nda Ramazan topunun patlatılmasıyla iftarlarını açacak. Ramazan ayı boyunca ses, ışık, görsel animasyon ve seslendirmelerden oluşan ‘video mapping sunumu’ ile Peygamber Efendimiz’in doğuşundan itibaren günümüze kadar İslam Medeniyeti anlatılacak.
Türkiye’de ilk kez 2005 yılında ‘sokak iftarı’ kültürünü başlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir,  bu yıl da artık geleneksel hale gelen ilk iftarı Sultanahmet Meydanı’nda kurulan dev iftar sofrasında binlerce kişiyle birlikte açıyor.
İlk iftar; Sultanahmet Meydanı’nda kurulan 15 bin kişilik dev iftar sofrasında Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan getirilen gerçek top atışıyla binlerce kişi tarafından hep birlikte yapılacak.
‘BEREKETLİ HİLÂL’ VİDEO MAPPİNG SUNUMU
Ayrıca bu yıl Sultanahmet’te Ramazan etkinlikleri arasında geçtiğimiz günlerde İstanbul’un Fethi kutlamalarında da kullanılan yöntemle ses, ışık, görsel animasyon ve seslendirmelerden oluşan ‘video mapping sunumu’ yapılacak. Sunum; görüntü ve ışığın Sultanahmet Camii’nin güney tarafındaki kubbe ve minareler üzerine yansıtılmasıyla gerçekleşiyor.
Sunumda, Peygamber Efendimiz’in doğumundan, nu¨bu¨vvetine, Medine’ye hicretine kadar Mekke su¨reci, Medine’de ilk mescidi inşa etmesi ile temellerini attığı İslâm Medeniyeti’nin Hicaz’dan İspanya’ya, Afrika’dan Çin Seddi’ne dayanan seru¨veni anlatılıyor. İslam Medeniyeti’nin du¨nya u¨zerinde uyguladığı sevgi, hoşgöru¨, kardeşlik olgularına vurgu da yapılıyor. Sürecin anlatımı; İngilizce ve Tu¨rkçe olmak u¨zere; ses, ışık, görsel animasyon ve seslendirmeden oluşuyor.
Ramazan ayı boyunca her gu¨n 21.00 - 21.30 saatleri arasında hayata geçirilecek program, seyir terasından, Ayasofya Meydanı’ndan, Yerebatan Sarnıcı önu¨nden izlenebilecek.
BEREKETLİ HİLÂL NEDİR?
Nil Deltası, Mezopotamya ve Anadolu’yu, özellikle de Ege kıyılarını içine alan, İslâm ve Batı Medeniyetlerinin doğduğu, geliştiği, yayıldığı hilâl biçimindeki bölgedir.
Topraklarının verimliliği, stratejik konumu ve güzel iklimi dolayısıyla tarih boyunca farklı kökenden onlarca kavim bu bölgeyi vatan seçmiş, sahip olmaya çalışmıştır. İslâm Medeniyeti burada doğmuş, İspanya’dan Çin Seddi’ne, Afrika’dan Endonezya’ya, Ortadoğu’dan Hindistan’a ilkeleri, uygulamaları ile insanlığa ışık saçmıştır.
PROGRAM İÇERİĞİ
Bereketli Hilâl; İnsanlığa yön veren, kendinden sonra gelen medeniyetlere temel teşkil eden, birlik, beraberlik, hoşgörü ve kardeşliğin temellerini atan, etrafına yaydığı ışık ile yüzyılları aydınlatan İslâm Medeniyeti’nin kuruluş, gelişim ve yayılma serüveninin anlatımını içerir.
İslâm Medeniyeti’nin zirvesini yaşadığı aziz şehir İstanbul ve bir dönem dünyanın yönetim merkezi görevini yürüten Sultanahmet bu sürecin parlayan yıldızı olmuştur. İslâm Medeniyeti’nin ihtişamı, bu ihtişamlı şehrin tam kalbinde şimdiki nesillere tekrar hatırlatılmak istenmiş, çağlara ilham olan bu medeniyetin yeniden ihyası, inkişafı için harekete geçilmesi hedeflenmiştir.
Bereketli Hilâl ile; Ramazan ayı boyunca, kıtalar aşan, ulaştığı her yerde alemleri kucaklayan bir dinin ve medeniyetin büyüklüğünü bilenlere tekrar hatırlatılırken, bilmeyenlere yeni bilgiler aktarılıyor. Bu da izleyenleri sıkmadan, keyif alarak öğrenebilecekleri, tekrar tekrar izlemek isteyecekleri, İslâm Medeniyeti’nin serüvenini, yüzyıllar içerisindeki akışını interaktif bir dil ile yaşamalarını sağlayacak bir teknik ile sağlanıyor.
UYGULAMA ŞEKLİ
Proje, çağımızın teknolojik imkanlarından faydalanarak, du¨nyada bu¨yu¨k organizasyonlar ile önu¨mu¨ze çıkan, son yıllarda u¨lkemizde uygulama alanı bulan video - mapping tekniği ile gerçekleştiriliyor.
Görüntü ve ışık Sultanahmet Camii’nin güney tarafında kubbe ve minareler üzerine yansıtılıyor. İslâm Medeniyeti’nin kuruluş, gelişim ve yayılma sürecinin sesli anlatımı da cami üzerine yansıtılan görüntü ile senkronize gerçekleştiriliyor.
Ramazan ayı boyunca her gu¨n 21.00 - 21.30 saatleri arasında hayata geçirilen programı izleyiciler seyir terasından, Ayasofya Meydanı’ndan, Yerebatan Sarnıcı önu¨nden programı izleyebiliyorlar.
Proje ile kısa vadede du¨nya halklarına ve kendi halkımıza tarihimizi ve İslam Medeniyeti’ni doğru anlatmak hedeflenmektedir. Uzun vadede ise; son yu¨zyıllarda Modern Batı medeniyetinin etkisi altında kalan du¨nyada, İslam Medeniyeti’ni tekrar canlandırmak, ilkeleri ve yaklaşımı ile dünyada yeniden birlik, kardeşlik, hoşgörü ve barış ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.