Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Yht’de Evlilik Cüzdanı Bile Unutulmuş

Yüksek Hızlı Tren’lerde (YHT) unutulan eşyalar dikkat çekerken, evlilik cüzdanının dahi unutulması yok artık dedirtti.Hizmete girdiği günden bu yana yoğun ilgi gören ve vatandaşların beğenisini toplayan YHT’lerde unutulan eşyalar oldukça...

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yüksek Hızlı Tren’lerde (YHT) unutulan eşyalar dikkat çekerken, evlilik cüzdanının dahi unutulması yok artık dedirtti.
Hizmete girdiği günden bu yana yoğun ilgi gören ve vatandaşların beğenisini toplayan YHT’lerde unutulan eşyalar oldukça dikkat çekiyor. Mevsimine göre güneş gözlüğü, şemsiye ve mont gibi eşyaların unutulduğu trenlerde, kimi zaman akla gelmeyecek malzemeler de dikkat çekiyor. Çanta, cep telefonu, kimlik kartlarının hatta tepsinin dahi bulunduğu YHT’lerde unutulan eşyalar, gar içerisinde bulunan özel odalarda kaydı alınarak saklanıyor. Bir yıl boyunca bu odalarda saklanan ve sahibine ulaşılamayan kayıp eşyaların bazıları imha edilirken, maddi değeri olup buradan alınmayan eşyalar ise değerlendirilip, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’na (TCDD) ait hesaba geçiriliyor.
EVLİLİK CÜZDANI DAHİ UNUTULDU
Eskişehir YHT Garı’nda unutulan yüzlerce eşyanın arasında ‘evlilik cüzdanı’ dahi yer alıyor. 19 Ağustos 2015 tarihinde evlenen çiftin evlilik cüzdanını unutması ise görenlere yok artık dedirtiyor.
“HEMEN HEMEN HER SEFERDE KAYIP EŞYALARA RASTLIYORUZ”
Konu hakkında İHA muhabirlerine açıklamalarda bulunan Eskişehir Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer, neredeyse her seferde kayıp eşya ile karşılaşabildiklerini söyledi. Özer, “Biliyorsunuz 13 Mart 2009 tarihinde Eskişehir Yüksek Hızlı Tren’le tanıştı, ilk defa Ankara-Eskişehir arasında seferlere başladık. O günden bugüne milyonlarca yolcu taşıdık. Bizim, hemen hemen her seferde bulunmuş eşyalarla karşılaşmamız mümkün olabiliyor. İnsanlarımız birçok eşyasını trenlerde unutabiliyorlar. Bunların arasında çoğunluk olarak sıra alan; kredi kartı, güneş gözlüğü, sırt çantası, daha çok nüfus cüzdanı gibi materyaller ön planda oluyor. Bazen kitaplar, el çantası, bilgisayarlar, cep telefonu gibi özellikle insanların kullandığı eşyalar unutuluyor” dedi.
“SEFERLERDEN SONRA ARAMA YAPILIYOR, BULUNAN EŞYALAR KAYIT ALTINA ALINIYOR”
Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer, trenlerin son bulduğu istasyonlarda, bütün yolcular indirildikten sonra ‘trende eşya var mı’ diye arama yapıldığını anlattı. Unutulan eşyaların kayıt altına alınılarak saklandığını ifade eden Özer, “Normal şartlarda trenlerin son bulduğu istasyonlarda, bizim bütün yolcularımız trenden indirildikten sonra, ‘trende kalan eşya var mı’ diye bir bagaj araması gerçekleştirilir. Valiz yada küçük çaplı düşürülmüş eşya olsun, bunlar güvenlik görevlisi ve hosteslerimiz nezaretinde kontroller yapıldığında bulunmuş olan eşyalar, garda bu iş için tahsis edilmiş bürolara teslimatı yapılır. Eşyalar, bürolarda kayıt altına alınır. Bulunan her eşyanın kaydı yapılır. Eşyanın üzerinde yolcuya ulaşılabilecek bilgiler varsa, kişi aranarak eşyasının bulunduğu haber verilir ve gelmesi sağlanır. Daha sonra imzası karşılığında teslim edilir ve kayıtlar kapanır” şeklinde konuştu.
“EŞYALAR BİR YIL BOYUNCA SAKLANIYOR”
Eşyaların bu odalarda bir boyunca saklandıktan sonra eğer sahibi bulunmazsa duruma göre hareket edildiğini aktaran Özer, şöyle devam etti:
“Tabi bu eşyalarımızın içerisinde uzun süre bekleyen, teslim alınmayan eşyalarımız da mümkün olabilmekte. Demiryollarının da bu işle ilgili bir yönergesi var. Eşyaların tümü 1 yıl boyunca bekletiliyor. Yani yolcunun talebi olur, gelir ister, bulundu mu diye sorar endişesiyle bekletilir. Bu zaman zarfında eğer hiçbir talep yoksa, bu eşyalar merkez ambarlara gönderilmek suretiyle, imha edilecek olanlar imha edilir, maddi değeri olup parasal değere çevrilebilecek olanlar satışları gerçekleştirilmek suretiyle kuruma girdi olarak kaydedilir.”
“PARA VE DEĞERLİ ZİYNET EŞYALARI DA UNUTULUYOR”
Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer, eşyaların yanı sıra para ve değerli ziynet eşyalarının da unutulabildiğine dikkat çekerek, “Sadece eşya değil, para veya kıymetli olan takılar da bulunabiliyor. Para bulunduğunda zaman kaybetmeden getirildiğinde doğrudan hem kayıt altına almak suretiyle, hemde Demiryolu’nun kendi hesabına bu paranın aktarılması suretiyle işlemler yapılıyor. Daha sonra paranın sahibi geçek deliller ve bulgularla ortaya çıkıp geldiğinde, kurum o parayı kendisine iade ediyor. yine değerli olan ziynet eşyalarında da aynı tür prosedür işleniyor. Onların da saklama süresi var. Eğer o saklama süresi içerisinde taliplisi gelmezse, onlar da satışı yapılarak, kuruma gelir olarak kaydediliyor” şeklinde konuştu.
“AYNI TİP VALİZLER KARIŞABİLİYOR”
Bazen de valizlerin karışabildiğini hatırlatan Müdür Özer, yolcuların bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Özer, “Aslında yolcularımızın en çok dikkat etmesi gerek konulardan birisi de bu. Aynı renk valizlerin üzerinde adı yada kendisine uygun bir belirtisi yoksa, inerken valizler karışabiliyor ve bu olay daha sonra ortaya çıkıyor. İnsanlar valizlerin karıştığını evine gidip eşyasına bakana kadar fark etmiyor bile. Gerçekten aynı tip valizler de var” diye konuştu.
“VARIŞ İSTASYONUNA GELMEDEN ÖNCE ANONS YAPILIYOR”
Eskişehir Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer, yolculara konuyla ilgili uyarılarda bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yüksek Hızlı Tren’lerin içerisinde varış istasyonuna gelmeden önce, vatandaşların eşyalarını kontrol etmeleri konusunda uyarıcı anlamda anonslar da yapılıyor. Ama biz yine de biraz daha dikkat etmelerini öneriyoruz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.