Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan Bayramında beslenmeye dikkat

Bir ay süren oruç süresinin ardından beslenme konusunda yaşanan değişiklikler sebebiyle Ramazan Bayramı’nda sağlıksız beslenme, sağlık açısından riskli durumlara yol açabiliyor.Bayram denilince küçüklüğümüzden itibaren gelenek hale...

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2016 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2016 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bir ay süren oruç süresinin ardından beslenme konusunda yaşanan değişiklikler sebebiyle Ramazan Bayramı’nda sağlıksız beslenme, sağlık açısından riskli durumlara yol açabiliyor.
Bayram denilince küçüklüğümüzden itibaren gelenek hale gelen her şeyi ile tam teşekküllü hazırlanan zengin ve yüksek kalorili sofralarımız ramazan ayında beslenme düzenimizdeki değişiklikle birlikte sevdiklerimiz için riskli durumlara yol açabilir.
Sağlıklı yaşam için ürünler sunan Asya kökenli doğrudan satış markası QNET, sağlıklı ve keyifli bir bayram geçirmek isteyenler için beslenme ve diyet uzmanı Perihan Koca Çelikdelen’den tavsiyeler aldı. Diyetisyen Çelikdelen, ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiği ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Ramazan bayramının keyfine ve huzuruna ulaşmayı daha kolay bir hale getirmenin mümkün olduğunu söyleyen Çelikdelen daha sağlıklı bir bayram keyfi yaşamanın ve doğru beslenmenin ipuçlarını verdi. Diyetisyen Perihan Koca Çelikdelen ,” Uzun süre tutulan orucun sonrasında mideye direk yüklenilmemelidir. Yemeklerde porsiyon kontrolü olmalı, daha seçici tercihler edilmeli ve mümkün olduğunca iyi çiğnenmeli ve yavaş yenilmelidir. Kızartmalar, hamur işleri, asitli içecekler, hazır ürünler, ağır tatlılardan uzak durulmalıdır.” dedi.
Sağlığa Dost İkramlar Seçin
Hayat kalitemizin kalıcılığını sağlamak adına ’’yeterli ve dengeli beslenme’’ kuralını bayramlarda da dikkate almanız gerektiğini belirten Çelikdelen “ Bayramda dört besin grubu olarak adlandırdığımız; süt-süt ürünleri, sebze-meyve ve tahıl grubunu dikkate alarak beslenmeliyiz. Her öğünde karşılayamasak dahi gün içerisinde muhakkak üç ana öğün ve 2 ya da 3 ara öğün ile azar azar, sık aralıklarla beslenmeye dikkat etmeli, günlük 2 litre su içimeli, Ara öğünlerde şerbetli tatlılar, ağır çikolata ve şeker içeren ikramlardan kaçınmalıyız. Dondurma, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlılar yerine meyveler, fındık, ceviz, badem, leblebi, ayran, salatalık gibi hafif ve düşük kalorili gıdalar tercihler etmeliyiz. Böylece ramazanda almış olduğumuz kilonuzu sonrasında verecek veya ideal kilonuzu korumuş olacaksınız.” şeklinde konuştu.
Sebze Meyveyi İhmal Etmeyin
Ramazan ayı ile beraber bayramın ilk gününden itibaren oruç tutan bireylerde aşırı derecede beslenme düzensizliği görüldüğünü belirten Diyetisyen Perihan Çelikdelen,” Ramazan boyunca sindirim sisteminde oluşan kabızlık, hazımsızlık, mide bulantısı gibi düzensizlikler bayramda da görülebilir. Bu nedenle de yağdan, tuzdan ve yüksek kalorili gıdalardan kısıtlayıcı, posa içeriği yüksek olan sebze ve meyve tüketimini dikkate alarak beslenilmelidir. Günlük 2-3 porsiyon meyve ile 3-5 porsiyonda sebze tüketimi yeterli olacaktır. Kahve tüketimi yemeklerden en az 1 saat sonra veya ara öğünlerde tercih edilmeli ve sade olarak günde 2 fincanı geçilmemelidir” dedi.
Çelikdelen” Ramazan ayı boyunca yaşanılan kan şekeri düşmesi, iştah kontrolünü sağlayamama gibi bir takım sorunlarınızın artık bayramda önüne geçmek gerekir. Aksi takdirde beslenme düzeninin bu şekildeki devamlılığı ile bir anlık kilo artışları görülebilir. Bunun beraberliğinde ise ilerde kan şekeri düşmesi, tansiyon, aşırı yağlanmaya bağlı kolesterol, kalp-damar sorunları gibi hastalık belirtileri yaşayabilirsiniz.” uyarısında bulundu.
Örnek Menü
Tereyağ, kaymak, kızartma ve işlenmiş salam, sosis, sucuk gibi ürünlerin yerine peynir, süt, bal, yumurta, zeytin, salatalık-domatesten oluşan bir kahvaltı yapılabilir. Öğle yemeğinde protein ağırlıklı ana yemeğin yanında salata ve çorba tercih edilebilir. Akşam yemeği ise daha hafif ve saat 7 den önce sebze veya baklagil. Yemeklerinin yanında yoğurt-ayran, salata, çorba veya tam buğday ekmeği alınabilir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.