Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Suriyeli Kozmonot Muhammed Faris: ‘Suriyelilere vatandaşlık verilirse verim artar’

Suriye’nin ilk ve tek kozmonotu Muhammed Ahmed Faris, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili yaptığı açıklamayla ilgili olarak, "Suriyelilere vatandaşlık verilirse verim artar" dedi.Suriye’nin ilk ve tek...

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2016 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2016 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Suriye’nin ilk ve tek kozmonotu Muhammed Ahmed Faris, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili yaptığı açıklamayla ilgili olarak, "Suriyelilere vatandaşlık verilirse verim artar" dedi.
Suriye’nin ilk ve tek kozmonotu bir süredir İstanbul’da yaşıyor. 1987 yılında uzayda 7 gün 23 saat 8 dakika geçiren Faris, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunu ve dünyada yaşanan terör saldırılarını İhlas Haber Ajansı’na anlattı. Eyüp Belediyesi’nin Alibeyköy’deki Osmanlı Parkı içerisinde hizmet veren Ali Kuşçu Uzayevi’ni ziyaret ederek çocuklarla biraraya gelen Suriye’nin ilk ve tek kozmonotu Muhammed Faris, Suriyelilere Türk vatandaşlığı verilmesi ve dünyada yaşanan terör saldırılarına ilişkin konuştu. Muhammed Faris, "Suriyelilere vatandaşlık verilirse verim artar" dedi.
Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda konuşan Muhammed Faris, "İnsan herhangi bir yerde istikrarlı olduğunu hissettiği anda verimi kat kat artar. Suriyeli mültecilerin burada vatandaş olup istikrara kavuşması ister akademisyen olsun ister işçi olsun verim artışını sağlar. Yani şu an halihazırda binlerce Suriyeli işçi Türk fabrikalarında çalışıyordur. Bu işçiler gerçekten nitelikli ve işlerinde çok iyi. Bunların istikrarı sağlanırsa tabiî ki bu insanlar daha da iyisini yapacaklar. İster istemez olumlu bir etkisi olacaktır gerek ekonomiye gerekse Türkiye’deki iş hayatına” ifadelerini kullandı.
Suriyeli Kozmonot Muhammed Faris, “Öncelikle Suriye halkı çok kadim bir Uygarlıktan geliyor. Son okuduğum istatistiklere göre Türkiye’de 2 bin’den fazla doktora tahsili yapmış Suriyeli vatandaş var. Bununla birlikte on binlerce doktor, mühendis ve nitelikle eleman bulunuyor. Bunları da değerlendirmek gerekiyor. Ama maalesef bu istatistikler yapılmadan önce birçok Suriyeli bilim insanı Avrupa ya da Amerika’ya gitti, onları kaybettik maalesef. Bu nitelikli insanlara vatandaşlık verilmesi onların Türk toplumu için daha olumlu katkı sağlayabilecekleri anlamına gelir. Suriye’den toplumun her kesiminden insan göçtü. Onun için negatif yönleri olan Suriyeliler de var. Ancak çoğunluk olan iyileri azınlık olan kötülere mal etmek biraz haksızlık olur” şeklinde konuştu.
“Beşar’ın terörünü Fransa görmüyor"
Önceki gece Fransa’nın Nice kentinde yaşanan saldırıya ilişkin de konuşan Faris, “Ben teröre karşıyım. Nerede olursa olsun masum çocukların ve bayanların dünyanın her yerinde karşıyım bu davranışa. Aslında bu terörün sebebini araştırmamız lazım, terörün nereden kaynaklandığını. Dünya hükümetlerinin hatalarından çıkıyor bu terör. Masumların ölmesine üzüldüm fakat Fransa hükümet olarak Beşar’ın kendi halkına uyguladığı terörü görmüyor. Maalesef hükümetlerin terörü bireysel teröre dönüşüyor. Bireysel terörden daha çok hükümetlerin terörü engellenirse işi kökten çözmüş oluruz. Terör örgütlerinin ve bireysel yapılan eylemleri kınadığımız gibi devletlerin de terörünü kınamamız lazım. Onlara karşı sesimizi çıkarmalıyız” dedi.
Dünya’ya yaşanan terör olaylarıyla ilgili mesaj da veren Muhammed Faris, “Siz bu terörü yaratıyorsunuz da korkmuyor musunuz bu terör bir gün size de uzanacak. Dünyanın her yerinde çocukların, kadınların, yaşlıların kanı çok değerlidir. Allah muhakkak ki yaptıklarınızdan gafil değildir, her şeyi görüyordur. Mutlaka bu terör günün birinde sahiplerine geri dönecektir. 4 senedir Türkiye’deyim ve Halepliyim. Şehrimi ve ülkemi çok özledim. Arkadaşlarımı, eski mahallemi, anne babamın mezarlarını bile çok özledim” dedi.
Uzay’a gidiş hikayesini anlatan Suriyeli Kozmonot Muhammed Ahmed Faris, “Yolculuktan önce Moskova yakınlarında Yıldızlar Kenti adlı bir tesiste 2 yıl boyunca hazırlık yaptım. Gitme amacım ise Suriye adına uzay istasyonunda 13 tane bilimsel deney gerçekleştirmekti. Türkiye’ye gelmemdeki neden, Suriye’de yapılan zulmü ve kötülükleri tüm dünyaya duyurmaktı” diye belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.