Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Mehmet Görmez: "Coğrafyamızda Yaşadığımız Kriz, Bir Medeniyet Krizidir"

İstanbul Müftülüğü’nün verdiği iftar yemeğine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Coğrafyamızda yaşadığımız kriz bir medeniyet krizidir. Bu medeniyet krizi İslam ümmetinin ocaklarına ateşler düşürmüştür....

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2016 09:42
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2016 09:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İstanbul Müftülüğü’nün verdiği iftar yemeğine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Coğrafyamızda yaşadığımız kriz bir medeniyet krizidir. Bu medeniyet krizi İslam ümmetinin ocaklarına ateşler düşürmüştür. Bu ateşi biz Müslümanlar yakmadık sadece, bu ateşi bütün dünya yaktı ve bütün dünya söndürecek" dedi.
İstanbul Müftülüğü tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeği Hidiv Kasrı’nda gerçekleştirildi. İftar programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Korepiskopos Yusuf Sağ, Ermeni Patrikliği Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva katıldı.
İftar yemeğinden sonra konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Bütün ilahi dinlerde sorun zannediyorum oruçta, zekatta, ibadette, ritüellerde değil. Sorun bizim mabetlerimizde icra ettiğimiz bu ibadetlerin hak ve adalet olarak ve merhamet olarak kainata ve dünyaya yansıyıp yansımadığıdır. Bugün bütün insanlık bu çelişkiyi yaşıyor. Tarihte bütün ilahi din mensupları bu çelişkileri yaşadılar. Bugün biz Müslümanlar bu çelişkiyi yaşıyoruz. Allah’ın bize gönderdiği yüce dinin sadece ibadeti, sadece orucu, sadece teheccüdü değil. Aynı zamanda bu ibadetlerin, hayata, kainata ve bütün insanlığa hak olarak, hakikat olarak, adalet olarak, merhamet olarak, ötekine saygı olarak, bütün canlılara şefkat ve merhamet olarak yansıyıp yansımadığı üzerinde yeniden düşünmemiz gerekiyor" dedi.
"COĞRAFYAMIZDA YAŞADIĞIMIZ KRİZ BİR MEDENİYET KRİZDİR"
"Bugün dünyamızın içerisinden geçtiği süreçler, bugün coğrafyamızın yaşadığı acıları, hep birlikte ibretle izliyoruz" diyen Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Coğrafyamızın yaşadığı acıları sadece bir terör hadisesi, sadece bir şiddet olarak, sadece bir mezhep çatışması olarak değerlendirmek eksiklik olur. Açıkça ifade etmek isterim ki coğrafyamızda yaşadığımız kriz bir medeniyet krizdir. Bu medeniyet krizi İslam ümmetinin ocaklarına ateşler düşürmüştür. Ocaklarımıza ateş düştü. Bu ateş sadece bizi ve şehirlerimizi ilgilendirmiyor. Bu ateş bütün dünyayı ilgilendiriyor. Bu ateşi biz Müslümanlar yakmadık sadece, bu ateşi bütün dünya yaktı ve bütün dünya söndürecek. Bu ateş söndürmekte bütün insanlık sorumludur. Hep birlikte söndürmeliyiz. Ateş sadece şehirlerden yükselmiyor. Asıl büyük ateş yüreklere düştü" şeklinde konuştu.
"YÜREKLERDEKİ ATEŞİ SÖNDÜRMEK GEREKİYOR"
Yüreklerdeki ateşi söndürmek gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Görmez, "Her din adamı, her ilim adamı, her fikir adamının aynı zamanda yüreklere düşen bu ateşi söndürmek için seferber olması gerekiyor. Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ’Gelin Gönüller Yapalım’ teması altında Ramazan’ı idrak ediyoruz. Gönülleri yeniden inşa etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.