Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pir Sultan Abdal Genel Başkanı Kaplan’dan Laiklik Eleştirisi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Diyanet İşleri kaldırılmadıkça, laiklikten söz edilemeyeceğini söyledi.Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmaris Şubesi geleneksel dayanışma yemeği düzenledi. Yemeğe,...

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2016 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2016 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Diyanet İşleri kaldırılmadıkça, laiklikten söz edilemeyeceğini söyledi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmaris Şubesi geleneksel dayanışma yemeği düzenledi. Yemeğe, CHP Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Halil Gökovalı, HDP İlçe örgütü yöneticileri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan ve çok sayıda dernek üyesi katıldı.
Kaplan, hükümetin 21 Mart’ta çıkarmayı planladığı bir yasayı kabul etmeyeceklerini belirterek, “Bize gelen davet mektubunda yasa ile ilgili, geleneksel irfan ve Cem evlerini yasal statüye kavuşturmak ve bunların genel giderlerinin bütçeden karşılanmasını yasal statüye kavuşturmak. Biz bu düzenlemeyi Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi olarak reddettik. Biz Başbakan ile ülkenin barış sorununu görüşmek için gittiğimizde , başbakan konuyu cemevelerine getirdi.Benim oradaki ifadem aynen şuydu; ‘Sayın Başbakan Suriye’de iç savaş çıkmadan önce camii veya ibadet problemi var mıydı? Yoktu’.Ama savaşın getirdiği sonuçlar, bugün Suriyeliler çoluğunu çocuğunun canını ortaya koyarak camisiz ülkelere sığınma zorunda kalıyorlar. Demek ki bir ülkede iç barış olmadığı sürece siz Türkiye’nin her tarafını cemevi ile donatsanız ne olur.Biz bu yasayı kesinlikle kabul etmiyoruz reddediyoruz.Bu bizlerin yüzyılını etkileyecek ve Aleviliği reddeden ve alt kurum olarak gören bir yasadır.Diğer yandan bugünü ve yarını göremeyen bir ülke durumuna geldik maalesef.Meclise fezlekeler sunuldu. Bu fezlekelerin sonucunda ülkenin nereye gideceğini hiçbir siyasi parti bilmediği gibi.Fezlekeyi oraya sunan siyasi parti ve iktidarda bunu bilmiyor.Ülkeyi iç savaşın eşiğine getirme noktasında iktidar alabildiğine direniyor ve maalesef sarayda buna önayak oluyor.Ülkeyi iç savaşa sürükleyen iktidarın karşısında dik durmalıyız.Birlik olmalıyız” dedi.
“ALEVİLERİN CEM EVİ SORUNU YOKTUR”
“Alevilerin bundan sonra cem evi sorunu yoktur" diyen Kalan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cem evlerimiz ibadethanelerimizdir ve meşrudur.Her ne kadar yasalar bunu kabul etsede, etmese de bizim ibadethanelerimiz cemevleridir.Bununla ilgili artık hiçbir tartışmaya girmiyoruz.Aleviler bundan sonra 2 eksen etrafında mücadele etmek zorundadır.Birinci ana eksen barıştır.Bu ülkede barışın mutlaka tahsis edilmesi lazım”.
“BU ÜLKEDE LAİKLİK SORUNU VAR”
Kaplan, Türkiye’de laiklik sorunu olduğunu savunarak, ”Diğer yandan bu ülkede son zamanlarda dile getirilmeyen bir laiklik sorunu var.Aleviler artık müsait örgütlerle bu iki eksen etrafında mücadele etmek zorundadır.Biz zorunlu din dersi kaldırılsın derken gelin görün ki anaokullarına kadar girmiş durumdadır din.Biz cemevlerimiz yasal ibadethanelerimiz derken, iktidar bize inat Türkiye’nin her yerini camilerle donatmış durumdadır.Bugün 110 bin camisi olan bir ülkeyi düşünün ve her camiye 3 personel konulursa bugün 350 bin civarında bir diyanet ordusuyla karşı karşıyadır bu ülke.Diyanet işleri kaldırılmadığı sürece bu ülkede laiklikten söz etmek mümkün değildir.Biz, cemevlerimiz için devletten bir kuruş para istemiyoruz ve devlet hiçbir ibadethaneye bütçeden pay ayırmasın” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.