Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel haber) Yamaç paraşütçüleri destek bekliyor

Manisa’da yamaç paraşütü eğitimi veren Seçkin Aparı, Ege Bölgesi’nde yamaç paraşütü yapılabilecek en iyi bölgenin Spil Dağı olduğunu ve Manisa için bu sporun bir prestij olduğunu belirterek, devletten ve yerel yönetimlerden destek...

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2017 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2017 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel haber) Yamaç paraşütçüleri destek bekliyor

Manisa’da yamaç paraşütü eğitimi veren Seçkin Aparı, Ege Bölgesi’nde yamaç paraşütü yapılabilecek en iyi bölgenin Spil Dağı olduğunu ve Manisa için bu sporun bir prestij olduğunu belirterek, devletten ve yerel yönetimlerden destek istedi.

Manisa’da yamaç paraşütü sporuyla ilgilenen vatandaşlar Şehzadeler Belediyesine ait Hava Sporları Merkezinde eğitim alabiliyor. Yamaç Paraşütü Eğitmeni Seçkin Aparı tarafından verilen 7 günlük eğitim sonunda uçuş belgesini alan paraşütçüler, hava ve coğrafi koşulların uygun olduğu her yerde bu sporu yapabiliyor. Özellikle Spil Dağı Manisa ve İzmirli yamaç paraşütçülerinin en uğrak mekanı. Ancak yamaç paraşütçüleri devletin ve yerel yönetimlerin kendilerine olan ilgisizliğinden şikayetçi. Yamaç paraşütçüleri, devletten ve yerel yönetimlerden destek alarak bu sporda Türkiye’yi yurt dışında daha iyi imkanlarla temsil etmek istiyor.

Şehzadeler Belediyesi Yamaç Paraşütü Eğitmeni Seçtin Aparı, insanların yamaç paraşütüne ilgi duyduğunu ancak yanlış bilinen bazı durumlar nedeniyle uzak durduğunu belirterek, "Yamaç paraşütüne aslında ilgi var. Ama insanların aklında hep ’Ters rüzgar esiyor. Paraşüt düşüyor. İnsanlar ölüyor. Bacakları kırılıyor’ öyle bir algı var. Bir otomobilde, bir motosiklette kaza oranı neyse yamaç paraşütünde de o. Olmayacak havalarda çıkıp uçmaya kalkıyorlar. Tabi sonucunda da kaza oluyor. Haber kanalları genellikle de ters rüzgar esti paraşüt düştü diyorlar. Halbuki öyle bir şey yok. İşin aslına gelindiği zaman pilotaj hatası olduğu ortaya çıkıyor" dedi.

"Kendi imkanlarımızla yurt dışında Türkiye’yi temsil ediyoruz"

Devletin bu spora hiçbir teşvikinin olmadığını belirten Aparı, "Devletin bu spora teşviki yüzde 0. Yeni bir federasyon kuruldu şu anda. O federasyon bakalım ne yapacak? Daha önce de kuruldu. Sonra kapandı. Sporculara destek verilmiyor. Yarışmacı pilotlar yurt dışına kendi bütçeleriyle çıkıp Türkiye’yi temsil ediyorlar. Hiçbir spor dalında aslında bu yok. Bir hentbola bakıyorsun, voleybola bakıyorsun, devlet teşvik ediyor. Sporcular yetiştiriyor. Ücretlerini ödüyor. Yurt dışına ülkemizi temsil ederek gönderiyor. Ama yamaç paraşütünde böyle bir şey yok. Tepelerde çok sıkıntı çekiyoruz. Bir dağa çıkıyoruz. Dağdan uçmak için bir alan olsun istiyoruz. Bunları hep kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Bir belediye şurayı düzelteyim demiyor" diye konuştu.

"Manisa için bu spor prestij"

Spil Dağı’nın yamaç paraşütü için Ege Bölgesi’ndeki en iyi atlayış noktası olduğunu ve Manisa için bir çekim merkezi olduğunu sözlerine ekleyen Aparı, yerel yönetimlerden destek beklediklerini belirterek, "Manisa’da çok güzel bir tepe vardı Spil Dağı’nda. Yıllarca İzmir’den buraya sporcular gelirdi. Manisa’da şöyle bir algı var ’Manisa’nın insanı hep İzmir’e kaçar’ diye. Yamaç paraşütü İzmir’in halkını buraya çeken bir spor dalıydı. Çünkü İzmir’de hatta Ege Bölgesi’nde uçacak böyle bir yer yok. Belediyenin, valiliğin ilgisizliği nedeniyle bu neredeyse bitme safhasına geldi. Çünkü tepe sürekli ilgi istiyor. İniş alanı eskiden mezarlığın orasıydı. Oraya hastane yapıldı. Şimdi inecek yer sıkıntısı çekilmeye başlandı. Şimdi bu sporu neredeyse Manisa’da bitecek hale getirdiler. Biz de bu spora elimizden geldiğince sahip çıkmaya çalışıyoruz ama bir yerden sonra da tıkanıyoruz. Futbol kulübü her yerde var. Her belediyenin bir futbol kulübü var. Ama böyle bir spor her yerde yok. Manisa için bir prestij bu spor. Sahip çıkılsa iyi olur" dedi.

Yamaç paraşütü sporuna başlayacak olanların öncelikle uzman bir eğitmen tarafından eğitim alması gerektiğini belirten Aparı, "Bu spora başlanması için önce eğitim alınması gerekiyor. Yamaç paraşütünün en yaygın olduğu yer Fethiye’nin Ölüdeniz beldesi. Eğer merakı varsa kişinin oraya gidip ücreti karşılığında dağa çıkıp tecrübeli bir pilot eşliğinde uçup bir tadına bakabilir. Bunun için hiç bir eğitim almasına gerek yok. Biz de burada ara sıra merak eden kişiler olursa ziyaretimize gelen onları da uçurabiliyoruz. Buranın havası bazen müsaade etmiyor. Eğitim almak istiyorsa bizim gibi kulüpler var. Çok fazla olmasa da Türkiye’nin hemen hemen her yerinde spor kulüpleri var. Bunlar da bünyesinde eğitmen barındırıyor. Bu eğitmenler 7 günde yamaç paraşütü sporunu öğretebiliyor" şeklinde konuştu.

"Uçulabilecek en ucuz hava aracı"

Yamaç paraşütünün en ucuz hava aracı olduğunu dile getiren Aparı, "Bir hava aracı almaya kalkarsanız en basitinden iki kişilik bir uçak 100-150 bin euro gibi bir para tutuyor. Türk lirasına bakarsanız 500-600 bin lira gibi bir rakam. Yamaç paraşütü bunun yanında çerez parası gibi. Yani sıfır bir yamaç paraşütü tam takımı eğitimiyle birlikte uçmaya kalkarsanız ortalama 4-5 bin euro bu da Türk lirası olarak 15-20 bin TL gibi bir rakam. Baktığımız zaman pahalı gibi gözüküyor ama uçulabilecek en ucuz hava aracı" ifadelerini kullandı.

Aparı, yamaç paraşütüne ilgi duyan vatandaşları Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan tesisi ziyaret etmelerini istedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.