Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Mensur Akgün: “Rusya’dan Olumlu Sinyaller Gelmeye Başladı”

Türk Jetlerinin Rus Savaş Uçağını Düşürmesiyle Gerginleşen Türkiye-rusya İlişkileri Gündemdeki Yerini Korurken, Gözler Krizden Sonra İlk Kez Türkiye’ye Gelen Rus Heyete Döndü. İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mensur Akgün Ziyareti, “rusya’dan Son Günlerde Olumlu Sinyaller Gelmeye Başladı” Şeklinde Yorumladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2016 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 12:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Prof. Dr. Mensur Akgün: “Rusya’dan Olumlu Sinyaller Gelmeye Başladı”
Türk jetlerinin Rus savaş uçağını düşürmesiyle gerginleşen Türkiye-Rusya ilişkileri gündemdeki yerini korurken, gözler krizden sonra ilk kez Türkiye’ye gelen Rus heyete döndü. İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mensur Akgün ziyareti, “Rusya’dan son günlerde olumlu sinyaller gelmeye başladı” şeklinde yorumladı.
Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti. Aylardır süren krizin ardından, Rus askeri heyeti de uçak krizi sonrası Pazartesi günü ilk kez Türkiye’ye geldi. Rutin hamlelerin yeniden gerçekleşmeye başladığını ve Rusya’nın son günlerde olumlu sinyaller vermeye başladığını belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mensur Akgün, “Türkiye eğer Suriye’nin geleceği üzerinde söz sahibi olmak ve Rusya’nın PKK ile ilişkilerinin derinleşmesine engel olmak istiyorsa Rusya ile olan ilişkilerini normalleştirmek zorunda. Görünen de o zaten, Rusya ile ilişkilerini normalleştirmek için belli bir siyasi irade gösteriyor ve belli ki karşı taraf da buna cevap veriyor” açıklamalarında bulundu.
"İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ KONUSUNDA TÜRKİYE ISRARLI"
İki ülke arasındaki ilişkilerin yavaş yavaş normalleşmeye başladığını belirten Prof. Dr. Mensur Akgün, "Açık Semalar Sözleşmesi çerçevesinde devletler AGİT sorumluluklarını yerine getirip getirmedikleri konusunda birbirlerini teftiş ediyorlar ve bu da rutin bir şey. Ama ilişkiler gergin olduğu için bu rutin prosedürler ertelenmişti. Rus heyetinin Türkiye’ye gelmesi şu iki sebepten dolayı önemli: Birincisi ilişkilerin normalleşeceğini gösterir. İkincisi ise Rusya kanadından yakın zamanda giderek artan olumlu sinyaller gelmeye başladı. 3 Aralık’ta Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Belgrad’ta söylediği, Lavrov’a komisyon kurulması önerisi vardı. Bu öneri daha sonra bizim Moskova Büyükelçimiz tarafından bu ayın başında, Sputnik web sayfasına verdiği uzun mülakatta tekrar dillendirildi. Bu da ilişkilerin normalleşmesi konusunda Türkiye’nin ısrarlı olduğu anlamına geliyordu. Söz konusu heyetin gelişini de bu sinyallerin bir parçası olarak okumak lazım" dedi.
Yaşanan gelişmelerle iki ülke arasındaki buzların hemen erimeyeceğini de söyleyen Prof. Dr. Akgün, "Yaşananlar ilişkilerin hemen eski haline geleceği ve Ağustos ayında Türkiye sahillerinin Rus turistlerle dolacağı anlamına gelmiyor. Tüm ilişkilerin eski haline dönebilmesi için birkaç ay daha beklemek gerekiyor. Ama bu görüşmeler sırasında Türkiye’nin sorumluluğu komisyon görüşmeleri sırasında ortak bir kararla tespit edilecek olursa, özür olmasa da üst düzey birilerinin üzgün olduğunu ifade etmesi yani Rusya’yı tatmin edecek bir takım şeylerin bulunması mümkün olacak. Umuyorum ki oluşturulacak bu ikili komisyon ilişkilerin normalleşmesine katkı sağlasın. Bu bir teftiş meselesi değil, karşılıklı olarak yapılan sembolik bir jest, bir rutin olarak görülmelidir. Bu komisyon rutin olarak toplanıyor fakat komisyon görüşmelerinin şu anda siyasi ilişkilerin gergin olduğu döneme denk gelmesi, doğal olarak önem arz ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.