Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Yavru Baykuş Şefkatli Ellere Düştü

Eskişehir’de geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli rüzgarın etkisi ile yuvasından düştüğü tahmin edilen yavru baykuş, bir hayvansever ve veterinerin şefkatli kollarında doğaya salınacağı günü bekliyor.Eskişehir’deki sokak hayvanlarına...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel Haber) Yavru Baykuş Şefkatli Ellere Düştü
Eskişehir’de geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli rüzgarın etkisi ile yuvasından düştüğü tahmin edilen yavru baykuş, bir hayvansever ve veterinerin şefkatli kollarında doğaya salınacağı günü bekliyor.
Eskişehir’deki sokak hayvanlarına olan bağlılığı ve sevgisi ile tanınan Özge Kıvrık, yavru baykuşu bir arkadaşının annesinin aracılığı ile buldukların belirtti. Arkadaşı aracılığı ile haberi alan Kıvrık, hemen veteriner arkadaşı Tuğba Çine’yi arayarak durumdan haberdar etti ve yavru baykuşu veteriner kliniğine getirdi. Baykuş küçük olduğu için tedirgin olduklarını ifade eden Kıvrık, “Arkadaşımın annesi, onların evinin bahçesinde bulmuş. Hemen beni aradılar, biz de alıp onu veterinere getirdik. Çünkü yabani bir hayvan nasıl davranacağımızı bilemedik. Birazcık da ufak korktuk, hemen tutup veterinere getirdik. Buluğumuzda gayet sağlıklıydı, hatta arkadaşımın annesini bile gagalamış” şeklinde konuştu.
“ONLAR ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN HAVADA OLMALILAR, DOĞADA OLMALILAR”
Kısa sürede alıştıkları ve sevgiyle bağlandıklarını vurgulayan Özge Kıvrık, yavru baykuşa ‘Bal’ ismini koyduklarını söyledi. Veteriner kliniğinden sağlık kontrollerini yaptıktan sonra, doğal ortamına kavuşması için yetkili merciler ile iletişime gireceklerini belirten Kıvrık, bu tür yabani hayvanları evde bakmanın o hayvanlar için zor olacağını ifade etti. Kıvrık, Bal’a çok alıştıklarını ve ayrılmanın zor olacağını da sözlerine ekleyerek, “Yabani hayvan rehabilitasyon merkezine teslim edeceğiz çünkü, yabani hayvan olduğu için nasıl bakmamız gerektiğini bilmiyoruz, en doğru yolun o olduğuna inanıyoruz, oraya teslim edeceğiz. Böyle bir yabani hayvan buldukları zaman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine haber vermeliler. Orayı aradıkları zaman ilgilenirler, oraya götürmeleri en doğrusu olur. Biz onun adını ‘Bal’ koyduk, çünkü çok sevimli bir hayvan. Özellikle baykuşlar çok sevimli hayvanlar olduğu için insanlar onlara evde bakmak isteyebilirler. Ama evde bakmanın da yasal olarak bir cezası var bildiğim kadarıyla. Zaten evde bakmak onların doğalarına çok aykırı, onlar özgürlükleri için havada olmalılar, doğada olmalılar, uçmalılar. O yüzden bizde Bal’dan çok zor ayrılacağız ama mecbur ayrılacağız” dedi.
“YAVRU OLDUĞU İÇİN UÇAMIYOR ŞU ANDA”
Veteriner Hekim Tuğba Çine ise, yavru baykuş bulunduğunda Eskişehir’de şiddetli rüzgar olduğunu ve düşme sebebinin bu olabileceğini belirtti. Çine, baykuş kliniğe geldiğinde de herhangi bir sağlık problemi olmadığını söyleyerek, “Baykuşumuz çok sevgili bir hayvanseverimiz Özge Kıvrık tarafından getirildi. Arkadaşının annesi bahçede bulmuş. Yüksek ihtimal yuvadan düşmüş, o gün baya bir Eskişehir’de rüzgar vardı. Düşme sebeplerinden birisi bu olabilir. Kliniğimize geldiğinde genel sağlık kontrollerini yaptık baykuşumuzun, herhangi bir sağlık probleminin olup, olmadığına baktık. Yani bir sağlık problemi yok, yavru olduğu için uçamıyor şuanda” şeklinde konuştu.
“KORUMA ALTINDA OLAN BİR TÜR”
Sağlık durumunu kontrol ederek bir süre gözetim altında tuttukları baykuşu araştıran Veteriner Hekim Tuğba Çine, baykuşun koruma altında bulunan bir tür olduğunu tespit ettiklerini ve kısa zamanda gerekli mercilere baykuşu teslim edeceklerini sözlerine ekleyerek, “Bu tür, kulaklı orman baykuşu olarak geçiyor. Şu anda koruma altında olan bir tür. O yüzden bunun biz sağlık kontrollerini yaptık ama teslim etmemiz gereken kurumlar var. Özellikle İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, belediyelere bağlı Park ve Bahçeler Müdürlüğü yani yabani hayvanlar rehabilitasyon merkezlerine teslim etmemiz gerekiyor. Biz yapmamız gerekenleri yaptık. Birkaç gün gözetim altında tuttuk, sağlıksal problemi olup, olmadığına dair, zaten birkaç gün içerisinde kendisi teslim edilecek. Koruma altında, sayıları şuan azalıyor. Yani birçok hayvan türümüz gibi bunlarda da iklim şartları, küresel ısınma vesaire gibi şartlardan dolayı birçok canlımızda olduğu gibi bunlarda da türünde azalma var” dedi.
KAFES ORTAMI YABANİ HAYVANLAR İÇİN UYGUN DEĞİL
Vatandaşların doğada buldukları yabani hayvanları evcilleştirmek veya alıştırmak istediklerine dikkat çeken Tuğba Çine, kafes ortamının uygun olmadığına dikkat çekti. Kendilerinin de bakım ve besleme yaparken eldiven kullandıklarını ve doğal ortamında tüketmesi gereken yiyecekleri özenle verdiklerini vurgulayarak, vatandaşları şu şekilde uyardı:
“Yabani hayatta bulduğumuz birçok kuş ve diğer tür hayvanlar için konuşursak, bunlar evcilleştirilmeden, hani sevmek için can atıyorlar genelde ‘Elimize alalım’, ‘bize alıştıralım, besleyelim’ şeklinde kelime çevreden duyuyoruz. Özellikle görünüş itibariyle herkesin beslemek için can attığı kuş türü baykuşlar. Kesinlikle alıştırmamamız gerekiyor, biz zaten burada eldivenlerle beslenmesini yapıyoruz. Her şeyini eldivenle yaklaşıp, bize alışmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda beslemesinde, kedi mamalarını da kullanabiliyoruz et içerdiği için ama normalde doğada canlı hayvan yakalama, avcılık özelliğinden dolayı canlı hayvan yakalayarak besleniyorlar. Bu süreçte biz onlara, ciğer, tavuk eti, dana eti, kuzu eti bunları verebiliyoruz. Beslenmesi bu şekilde yapılıyor zaten gece aktif olan bir kuş türü. Kafeste çok fazla tutulmaması gerekiyor. Şuan ki ortam onun için uygun değil, kanatları çok büyük olduğu için uçma eğilimiyle kanatlarını açarak, kafesin tellerine takılabilir ve burada kendini yaralayabilir. Bu yüzden kafes ortamı yanlış olduğu için biz zaten verilmesi gereken yerlere teslim edeceğiz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.