Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Petit: "Türkiye AB’ye insan hakları dersi veriyor"

Paris Descartes Üniversitesi Toplum ve Göç Merkezi Müdürü Prof. Veronique Petit, Türkiye’nin Avrupa Birliği(AB) ülkelerine, insan hakları dersi verdiğini belirterek önemli tespitlerde bulundu.AB ülkeleri kuruluşlarının temeli olan insan...

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2016 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2016 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Paris Descartes Üniversitesi Toplum ve Göç Merkezi Müdürü Prof. Veronique Petit, Türkiye’nin Avrupa Birliği(AB) ülkelerine, insan hakları dersi verdiğini belirterek önemli tespitlerde bulundu.
AB ülkeleri kuruluşlarının temeli olan insan haklarını değerlerinin unuttuğunu ifade eden Toplum ve Göç Merkezi Müdürü Prof. Veronique Petit, "Bana göre insan hakları eşittir mültecidir. AB ülkeleri göçmenlere karşı sınır güvenliği konusunda politika izlerken Türkiye yaklaşık 4 milyon Suriyeli göçmeni kabul ederek ve sadece bir bölgede tutmayıp ülke geneline yaymakla onların ülkeye entegre olmasını sağlamaktadır. Bu politikasıyla da Türkiye AB ülkelerine adeta insan hakları dersi vermektedir." dedi.
AB’de mülteci konusunda araştırmalarıyla adından söz edilen Paris Sorbonne Üniversitesi’nden Sosyal Bilimler ve Uluslararası Kalkınma Enstitüsü Başkanı Prof. Yves Charbıt ve Deskartes Üniversitesi’nden Toplum ve Göç Merkezi Müdürü Prof. Veronique Petit, Giresun’un en önemli turizm alanlarından biri olan Kulakkaya Yaylası’ndaki Zifin Otele geldi. Burada önemli açıklamalarda bulunan Toplum ve Göç Merkezi Müdürü Prof. Veronique Petit’in, AB’ye yönelik eleştirileri dikkat çekti.
"AB mülteci konusunda darmadağın"
AB ülkelerinin mülteci konusunda bir birlik oluşturamadığını ifade eden Prof. Veronique Petit, "Mülteci konusunda ülkeler kendi çıkarları doğrultusunda politika uygulamaktaydı. Ancak AB ilk defa ortak bir kararla göç konusunda siyaset oluşturmaya çalışıyor. Sosyal ve toplumsal alanda olduğu gibi ekonomik ve sınır güvenliği açısından AB’nin aldığı karar uygulanacaktır deniliyor. Bu durumu da Avrupa ülkeleri kendi bağımsızlığına, kendi iç meselesine bir müdahale olarak görüyor. Bu da AB ülkeleri arasında içsel çatışmaya neden oluyor."
"AB kendi anlaşmasına uymuyor"
AB ülkelerinin kendi imzaladığı mülteci anlaşmalarına uymadığına da dikkat çeken Prof. Veronique Petit, şu ifadeleri kaydetti:
"AB ülkeleri mülteci konusunda anlaşmalar imzalamıştır. Bu anlaşmalara göre AB ülkelerine yasa dışı yollarla giren bir mülteci, sığınma hakkı talep ettiğinde ayak bastığı ülke bu sığınma talebini yerine getirmelidir. Ancak o kadar Suriyeli mülteci geldi ki AB ülkeleri bu mülteci konusundaki anlaşmanın gereğini yerine getirmek istemiyor. Bunun yanı sıra AB’nin mülteci konusunda Türkiye’ye verdiği sözü yerine getirmemesi imajını zedelemiştir. AB kendisini kıta olarak görüyor bir karar aldıysa bunu bütün ülkelerin uygulamasını bekliyorlar. Diğer ülkeleri kendisine empoze etmeye çalışıyorlar. Türkiye sömürge ülkesi değil. Afrika ülkelerini hala sömürge görüyorlar. Türkiye’yi de böyle görmek istiyorlar. Ancak Türkiye geçmişiyle böyle bir ülke değildir."
"Türkiye AB’ye ders veriyor"
Türkiye’nin insan hakları konusunda AB’ye ders verdiğini de söyleyen Prof. Petit, "AB kendi özü olan insan haklarını tamamıyla Suriye göçmen meselesinde unuttu. Ancak Türkiye 4 milyona yakın Suriyeli göçmeni kabul ederek ve sadece bir bölgede tutmayıp ülke geneline yaymakla onların ülkeye entegre olmasını sağlamaktadır. Bu politikasıyla da AB’ye İnsan Hakları konusunda ders vermektedir. AB ülkelerinde ise belirli bölgelerde kamplarda tutuluyor. Ama Türkiye insan hakları çerçevesinde birey olarak kabul edip topluma kazandırmaya çalışmaktadır. AB ise Suriyeli göçmenler tehlike olarak görülüyor. Çünkü ülke ekonomisinden göçmenlere harcama yapılacak. Gelecek çalışmayacak bizim üzerimizden geçinecekler diye düşünüyorlar. Ayrıca AB’de Suriyeli göçmenlerle birlikte ırkçılıkta ön plana çıkmış durumda. Diğer taraftan sınır güvenliği ön plana çıkmıştır. Oysa ki sınır güvenliğine harcanacak bütçeler göçmenler politikasını uygulayıp onların entegrasyonu sağlanmalıdır. Türkiye AB’nin bu politikasını sonuna kadar eleştirmekte haklıdır." dedi.
"AB kendini sorgulamalıdır"
AB ülkelerinin birçok alanda olduğu gibi İnsan Hakları konusunda da kendini sorgulaması gerektiğini de kaydeden Prof. Veronique Petit, "Bizler bilim insanı olarak mevcut durumu analiz edip yanlış uygulamayı karar mercilerine iletiyoruz. Ancak dikkate alınmıyor. Gündemlerine almayıp kendi politikalarını uyguluyorlar. Siyasetçilerin kendi ajandaları var. Bizim gibi bilim insanlarının STK’ların öngörülerini, uyarıları göz önünde bulundurulmuyor. AB ve Fransa şunu unutuyor; kuruluşlarının temeli olan insan hakları değerini tamamıyla yitirdiklerini unutuyorlar. Oysa göçmen politikası eşittir. İnsan haklarıdır. Bu konu da AB’ de ve Fransa insan hakları siyaset konusunda kendilerini sorgulamalıdır." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.