Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rafet Elçi: Sanat Allah içindir

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Bursa Edebiyat ve Yazı Akademisi’ programına konuk olan şair ve yazar Rafet Elçi, “Sanat Allah içindir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2019 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2019 12:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rafet Elçi: Sanat Allah içindir

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Bursa Edebiyat ve Yazı Akademisi’nin bu haftaki konuğu Şair ve Yazar Rafet Elçi oldu. ‘Edebiyat ve Felsefe’ konulu bir sunum yapan Elçi, edebiyatta felsefe kullanımı gerekli midir?, sorusuna yanıt verdi. Felsefenin kendisinin dahil olduğu her şeyi yükselten bir değer olduğunu ifade eden Elçi, “Bir edebiyat metninde felsefe yetkinlikle kullanılmışsa o metin benim kanaatimce diğer eserlerden daha yüksek konumdadır” dedi.

“Sanat Allah içindir”

Sunumunun sonunda okurlarının merak ettiği soruları da yanıtlayan Elçi, “Sanat ne içindir’ sorusuna şöyle yanıtladı:

“Bence sanat Allah içindir. Çünkü mesela Mısır’da hiyeroglifleri insanlar yerin altında yapıyordu. Ölünün mezarını süslüyor, kimse görmeyecek, üstelik de saklıyorlar. Bir Firavun gömüldüğü zaman mezarının etrafı resimlerle yazılarla süsleniyor ve sonra kapanıyor ve gizleniyor. Hiç kimse görmeyeceği halde ülkenin en büyük sanatçılarını getiriyorlar ve en büyük sanat eserlerini yerin altına gömüyorlar. Bu adamlar bu eserlerin Firavun tekrar dünyaya geldiği zaman göreceğini düşünerek ya da tanrıların göreceğini düşünerek yapıyorlardı. Bence niye Allah içindir, yaratan içindir diyorum. Çünkü bazen gerçekten yazmış olduğunuz şeyi dünyada bir tek kişinin bile anlayacağından şüphe ettiğiniz durumlar oluyor.  Ama anladığından emin olduğunuz biri var. Niye çünkü seni tanıyor. Ne kastettiğini biliyor. Düşünün adada kaldınız. Bir daha dönme umudunuz yok. Sanat eseri vermeyi bir mecburiyet olarak gören adam kimin için yapıyor o sanat eserini. Heykeltıraş düşünün mesela ağaçlardan bir şeyler yontuyor. Bence hala birinin kendini izlemeye devam ettiğini düşünerek yapıyor.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.