Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel) İzmir’in Kibar Feyzo’ları

Başlık parası geleneği İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Çaybaşı Mahallesinde devam ediyor. Başlık parası yüzünden sevdikleri kızlarla evlenemediklerini söyleyen gençler, çareyi Torbalı Belediyesi’ne dilekçe yazmakta buldu. Başlık...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel) İzmir’in Kibar Feyzo’ları
Başlık parası geleneği İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Çaybaşı Mahallesinde devam ediyor. Başlık parası yüzünden sevdikleri kızlarla evlenemediklerini söyleyen gençler, çareyi Torbalı Belediyesi’ne dilekçe yazmakta buldu. Başlık parasının mahallede 7 bin liradan başladığını belirten mahallenin bekarları, önceki gün gönüllü üniversite öğrencilerinden öğrendikleri kadarıyla dilekçe yazdı ve belediyeden konuya çözüm bulması için yardım istedi. Evde kaldıklarının altını çizen gençler, bir an evvel başlık parası geleneğinin kaldırılmasını istedi. Çaybaşı’da yaşanılan bu durum Kemal Sunal’ın efsane filmlerinden Kibar Feyzo’yu anımsattı.
7-15 BİN ARASI
Filmlere, şarkılara ve romanlara konu olan, yeni evlenecek gençlerin korkulu rüyası başlık parası geleneği Çaybaşılı Romanlar arasında hala yaşatılıyor. Evlenmek isteyen bekarları maddi olarak çok zorlayan ve kız tarafına ödenmesi zorunlu olan başlık parası, 7 ile 15 bin lira arasında değişiyor. Vatandaşların bir çoğunun bu geleneğe karşı çıktığı gözlenirken, bazı vatandaşlar da başlık parası alınmasını normal karşılıyor, kızın anne ve babasının para almasının hak olduğunu savunuyor. Çaybaşı Mahallesinde yaşayan 27 yaşındaki Kurtuluş Keser, devam eden bu geleneğin kaldırılması gerektiğini belirterek "Başlık parası ödeyecek gücümüz yok" dedi.
BELEDİYEYE DİLEKÇE
Öte yandan Keser, başlık parası geleneğinin kaldırılması için Torbalı Belediyesi’ne bir dilekçe yazdı. Dilekçe yazmayı mahallede gönüllü olarak çalışma yürüten üniversiteli öğrencilerden öğrenen Keser, dilekçesinde başlık parasının kaldırılmasını talep etti. Kısa sürede dilekçeyi belediyeye vermeyi planlayan Keser, “Sevdiğimiz kızlarla başlık parası yüzünden evlenemiyoruz. Benim gibi onlarca arkadaşım var. Evi olmayana, parası olmayana, başlık ödemeyene kız vermiyorlar. Buna bir sınırlandırma getirilmeli” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.