Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Mitat Çelikpala: “Rus Heyetin Gelişi Askeri Alanda Tarafların Görüşmeye Başladığına İşaret Ediyor”

Rus Askeri Heyeti, Türk Jetlerinin Rus Savaş Uçağını Düşürmesinin Ardından İlk Kez Türkiye’ye Geldi. Krizden Sonra Atılan Bu Adımı Değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mitat Çelikpala Ziyaretin, Askeri Olarak Tarafların Birbirleriyle Görüşmeye Başladığına İşaret Etiğini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2016 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2016 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Prof. Dr. Mitat Çelikpala: “Rus Heyetin Gelişi Askeri Alanda Tarafların Görüşmeye Başladığına İşaret Ediyor”
Rus askeri heyeti, Türk jetlerinin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından ilk kez Türkiye’ye geldi. Krizden sonra atılan bu adımı değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mitat Çelikpala ziyaretin, askeri olarak tarafların birbirleriyle görüşmeye başladığına işaret etiğini söyledi.
Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi. Aylardır süren krizin ardından, Rus askeri heyeti de uçak krizi sonrası ilk kez Türkiye’ye geldi.
İzmir’in Foça ilçesinde konuşlu Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı’nda gerçekleştirilen ziyaretin pozitif bir gelişme olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mitat Çelikpala, geçen Şubat ayında gerçekleşmesi gereken ancak ilişkilerin gerginliği sebebiyle rutin bozularak iptal edilen bir ziyaret olduğunu belirtti.
“RUTİN TAKVİM İŞLETİLMEYE BAŞLADI”
NATO üyesi ülkelerin Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA) gereği birbirlerinin askeri yapılanmalarını gözlemlediklerini dile getiren Prof. Dr. Çelikpala, “Buna uluslararası bir görev denilebilir. Türkiye gibi diğer ülkeler de belirlenmiş bir takvim çerçevesinde Rusya’daki askeri birlikleri denetliyorlar. Bu karşılıklı önceden belirlenmiş takvime göre yapılıyor. Askeri ilişkileri güven üzerinden geliştirecek bir yaklaşım olarak gözüküyor. Normalde bu heyetin Şubat ayı içerisinde gelmesi gerekiyordu ama ilişkiler gergindi, şimdi o takvimin işletildiği gözüküyor. Askeri olarak tarafların birbirleriyle görüşmeye başladığına işaret ediyor” diye konuştu. İki tarafın da gerginliği atarak görüşmelere başladığını ifade eden Çelikpala açıklamalarına şöyle devam etti: “İki taraf en azından o gerginliği atıp birbirleriyle görüşmeye başladılar. Uluslararası çerçevede de ilişkilerini geliştiriyorlar. En azından bu anlamda iki taraf arasında güven artırıcı adımların atıldığına işaret ediyor. Pozitif bir gelişme. Tekrar eski seyre dönüyoruz gibi gözüküyor. Üst düzey görüşmelerle ikili ilişkilere de yansıyacak adımların yolunu açabilir diye umuyorum" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.