Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan Bayramı’nın farklı günlerde kutlanması

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş,bazı İslam ülkelerinin hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesin değil, kendi ülkelerinden görülmesini dikkate aldığı için Ramazan Bayramı’nın farklı günlere denk geldiğini söyledi.Din...

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2016 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2016 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş,bazı İslam ülkelerinin hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesin değil, kendi ülkelerinden görülmesini dikkate aldığı için Ramazan Bayramı’nın farklı günlere denk geldiğini söyledi.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Keleş, İslam ülkelerinde Ramazan Bayramının farklı günlerde yapılmasına ilişkin açıklama yaptı. Keleş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ramazan başlangıcı ve bayramların tespitinde İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş olan ‘ihtilaf-ı metali’ye itibar etmeme ilkesi doğrultusunda Ramazan başlangıcını ve bayramlarını ilan ettiğini söyledi. Keleş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yılda bu ilkeler çerçevesinde dünyanın herhangi bir yerinde hilalin görülmesi durumunda bütün dünyada görülmüş sayılacağı ilkesi çerçevesinde Ramazan Bayramını 5 Temmuz olarak ilan ettiğini aktardı.
Keleş, bazı İslam ülkelerinin hilalin yerel görülmesini dikkate alarak kendi coğrafyalarında görülmesini dikkate almak suretiyle 6 Temmuz’u bayram olarak ilan ettiklerini belirterek, “Böylece zihinlerde bir tereddüt uyanmıştır. Neden böyle oluyor diye. Diyanet İşleri Başkanlığımız öteden beri bu konuya önem veriyor. Dünyanın nereden görülürse görülsün, hilalin görülmesinin bütün dünyada görülmüş sayılacağı ilkesinden hareketle Ramazan’a başlanması ve bayram yapılması ilkesi benimsendi. Bu hususta çok toplantı yapıldı. İlmi toplantılarda alınan kararlara rağmen uygulamada bazı ülkeler hilalin yerel görülmesini dikkate almak suretiyle hareket etmektedir. Yaklaşık 40 gün kadar önce gerçekleştirdiğimiz Hicri Takvim Birliği Kongresi’nde de 50’ye yakın İslam ülkesinden katılım oldu. Bu toplantıda da ’ihtilaf-ı metali’ye itibar edilmemesi ilkesi benimsenmişti. Ama yine bu bayramda bazı İslam ülkeleri buna uymayarak, kendi bölgelerinden hilalin görülmesini dikkate almak suretiyle Ramazan Bayramını ilan ettiler” diye konuştu.
Keleş, “Avrupa Fetva Meclisi önemli bir kurul. Bu kurul Hicri Takvim Birliği Kongresinde alınan kararlar doğrultusunda Avrupa’daki müslümanlara yönelik olarak Türkiye’nin benimsediği ilkeyi benimseyerek Ramazan Bayramını 5 Temmuz olarak ilan etti” dedi.
Hilalin ilk defa 4 Temmuz 2016 Greenwich saati ile 23.35’de görüldüğünü dile getiren Keleş, “Hilal ilk defa Güney Amerika kıtasından itibaren görülmeye başlanıldı. Hilalin görülmesi gerçekleştiğinde Ankara’da tarih ve saat 5 Temmuz 02.35, Mekke’de de tarih ve saat 5 Temmuz 02.35’di. Henüz daha imsak saatine ulaşmamıştı. Santiago Chili’de ise tarih 4 Temmuz 2016 19.35’di hilal görülmeye başladı. 4 Temmuz 2016’da Chili’de hilal 5 derece 26 dakika ufkun üstünde bulunmaktaydı. Dolayısıyla çıplak gözle de görülebilecek bir konumdaydı. Yapılan gözlemlerde hesapları teyit etmektedir” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.