Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) Siirtli Çiftçiler Kabusu Yaşadı

Siirt’te iki gün önce sağanak yağışın ardından yağan dolu Kurtalan, Tillo ve Baykan ilçelerindeki fıstık ağaçlarındaki rekolteyi yüzde 80 dolayında düşürdü.Siirt fıstığının merkezi olan Tillo ilçesinin İkizbağlar köyünde sabah...

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2016 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2016 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Siirt’te iki gün önce sağanak yağışın ardından yağan dolu Kurtalan, Tillo ve Baykan ilçelerindeki fıstık ağaçlarındaki rekolteyi yüzde 80 dolayında düşürdü.
Siirt fıstığının merkezi olan Tillo ilçesinin İkizbağlar köyünde sabah erken saatlerinde fıstık bahçelerine giden çiftçiler, bir gece önce yağan dolunun verdiği zarar karşısında büyük bir kabus yaşadı. Çiftçilerin şikayeti üzerine fıstık bahçelerinde inceleme başlatan Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, gördüğü manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşadığını söyledi. Geçen yıl fıstıkta çok iyi bir rekolte elde ettiklerini ve bu yıl da yüksek rekolte beklentisi içinde olmalarına rağmen yağan dolunun tüm hesapları altüst ettiğini aktaran Fıstık Üreticiler Birliği Başkanı Aslan, Tillo ve Kurtalan ilçelerinde fıstık verimindeki kaybın yüksek olduğunu söyledi. Aslan, "2015-16 yılı verimi çok iyiydi. Bu yıl da yüksek bir rekolte beklentisi içindeydik. Maalesef önceki gün yağan dolu çiftçiye büyük zarar verdi. Fıstık bahçelerinin yüzde 80-90’ı söküldü, sökülüyor. Dolu vurduktan sonra fıstık ürünü sıcağı görünce sökülüyor. Sizin de gördünüz gibi tüm ağaçlardaki verim söküldü" dedi.
Siirt’teki çiftçileri daha önce sigorta yapmaları konusunda defalarca uyarmasına rağmen çok az kişinin sigorta yaptığını da aktaran Aslan, bilhassa fıstığın merkezi olan Tillo ilçesindeki çiftçilerin büyük zarar gördüğünü, bu zararların da ancak ürün alınmaya başlandığında daha net anlaşılacağını söyledi.
FISTIĞIN KİLOSU 40 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKACAK İDDİASI
Tillo ve Kurtalan’dan sonra da Baykan, Eruh ve diğer ilçelerde de zarar tespit çalışması yapacaklarını aktaran Aslan, fıstıkta ürünün iki yılda bir alındığını söyledi. Aslan, "Ürün alınmadığı zaman da üreticilerimiz mağdur oluyor. Mağdur olduğunda da fıstık ağaçlarında yeterli bakım ve aşılama çalışmaları yapamıyor. Geçen sene rekoltemiz 26 bin ton dolayında gerçekleşmişti. 2016 yılında ise daha fazla verim alacağımızı bekliyorduk. Fıstıkta zaten iki yılda bir verim alınıyor, bir de doğal afet yaşanınca çiftçi tamamıyla mağdur duruma düştü. Bu durumda fıstığın kilosunun da 40 liranın üzerine çıkaracağı tahmin ediliyor" diye konuştu.
Baykan ve Eruh’taki fıstık üreticilerle telefonda görüşen Aslan, zararın boyutu hakkında çiftçilerden bilgi aldı. Aslan, daha sonra sigorta şirketleriyle de telefonla görüşerek, hasar tespit çalışmalarının ne zaman yapılacağı ve özellikle çiftçinin mağduriyetinin biran önce giderilmesi için destek istedi.
Tillo ilçesinin İkizbağlar köyünde 300 dönüm fıstık bahçesi bulunan Selahattin Nergiz ise, tek geçim kaynaklarının fıstık olduğunu belirterek, "Bu yıl yağan dolu fıstık ağaçlarını vurdu ve maalesef ağaçlardaki fıstık salkımları döküldü. Bu sene de çok iyi bir rekolte bekliyordum. Sadece fıstık bahçemde yüzde 70 dolayında verim kaybı var" dedi.
İlin en büyük gelir kaynağı olan Siirt fıstığı, 9 milyon adet ağaç sayısı ile yılda 25 bin ile 30 bin ton arasında üretimi yapılıyor. Bu da yaklaşık 900 milyon TL’ye tekabül ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.