Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Mustafa Gençer: “Çanakkale Zaferi’nin Gerçek Tarihi 9 Ocak 1916’dır”

Bartın Üniversitesi’nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gençer, “18 Mart 1915 yılı Çanakkale Deniz Zaferi’nin tarihidir, Çanakkale Savaşları Zaferi’nin gerçek...

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bartın Üniversitesi’nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gençer, “18 Mart 1915 yılı Çanakkale Deniz Zaferi’nin tarihidir, Çanakkale Savaşları Zaferi’nin gerçek tarihi 9 Ocak 1916’dır” dedi.
Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yılı nedeniyle bir konferans düzenlendi. Etkinlikte, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gençer, “Çanakkale Savaşları’nda Türk-Alman Silah Arkadaşlığı” adlı bir konuşma yaptı. Çanakkale Savaşları’nın 9 Ocak 1916 yılında bittiğini ifade eden Gençer, “18 Mart 1915 tarihi, bütün güçleriyle toplanan müttefik devletlerin yenilgisinin ve Çanakkale Deniz Zaferimizin tarihidir. Müttefik devletler bu tarihte kara harekatına başlamadan önce deniz üzerinden bir sefer başlatıyor. Buradaki amaç karadaki birlikleri zayıflatmak ve kendi kara birliklerinin elini güçlendirmek. Yoksa 18 Mart’ta savaş bitmedi ve karadan devam etti. Denizden geçemeyeceklerini anlayan Fransız ve İngiliz birlikleri bu sefer Gelibolu yarımadası üzerinden, yani karadan saldırmıştır. 18 Mart’ta aldığımız galibiyetin ardından, 24 Mart’ta 5’inci Ordu kuruluyor. Bu ordu Çanakkale’nin savunmasını daha da kuvvetlendirmek üzere kuruluyor ve başarılı da oluyor. Aylarca devam eden kara savaşları 9 Ocak 1916 yılında müttefik devletlerin yenilgisi, bizim zaferimizle sonuçlanıyor. Yani, Çanakkale Zaferi’nin tarihi savaşın bittiği 9 Ocak 1916 tarihidir” dedi.
Çanakkale Savaşları’nda Türk-Alman ittifakından da bahseden Gençer, “Osmanlı Devleti Balkanlarda ağır yenilgiler aldıktan sonra Çanakkale Savaşı’na girmiştir. Ne asker ne de mühimmat olarak yeterli donanımda değildi. Büyük fedakarlıklarla sürdürülen savaşta, Türk askerleri Alman yapımı silahlar ve diğer patlayıcıları kullanmıştır” diye konuştu.
Konferansa, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.