Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan Ayının Vazgeçilmez Tatlısı ’Kerebiç’

Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen ’kerebiç’, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu.Mersin’de uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışını yapan ’Kerebiççi...

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 11:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ramazan Ayının Vazgeçilmez Tatlısı ’Kerebiç’
Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen ’kerebiç’, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu.
Mersin’de uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışını yapan ’Kerebiççi Oğuz’, Ramazan ayında üretimi 2 kat artırdı. Her gün 20 kadın sabahın erken saatlerinde başladıkları kerebiç yapma işlemini, akşama kadar sürdürüyor. Kerebiçin yanında mamul üretimi de yapan kadınlar, günde binlerce kerebiç yapıyorlar. Üretimi yapan 20 kadından biri olan ve 10 yıldır kerebiç işini yapan Sabahat Güçlü, Ramazan ayı dolayısıyla çalışmalarının 2 katına çıktığını söyledi. Kerebiçin Ramazan’a özgü çok lezzetli ve faydalı bir tatlı olduğunu kaydeden Güçlü, "Kerebiç su, irmik ve yağın karışımıyla oluşur. İçli köfte şekline getirilerek yapılan kerebiçin içine fıstık veya ceviz koyarak tavalara diziyoruz. Daha sonra odun ateşinde bir saat pişirdikten sonra özel kaymağımızla servis yapıyoruz. Günde ortalama 60-70 tepsi üretim yapıyoruz" dedi.
Ramazan ayında kerebiçe yoğun talebin olduğunu vurgulayan Güçlü, "Çünkü kerebiç Ramazan’a özel bir tatlıdır. Ramazan ayında bölgemizde sofraları kerebiç tatlısı süslüyor. Bu ayda çok yenilen bir tatlıdır. Bundan dolayı herkes severek yiyor. İçerisine koyduğumuz ceviz veya fıstık birer besin deposudur. Ayrıca yine içine koyduğumuz irmikte buğday olduğu için onun da besin deposu yüksek" diye konuştu.
Kerebiçin köpüğü hakkında da bilgiler veren Güçlü, "Köpüğün yapılmasında çöven kökünü kullanırız. Bu kök önce iyice yıkandıktan sonra 3-4 saat kaynatılır. Su kahverengini alınca su süzülür. Süzdükten sonra soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra da çırpma makinesiyle iyice çırpılır. Soğuyan su çırpınca beyaz köpük halini almaya başlar. Sonra sıcak şerbeti dökmeye başlarız ve beyaz köpük halini alır" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.