Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Mehmet Ali Bilginoğlu: “Rusya Krizi Türkiye’yi Sarsmaz”

Prof. Dr. Mehmet Ali Bilginoğlu, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle gerilen Türk-Rus ilişkilerinin ekonomik yansımalarını değerlendirdi. Prof. Dr. Bilginoğlu, Rusya’nın yaptırımları enerji kapsamına almadığı...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2016 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2016 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Prof. Dr. Mehmet Ali Bilginoğlu, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle gerilen Türk-Rus ilişkilerinin ekonomik yansımalarını değerlendirdi. Prof. Dr. Bilginoğlu, Rusya’nın yaptırımları enerji kapsamına almadığı sürece etkilerin sadece sektör bazında kalacağını, Türkiye’yi sarsmayacağını söyledi.
Gerilen Türk Rus ilişkilerinde kilit alanın enerji olduğunu vurgulayan Esenyurt Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Bilginoğlu, “Kriz, enerji alanına sıçrarsa etkiler çok büyük olur ancak bunu iki taraf da istemiyor” dedi. Krizin etkilerinin farklı başlıklar altında ele alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilginoğlu, “Dış ticaret alanında, ithalat ve ihracata yansıyan etkinin çok fazla olması beklenmiyor. Çünkü Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatı yaklaşık 6 milyar dolar, ithalat 25 milyar dolar civarında. Yani dış ticaret hacmi yaklaşık 31-32 milyar dolar. Bu, Türkiye’nin dış ticaret hacminde tolere edebilir bir oran. Dolayısıyla ilişkiler tamamen kopsa bile büyük bir etki yapmasını beklemiyorum” diye konuştu.
“EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖR: TURİZM”
Türk Rus gerginliğinin en fazla vuracağı sektörün turizm olduğunu belirten Bilginoğlu, şunları söyledi: “En çok turizm sektörü etkilenir. En uç tepki biçimi olarak 4 milyon civarındaki turistin hiçbirinin gelmediğini varsayalım. Yaklaşık 8 milyar dolarlık bir kayba sebep olur. Kaldı ki son dönemde Rusya’nın charter uçuşlarına geçen yıl getirdiği yaptırımları yavaş yavaş şirket bazında kaldırmaya başladığını düşünürsek gelecek Rus turist sayısı artacak ve beklenen olumsuz etki ortaya çıkamayacaktır.”
“MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİNDE ÖDEMELER GECİKEBİLİR”
Bilginoğlu, muhtemel bir başka etkinin müteahhitlik hizmetleri üzerinde olduğunu söyledi. 2015 yılında alınmış olan yaklaşık 27 milyar dolarlık bir proje paketinden bahsediliyor. Bu projelerin de bir kesilme olmadan sürecekleri anlaşılıyor” diyen Bilginoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Fakat yeni proje alımında zorlukla karşılaşılacağı söylenebilir. Bunlar müteahhitlik sektörünü zorlayabilir. Örneğin ödemelerde problem olabilir, yani tamamlanmış hizmetin ödemesinde gecikme olabilir. Bunları da zaman içerisinde göreceğiz.”
“BAVUL TİCARETİNDEN PARA KAZANANLAR KAYBA UĞRAYACAK”
Bavul ticaretinin Türkiye açısından 8 milyar dolarlık önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Bilginoğlu, “Bavul ticaretinin yine çok fazla etkilenen alanlardan biri olduğu söyleniyor. Hemen durma noktasına gelmiş. Bakalım ne ölçüde devam edecek. Yine iki tarafın atacağı adımlarla yakından ilgili. Ama bavul ticaretinden para kazananların kayba uğrayacağını söyleyebiliriz” dedi.
“KİMSE KRİZİ ENERJİ ALANINA SIÇRATMAK İSTEMİYOR”
Rusya krizinin etkilerini tartışırken asıl üzerinde durulması gerekenin enerji alanına sıçrayıp sıçramayacağı olduğunu ve bunu iki tarafında istemediğini vurgulayan Bilginoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Özellikle Rusya, enerji alanına bunu yansıtmıyor bunda uluslararası anlaşmalara bağlı olmasının etkisi var. Çünkü enerji anlaşmaları uzun vadeli ve uluslararası yaptırıma sahip. Ayrıca buradan gelecek dövize önemli bir gelir kaynağı olarak bakıyor. Yani kriz enerji alanına sıçramazsa Türkiye üzerinde olumsuz ekonomik etki en aza inecek. Etkiler sektör bazında olacak ve çok da uzun sürmeyecek. Krizin tırmanmasına yol açacak muhtemel etki askeri alanda olabilirdi ancak bu sürtüşme olanağı büyük ölçüde azaldı. NATO desteğiyle minimuma indi, dolayısıyla kriz zaman içinde tedricen azalacak dolayısıyla ticari ilişkilerin düzelmesini beklemek gerçekçi olur.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.