Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PKU’lu kampçılar Uludağ’da buluşuyor

Türkiye’nin farklı yerlerinden 9-17 yaş arası yaklaşık 125 fenilketonürili (PKU’lu) çocuğun katılacağı PKU Kampı, 17-23 Ağustos 2016 tarihleri arasında Uludağ’da düzenlenecek.Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Fenilketonüri (PKU)...

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2016 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2016 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin farklı yerlerinden 9-17 yaş arası yaklaşık 125 fenilketonürili (PKU’lu) çocuğun katılacağı PKU Kampı, 17-23 Ağustos 2016 tarihleri arasında Uludağ’da düzenlenecek.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Fenilketonüri (PKU) Kampı’nda 38 şehirden, 9-17 yaş arasında 125 fenilketonürili (PKU’lu) çocuk bir araya gelecek. Fenilketonüri ve diğer Kalıtsal Metabolik Hastalıklı Çocuklar Vakfı (METVAK) ile Geleceğin Yıldızları tarafından düzenlenen kamp, 17-23 Ağustos 2016 tarihleri arasında Uludağ’da yapılacak. Nutricia Medikal Beslenme’nin koşulsuz desteği ile düzenlenen kampa, PKU’lu çocukların yanı sıra doktor ve diyetisyenler katılacak. Kamp süresince çocuklar çeşitli spor aktivitelerinin yanında oyunlar oynayacak ve mutfağa girip PKU diyetine uygun yemekler hazırlayacaklar.
Kısaca “PKU” (PhenylKetonUria) olarak adlandırabileceğimiz fenilketonüri, kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Akraba evlilikleri yüzünden Türkiye’de yüksek sıklıkta görülmektedir ve yılda ortalama 220-250 bebek bu hastalıkla doğmaktadır. Yaşamın ilk günlerinde tanımlanmamış, diyet tedavisi başlanmamış ya da yaşamın özellikle ilk yıllarında diyet tedavisi iyi uygulanmamış fenilketonürililerde, beynin yüksek kan fenilalanin düzeyi nedeniyle etkilenmesi ve ağır zihinsel özür gelişmesi kaçınılmaz olmaktadır. PKU çoğu ülkede var olan bir hastalıktır, ancak hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığı çok yüksektir. Her yıl 1 milyon 200 binden fazla bebeğin doğduğu ülkemizde doğan her 6 bin-6 bin 500 bebekten biri fenilketonüri ile doğmaktadır.
PKU’lu çocuklar ile hasta yakınları için önemli bir ihtiyaçtan doğan ve Uludağ Zone Otel’de düzenlenecek “PKU Kampı” kapsamında; 20 Ağustos Cumartesi günü, PKU hastalığı ile ilgili önemli bilgilerin paylaşılacağı ve bu konuda söz sahibi uzmanlar ile PKU’lu çocukların katılacağı basın toplantısı da düzenlenecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.