Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Ustasından İyi Baklavanın Püf Noktaları

Baklava ustası Nadir Güllü, Ramazan’da sofraları süsleyecek olan baklavanın tarifini verdi. Sağlık konusuna da dikkat çeken Güllü, kaliteli baklava ile merdiven altı üretimi baklavaları ayıran özellikleri de açıkladı.Karaköy Güllüoğlu...

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2016 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2016 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Baklava ustası Nadir Güllü, Ramazan’da sofraları süsleyecek olan baklavanın tarifini verdi. Sağlık konusuna da dikkat çeken Güllü, kaliteli baklava ile merdiven altı üretimi baklavaları ayıran özellikleri de açıkladı.
Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde sofraların vazgeçilmezi baklavanın tarifini verdi. Kaliteli ve bol malzemeyle iyi bir baklava yapılabileceğini ifade eden Nadir Güllü, baklavanın çeşitlerine göre 35-45 dakika arasında pişirilmesi gerektiğini söyledi.
Tatlı imalathanesine girip ustalarıyla beraber baklava yapan Güllü, iyi bir baklavada öncelikle ince hamur gerektiğini belirtti. Baklavada en önemli unsurlardan birinin de ustalık olduğunu ve belirli bir standarttan önce özgün bir çalışma gerektiğini anlatan Güllü, "Havaya göre hamur, havaya göre tereyağı, havaya göre şerbet. Standart hiç yok bizim meslekte" dedi.
İyi baklavanın yolunun ince hamurdan geçtiğinden bahseden Güllü, pişirme konusunda ise, "Her ürünün kendine göre pişme dakikası var. Taş fırın bu. Ürününe göre 35-45 dakika arasında pişirilmesi gerekir. Piştikten sonra içindeki fıstık yeşil olacak. Baklavanın üstü altın sarısı, altı da altın sarısı olacak" dedi.
Şerbetin ısısına ve kıvamına da dikkat çeken Güllü, şerbetin 115 derecede kaynatılmış olması gerektiğini söyledi.
MERDİVEN ALTI BAKLAVALARA DİKKAT
Gerçek baklava ile merdiven altı imalathanelerde üretilip sağlık açısından tehlike arz eden baklavaları ayırt eden özellikleri de anlatan Nadir Güllü, en belirgin ayırıcı özelliğin fiyat olduğunu aktardı.
Güllü, baklavanın kalitesi konusunda, "Baklavacılık bir sanattır. Baklavanın fiyatından zaten belli olur az çok. Fiyatı çok önemli. İkinci olarak, tabağın dibinde şerbeti akmayacak" dedi.
Kaliteyi belirleyen unsurlardan birinin de baklavanın kokusu ve yendiğinde çıkan ses olduğunu söyleyen Güllü, "İyi baklavanın güzel kokması gerek. Bir de çatal batırıldığında hışırtı çıkarması lazım. Neden hışırtı? Çünkü 40 kat hamuru az önce aşağıda açtık, tek tek ve çatala aldığınızda şerbet damlamayacak" şeklinde konuştu.
Güllü, iyi bir baklavanın fiyatının, çeşidine göre 35-40 TL ile 70 TL arasında olduğunu söyledi. Baklavaseverlere seslenen Güllü, "Ben diyorum ki, 3 dilim yiyeceklerine 2 dilim yesinler, iyisini yesinler. Kalitenin önceden ödenen bir bedeli vardır, kalitesizliğin daha sonradan ödenen, çok daha büyük bir bedeli vardır" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.