Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Palandöken, “Öğrenciler mesleği sırada değil sahada öğrenir”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, üniversitelerde her bölümde staj zorunluluğu olması gerektiğini belirterek, pratik eğitimin önemine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2017 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2017 10:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, üniversitelerde her bölümde staj zorunluluğu olması gerektiğini belirterek, pratik eğitimin önemine vurgu yaptı.

Eğitimli işsiz sayısının azaltılması için üniversitelerin pratik öğrenime daha çok önem vermesi gerektiğinin altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,“Üniversitelerdeki eğitimlerde pratik uygulamaya önem verilmeli. Tüm bölümlerde staj zorunlu olmalı. Okul hayatı boyunca beyanname görmemiş iktisat mezunu, hiç haber yapmamış gazetecilik mezunu öğrencilerimiz var. Gençler mezun olduklarında işi bire bir yaparak öğrenemedikleri için iş bulmakta zorlanıyorlar. Nitekim bunun sonucu olarak da ülkemizde üniversiteden mezun 24 yaşın altındaki gençlerde her 10 gençten 4’ü işsiz” dedi.

“Üniversite mezunu 24 yaş altındaki her 10 gençten 4’ü işsiz”

Üniversite mezunu işsizlerin her yıl arttığına vurgu yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Üniversitelerimiz her yıl milyonlarca iş gücüne katılımı sağlayacak mezun veriyor. Bununla beraber işsizlik ve sektörlerin ara eleman ihtiyacı da artıyor. Ama üniversite mezunu her 10 gençten 4’ü işsiz. Buradaki tezatlığın birçok sebebi var. Eğitimlerin teoride kalması, birçok gencin ailesinin isteğiyle sevmediği bir bölüm okuması ya da bir üniversite olsun da bölümü ne olursa olsun yaklaşımı gibi. Mesleki eğitimin öneminin halen tam anlamıyla kavranamamış olması da büyük bir sebep. Durum böyle olunca üniversite mezunlarından eğitimli işsizler ordusu ortaya çıkıyor. Öğrencilerin mezun olmadan önce okudukları bölümle ilgili mutlaka sahada çalışma yapmış ve birebir nasıl bir mesleği yapacaklarını görmüş olmaları başarı için olmazsa olmaz” diye konuştu.

“Mesleki ihtiyaçların bölge bölge tespiti işsizliği bitirir”

Mesleki ihtiyaçların bölgesel olarak tespiti ile dengelenmesi gerektiğini belirten Palandöken sözlerine şu şekilde devam etti:

“Gençlerimiz üniversitelerden yapboz parçaları gibi dağınık bilgilerle mezun oluyor. Bu parçaların birleştirilmesi, doğru yerlere konulması ise pratik öğrenmeden geçiyor. Okul hayatı boyunca beyanname görmemiş iktisat, bir kez haber yapmamış gazetecilik mezunu öğrencilerimiz var. Staj zorunluluğu bu yüzden önemli. Eğitimli işsizlerin azaltılması için okul dönemindeyken buna müdahale edilmeli. Öğrenciler yapacakları mesleği sıralarından değil sahaya inerek öğrenmeli. Bunlardan ziyade bölgesel olarak dengesiz bir yığılma var. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi ticaret merkezlerinin simgesi olan illerde eleman fazlalığı yüzünden, taşrada ise eleman eksikliğinden işsizlik yaşanıyor. Bölge bölge meslek ihtiyaçlarının listesi çıkarılıp sayıların tespit edilmesi ekonomik dengeyi sağlar, işsizliği bitirir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.