Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Musa Duman: “Kültürümüzün Yıldız İsimi Evliya Çelebi’yi Rahmetle Anıyoruz”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Evliya Çelebi’yi 405’inci doğum gününde unutmadı.Türk kültürünün önemli isimlerinden Evliya Çelebi, 405’inci doğum gününde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi...

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2016 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2016 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Evliya Çelebi’yi 405’inci doğum gününde unutmadı.
Türk kültürünün önemli isimlerinden Evliya Çelebi, 405’inci doğum gününde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman tarafından rahmetle anıldı. 25 Mart 1611 tarihinde dünyaya gelen Evliya Çelebi’nin; tıpkı Nasreddin Hoca, Dede Korkut, Yunus Emre, Mevlana gibi Türk kültürünün önemli taşlarından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Musa Duman, “Seyahat edebiyatı açısından Türk kültürünün önemli taşlarından birisidir ve bu yönüyle toplumumuza mal olmuş bir isimdir. 50 yıllık süreçte bazen görevli olarak bazen de kendi arzusu ile gittiği seyahatlerinde o zamanki Osmanlı coğrafyası ile Avrupa’yı tarih kaynaklarında rastlanmayacak şekilde anlattığı Seyahatname’sinin dünyada başka bir eşi yok. Bu yönü ile de dünya çapında bir isim. Bu vesile ile kendisine rahmet diliyoruz” dedi.
“PEYGAMBER EFENDİMİZİN DUASI GEREĞİ SEYAHATLERE BAŞLADI”
Evliya Çelebi’nin seyahatlere başlamasına sebep olan ve kitabına da yazdığı bir rüyası olduğunu söyleyen Duman, rüyayı şu sözlerle anlattı: “Bu rüyanın gerçek olup olmadığı kesinleşmiş bir bilgi değildir ama Çelebi, Seyahatname’ye bu rüyayı anlatarak başlar. Ne olursa olsun içinde bu 50 yıllık seyahati gerekli kılabilecek hem maddi hem manevi özendirici ifadeler yer alır. Seyahatname’de yer alan rüyaya göre, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet bir sabah namazında iken Evliya Çelebi uyku ile uyanıklık arasında bir halde kendisini Yemiş İskelesi’ndeki camide bulur. Orada İslam askerlerinin önderliğinde Kırım Hanı’nın yardımına gitmektedir. Ve Peygamberimizin hutbe okuduğunu görür, kendisi de müezzinlik yapmak ister. Evliya Çelebi gerçekte de sesi güzel olduğu için müezzinlik yapmaktadır. Camide okçuluk alanında mahir bir sahabe olan Sa’d Bin Vakkas’ın yanında oturarak ondan oradaki sahabelerle ilgili bilgi alır. Evliya Çelebi de ona sahabelerle tanışma arzusunu söyler. Sa’d Bin Vakkas, Çelebi’ye bunun için Peygamber Efendimiz’den şefaat dilemesi gerektiğini söyler. Evliya Çelebi Peygamber Efendi’mizin yanına gidip elini öptükten sonra ‘Şefaat Ya Resulallah’ demek yerine heyecanından ‘Seyahat Ya Resulallah’ der. Ve peygamberimiz de ona ‘seyahatin ümmete hayırlı olsun’ diye duada bulunur. Çelebi, bir anlamda bu duanın gereği olarak seyahatlere başlamış olur.”
“SEYAHATNAME ÇOCUKLARIN ELİNDEN DÜŞÜRMEMESİ GEREKEN BİR ESER”
Seyahatname’nin önemine de değinen Prof. Dr. Duman, Evliya Çelebi’nin kitabında gittiği yerlerin şairlerinden âlimlerine, tarihinden emirlerine, sebze meyvesinden yetiştirilen hayvanına kadar her şeyi anlattığını söyledi. Bunların yanında gidip gezdiği yerlerdeki kahvehanelere gidip o yörelere ait menkıbeleri dinleyerek kitabına eklediğini de ifade eden Prof. Dr. Duman, açıklamalarına şöyle devam etti: “Türk edebiyatının hem hikâyesini hem romanını modern anlamda yazmış birisidir. Coğrafya tarih kitabından başka yeni Türk edebiyatının da ilk eseridir diyebiliriz. Tabi seyahatnameyi tanıyoruz tanıtıyoruz ama ne kadar okuyoruz emin değilim. Çocuklarımızın elinden düşürmemesi gereken bir eser.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.